KP: Tweede thuiszege voor Set-Up ’65

VoV, 03-03-2019. 6:47 uur. Na de prachtige zege van vorige week op Eurosped (waarvan in de reguliere competitie twee keer verloren was) behaalde de ploeg van Lesley de Jonge op carnavalszaterdag een 3-1 zege op Regio Zwolle Volleybal, waarvan in het reguliere seizoen ook twee keer verloren was. Het werd 3-1 in een nogal qua scoreverloop  wisselvallige wedstrijd.

De bezoekers werden bij binnenkomst getrakteerd op beschuit met muisjes vanwege de gezinsuitbreiding (dochter) van assistent trainer Tom Engbers en echtgenote Loes Hollink. En bijzonder waren ook de ballenmeisjes en ballenjongens bij dit duel, dat waren namelijk de ouders van een C – team, de kids moesten carnaval vieren, de ouders namen het over. Verder voor degenen die online aan de verloting meededen, de winnende kleur/nummers waren blauw 395, geel 232 en geel 345. En verder was er een gratis consumptie voor de fans die in carnavalskleding waren gekomen, en dat is mooi meegenomen, dachten blijkbaar een hele boel carnavalsvierders.

Set-Up wilde natuurlijk voortbouwen op het succes van vorige week, terwijl Regio Zwolle Volleybal na de 0-3 thuisnederlaag tegen VC Sneek iets recht te zetten had.  En beide teams deden in de openingsset precies dat. Voortbouwen en rechtzetten, waardoor er een spannende strijd ontstond, waarin Zwolle aanvankelijk voordeel (2-4) verloren zag gaan (9-6). Opvallend was het sterke blok aan weerskanten van het net in de begin fase. Bij 8-6 was er al vijf keer blokkerend gescoord.

Set-Up kon middels scores van Carmen Oude Luttikhuis, die in de rally pas in tweede instantie raak was (12-10), een ace van Martine Stevelink (13-10), twee punten op rij van Marianne het Lam – Scholten (14-10 en 15-12) en een ace van Carmen Oude Luttikhuis (17-12) een ruime voorsprong opbouwen. De punten van Zwolle via Nova Marring, Siska Hoekstra en Maureen van der Woude waren niet toereikend om Set-Up bij te houden.

In de eindfase bij de big points werd het nog even spanned. Zwolle kwam, mede door een aantal opeenvolgende kadootjes van Set-Up aan hen, terug naar 21-19 en 22-20. De spanning werd er door Marianne het Lam – Scholten  met haar blokpunt voor 23-20 uitgehaald, het ace van Carmen Oude Luttikhuis zette Set – Up op setpoint. Zwolle kon nog een keer tegen scoren, waarna een foutserve de set met 25-21 besliste in het voordeel van de thuisploeg.

Set-Up had via 4 om 2 blokpunten en 4 om 1 aces beslissend voordeel. Aanvallend scoorde Zwolle beter met 11 om 12 punten en in de foutenlast waren de ploegen elkaars gelijke.

Set-Up leek opdezlfde koers door te varen in set twee. Vlot naar 4-1 door drie scores van Merle Baasdam. Maar Zwolle stak er vlot een stokje voor, Nova Marring, Siska Hoekstra en een blok van Annelien Alons draaiden de stand naar 4-5 bij. Na de 7-7 viel Set-Up scorend droog en was tot aan 12-20,  met uitzondering van een ace bij 11-14 door Carmen Oude Luttikhuis, afhankelijk van gekregen punten via Zwolse fouten.

Zelf was de thuisploeg ook nogal gul, maar daarenboven hadden Nova Marring,  Siska Hoekstra en de Annelien Alons het vizier wel goed staan. Ze sleogen en blokkeerden Zwolle naar een ruime voorsprong en het ‘Heya Set-Up’ van de trapsupporters hielp even niet in deze fase. Net zo min als de time outs van Lesley de Jonge en zijn wissels. Zwolle liet zich niet van de winnende koers afbrengen en had bij 12-20 een mijl voorsprong. Kirsten Oude Luttikhuis scoorde nog een drietal keren tot aan 15-22, voor Zwolle zette Manon Zeeboer de 16-23 en 16-24 op het scorebord. Nova Marring maakte het laatste punt, de 18-25. Het stond 1-1.

Zwolle had de betere eigen score. Met 7 om 13 aanvallende punten, 2 om 4 blokpunten en 2 om 0 aces. Totaal dus 11 om 17. In de foutenlast  (8 om 7) waren de ploegen bijna elkaars gelijke

Zwolle kende in de derde set een erg slordige en een blokkerend erg effectieve periode. Die slordige periode duurde van 7-5 tot 12-8, daarin scoorden ze vijf keer voor Set – Up, die blokkerend effectieve periode (met vier blokpunten van Annelien Alons) volgde daarop van 12-8 naar 12-13. Zwolle hield het minimale verschil vast tot aan 17-19. Na die stand was er een scorende hoofdrol voor Kirsten Oude Luttikhuis.

Wilfried Groothuis haalde Zwolle na twee treffers van Kirsten en een uitgelagen aanval naar de zijlijn bij 20-19. De eerder regel dan uitzondering in dit duel, dat er een foutserve na de time out volgde, ging deze keer niet op. Kiki von Piekartz serveerde een eerst een ace en daarna een foutserve en bracht haar ploeg zo met een puntje (21-20) verschil iets dichter bij de eindstreep. Kirsten Oude Luttikhuis scoorde de 22-20 via ‘blokje uit’ en serveerde meteen daarna een ace voorde 23-20.  Zwolle wilde niet van opgeven weten en kwam terug naar 23-22, time out Set-Up. Zus Ilse nam de laatste twee treffers voor haar rekening, met 25-22 pakte Set-Up de derde set en kwam zo op 2-1.

Zwolle had een te hoge foutenlast in deze set. Met 6 om 10 scores voor de tegenstander gaven ze teveel weg. Ondanks de betere eigen score (15 om 16) ging de winst daardoor naar de thuisploeg.

Zwolle kende via Nova Marring en Annelien Alons een scorend erg goede fase na een 11-9 achterstand in de vierde set. Zij zorgden voor de 11-14 op het scorebord. Set-Up was in de begin fase op 4-2 gekomen door een technische fout aan Zwolle kant, die met uitbundig gejuich werd begroet. Waarschijnlijk omdat de scheids eerdere vermeende technische fouten door de vingers of over het hoofd had gezien. Het vuurtje bij Set-Up werd zo opgestookt en met name Ilse Oude Luttikhuis, Daphne Giesselink, Carmen Oude Luttikhuis en Martine Stevelink zorgden daarna voor de 11-9 tussenstand.

Na de 11-14 scoorde Annelien Alons via een prime omloopbal. Set – Up pakte het initiatief terug en met onder andere vier aces (twee van Carmen en twee van Ilse) werd de achterstand omgedraaid in een 18-16 voorsprong. Siska Hoekstra hield Zwolle in de race voor de setwinst met haar punten voor de 18-19 en 20-20 tussenstand. Set – Up scoorde via Martine Stevelink en Daphne Giesselink vanaf de midpositie, twee dankjewel ballen. Die van Martine leek meer op een kanonskogel dan op een rake klap. We betwijfelen of iemand aan Zwolle kant de bal überhaupt heeft gezien.

Set-Up kwam op 21-20 na de foutserve van Zwolle. Wies Bekhuis kwam erin voor de serve en serveerde meteen maar even een ace. In de rally’s die volgden was er een schitterende hoofdrol voor Set-Up libero Jorinda Kremer. Met twee onwaarschijnlijke zweefacties ‘Red Bull geeft je vleugels’ redde ze even zo vaak een punt voor haar ploeg, en het mooie was dat het punt even daarna ook voor Set-Up kon worden bijgeschreven. Set Up kwam op 24-20, een foutserve en een score van Annelien Alons brachten de spanning terug bij 24-22. Lesley de Jong nam zijn tweede time out, Kirsten Oude Luttikhuis maakte aan alle spanning een einde. 25-22 en 3-1.

Set-Up en Zwolle scoorden aanvallend even vaak (12 om 12), maar met een 3 om 2 en een 5 om 1 score voor blok en opslagaces kwam Set – Up op 20 eigen punten en Zwolle op 15. De foutenlast van 7 om 5 stond de zege van de thuisploeg niet meer in de weg.

Door deze zege komt Set-Up op 7 punten, Zwolle blijft op 2 staan.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Rudy van ’t Rood.