Krekkers verslaan sterren uit Rossum

VoV, 20-01-2019. 12:01 uur. Bij de Twentse derby tussen Krekkers en Rosstars stond er, zoals altijd weer bij een derby, heel veel eer en prestige op het spel. En dat niet alleen. De sterren uit Rossum konden in dit duel wel een succesje gebruiken, na de twee 4-0 nederlagen tegen Heva / VCV en WVC Volley en met de duels tegen de topteams Sudosa – Desto en Sneek II in het vooruitzicht. En bij Krekkers wilde men revanche voor de nederlaag in Rossum. “Waar je bij het serveren met je achterwerk tussen het publiek staat” zoals we wel eens hoorden. Niet als excuus, maar om de situatie aan te geven.

Let wel Krekkers is geen Nederlandse verbastering  van het Amerikaanse cracker, het scheldwoord dat vroeger in de Zuidelijke Amerikaanse Staten werd gebruikt voor een arme blanke man, het is geen internet crimineel, en ook geen soort biscuittje. Neen, het zijn de volleyballers en volleybalsters uit Maria Parochie. Niks anders. Niks meer, niks minder. En n’ oubliez jamais, het is with a little help from her friends van Joe Cocker de club van Ella, est La. Bij Krekkers verruilden ze de ene ex-Apollo 8 mid voor een andere. Rianne Nijhof vertrok er voor maanden naar het buitenland en voor haar kwam Laury Donker terug.

De wedstrijd: Krekkers kwam in de eerste set flitsend uit de starblokken met een 4-0 voorsprong op eigen serve, door o.a. twee aces van Eline Goossen (foto boven). Dat flitsende doofde een beetje toen Rosstars zich herpakte en, mede door gulgevigheid van de thuisploeg, eerst terug kon komen tot 9-8 en daarna opnieuw bij 13-12 kon aansluiten. Dana Nijhuis en Loes Moleman scoorden de punten voor de bezoekers in die fase. Karen Tenhage serveerde met behulp van Wiepie de Haan aan het net het gaatje naar 17-12.

Dana Nijhuis, twee aces, serveerde het weer dicht (17-16). Het bleef een marginaal verschil in het voordeel van Krekkers op de borden staan tot aan 20-19. Een ace van Thirza Wesselink en een blokpunt van het duo Karin Scholten/ Karen Tenhage, ze juichten allebei even hard zodat we niet konden opmaken wie er nu precies gescoord had, zette Krekkers op 23-19. En daarmee was de set gespeeld. Krekkers pakte de winst op de side out met 25-21, Sophie Meijer maakte het laatste puntje.

De totaalscores in de ze set waren aanval 11/7, blok 2/1, aces 5/3 en foutenlast 10/7.

Bijna een spiegelbeeldsituatie in de tweede set ten opzichte van de eerste. Rosstars nam een 0-3 voorsprong op de serve van Marije Hartman, maar kreeg meteen een serie van vier punten tegen en moest weer in de achtervolging. Bij 6-6 waren ze voor de tweede keer naast Krekkers (na de 4-4). Amke Bosch nam de spelverdeling bij Rosstars over van Anne-Kim Meenderink. Bij Krekkers had Eline Goossen een verwoestende periode. Met harder, nog harder en op het aller hardst ‘rossumde’ ze er tot aan 15-9 een stuk of vier punten vanaf de buitenkant in. De set leek gespeeld bij 19-14 en 20-16.

Echter dacht Rosstars daar anders over, Marije Hartman en Babs Oude Hampsink bleven punten sprokkelen en bij 22-19, nadat Krekkers een buiging maakte voor de serve van Marije Hartman en deze nog precies inviel, haalde Gertjan ter Harmsel Krekkers naar de kant. Rosstars kwam nog op 24-22, maar velde met een uitgeslagen aanval zelf hun eigen vonnis.

De totaalscores in deze set waren aanval 12/11, blok 2/1, aces 2/3 en foutenlast 7/9.

De derde set was er een met veel machtsvertoon van Krekkers. Dat openbaarde zich na de 6-5 stand. Bij de thuisploeg begonnen Lotte Oude Mulders, Maréll Oude Avenhuis en Laury Donker in de basis. Bij 4-4 beleefden we een omgekeerde ‘punt voor de coach’ situatie. Helmuth ter Braak riep ‘uit’, de serve van Sophie Meijer viel echter met een plotseling daling nog precies binnen / op de lijnen en Krekkers kwam op 5-4. Laury Donker en Eline Goossen sloegen de thuisploeg naar een 14-7 voorsprong, die ongetwijfeld nog groter was geweest als libero Nikki Olde Hanter bij Rosstars niet als een vliegende keep door het achterveld was geraasd en ongetwijfeld een aantal punten minder geweest als Krekkers libero Sam Kroezen in hun achterveld niet hetzelfde had gedaan.

Krekkers liep uit naar 19-8 en 23-11. Er was geen vuiltje aan de lucht en er kwam ook geen vuiltje aan de lucht. Gertjan ter Harmsel liet Ella Hazekamp (foto boven) invallen, minuten maken zodat ze alvast gewend was voor de volgende set. Een opleving van Rosstars via scores van Babs Oude Hampsink zorgde nog voor 23-14 en 24-16. Maar het verschil was te groot om Krekkers zenuwachtig te maken. Laury Donker sloeg het laatste punt binnen.

De totaal scores in deze set waren aanval 12/7, blok 2/1, aces 5/ 2 en foutenlast 6/6.

Zo, wedstrijd gewonnen, nu nog het bonuspunt binnenhalen. Of wedstrijd verloren, maar we willen niet met lege handen naar Rossum terug. Het eerste ging op, vooral omdat Marèll Oude Avenhuis tot halfweg deze set niet af te stoppen was. Alles wat ze aanraakte veranderde in een punt. Tot aan 15-6 scoorde ze zes keer, daartoe onder andere in de gelegenheid gesteld door een prachtige redding van Ella Hazekamp, die duikend via één arm een prachtige pass / set up bij haar afleverde, die Marèll prompt verzilverde.

Opnieuw voorkwamen beide libero’s met flitsende reddingen punten voor de tegenpartij, echter was er tegen de aanvallende power van Krekkers na twee of drie dreunen achter elkaar veelal geen verweer meer mogelijk. Krekkers liep uit naar 20-11, Rosstars sprokkelde nog een paar puntjes (20-13) maar wist dat het vechten tegen de bierkaai was. De 25-14 eindstand was goed voor de 4-0 en vijf punten.

De totaal scores in deze set waren aanval 14/5, blok 1/1, aces 3/4 en foutenlast 4/7.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s Jan van den Noort.