Kriskras de wereld over.

VoV, 01-11-2022. 6:01 uur.  In het afgelopen weekend en gisteravond kwamen Nederlandse speelsters in actie in Europa, Azië en Zuid-Amerika. Om met dat laatste werelddeel te beginnen, Anne Buijs won in Brazilië met Dentil Praia Clube gisteren een vijfsetter uit tegen Brasilia Volei. Haar team kwam met 2-0 achter, maar wist via 22-25 en 19-25 de tiebreak af te dwingen, die met 10-15 werd gewonnen.  Anne Buijs scoorde 17 keer en werd daarmee topscorer van haar team. Brasilia Volei scoorde de meeste eigen punten (78 om 75) mede door 19 om 14 blokpunten.

In Japan haalde Celeste Plak met 1-3 deze zege in vier sets binnen. Tegen Okayama was haar ploeg Victorina Himeji een set een maatje veel te groot. Dat uitte zich in de tweede set die met 10-25 werd gewonnen. In de andere drie waren de teams aan elkaar gewaagd gezien de 23-25, 25-23 en 21-25. Celeste Plak nam 22 punten voor haar rekening.

Dagmar Boom speelde in Finland met LP Viesti de uitwedstrijd tegen Hämeenlinnan Lentopallokerko. Haar team kwam tegen de ploeg met de moeilijke naam via  25-21  en 25-20 met 2-0 achter. Via 18-25 en 20-25 trokken ze de stand gelijk. En in de tiebreak hadden ze net iets meer over om met winst van het veld te stappen (13-15). Dagmar Boom scoorde 17 keer, waarvan 3 aces die ze in een aantal mooie serveseries (24 opslagen totaal tijdens de wedstrijd) liet noteren.

In Griekenland leed Anna Mebus met AO Laminas een 3-0 nederlaag bij AEK Athene. De verschillen waren met 25-15, 25-14 en 25-12 erg groot. Hetgeen ook via de eigen score van 55 om 21 tot uitdrukking kwam. Anna Mebus stond drie sets op spelverdeling en scoorde 1 puntje.

Maret Grothues deed het met Panathinaikos beter, zij behaalde een 3-0 zege thuis tegen Olympiacos. Ze hielden de tegenstander drie sets onder de twintig (19, 18, 15). Maret Grothues stond drie sets in de basis en scoorde 2 keer, had een aanvallend scoringspercentage van 14%.

In Tsjechië verloor spelverdeelster Hyke Lyklema thuis met 2-3 van Frydek Mystek. Na twee sets was er volkomen evenwicht in de stand en de punten (22-25, 25-22), daarna was Liberec in de derde set de betere ploeg (25-16) maar kon de winst in de vierde niet binnenhalen. Die set verloren ze met 24-26.  De tiebreak was daarna spannend en ging met 17-19 naar de gasten. Hyke Lyklema viel in de eerste set in en bleef daarna in de basis staan. Ze scoorde 5 keer.

De prestaties van de NL-speelsters en hun teams in Frankrijk staan al vermeld in de VoV Weekend Top 10 van afgelopen zaterdag.

gh @ Vizier op Volleybal. Archieffoto Anne Buijs.