Kriskras door Europa

VoV, 13-12-2020. 6:58 uur. Onderstaand een overzicht van de wedstrijden van gisteren in Europa met Nederlandse inbreng. Immers elders over onze landsgrenzen wordt nog wel  steeds gespeeld.

Duitsland: SC Potsdam vs. Rote Raben Vilsbiburg werd de tweede thuisnederlaag van Potsdam achter elkaar. De ploeg van Myrthe Schoot won met 1-3. Ze kwamen overtuigend uit de startblokken met 14-25 en 20-25, verloren daarna de derde set met 25-20 en konden in de vierde de zege met 23-25 nipt naar zich toe trekken. Schoot werd niet vaak gezocht met de opslag (8 keer), de passer lopers in haar ploeg hadden het een stuk drukker (samen 60 opslagen te verwerken) De aanvallende scores (46 om 56) gaven de doorslag.

VfB Suhl vs. Scharz-Weiss Erfurt leverde Suhl drie punten op. Het was hun derde zege op rij. Setstanden 25-23, 25-17 en 25-20. Laura de Zwart scoorde 5 keer. Alleen in de eerste set was het spannend en gelijk opgaand (7-8, 16-14, 21-20) daarna pakte Suhl het initiatief en stond het niet meer af.

VC Wiesbaden vs. NawaRo Straubing eindigde in een 3-0 zege voor Wiesbaden. Na de 25-21 in de eerste set was het vervolgens twee keer op het nippertje met twee keer 25-23. Iris Scholten, twee sets in de basis en één set een invalbeurt, scoorde 11 punten. Met 60 om 46 had Wiesbaden de duidelijk betere eigen score.

In de stand staat Potsdam 4de, Suhl 5de, Vilsbiburg 6de, Wiesbaden 7de, Straubing 8ste en Erfurt 11de en laatste.

België: Maaseik had tegen Menen de veel betere eigen score, maar de gasten pakten drie sets met minimaal verschil en wonnen de wedstrijd met 2-3. Een domper en een stunt(je) in de zelfde wedstrijd. En gezien de stand toch wel een verrassing. Maaseik pakte de tweede en derde set met 25-19, verloor de andere met 32-34, 23-25 en 15-17. Maan scoorde 8 keer, Dronkers had 33 positieve acties op de servepass van Menen.

Roeselare maakte tegen Waremme geen fout en won afgetekend met 3-0 (13, 11, 16), waarbij het een aantal basisspelers rust gaf i.v.m. de Champions League vierkamp volgende week in eigen huis. Michiel Ahyi scoorde 17 keer, hij stond drie sets in de basis, Stijn van Schie maakte tijdens invalbeurten 3 punten.

VDK Gent won met 3-0 van Leuven (25-19, 25-22, 26-24) Jente de Vries kreeg 21 treffers achter zijn naam, Chris Ogink kwam tot 9 punten.

Roeselare blijft uiteraard koploper (29) , Maaseik is tweede (23) en dan volgen Aalst (15), Menen (14), Leuven (11), Gent (7), Achel (4) en Waremme (2). Met tussen haakjes de punten.

Frankrijk: RC Cannes won met 3-2 van Paris, dat Robin Overbeeke niet op het matchreport had staan. Verder pakte Toulouse een 3-0 (23, 16, 18) thuiszege tegen het hogergeplaatste Tourcoing. Jorna scoorde 10 keer, Parkinson maakte er 8. De foutenlast van 13 om 30 was doorslaggevend voor de winst getuige ook de 45 om 44 eigen score van de teams.

France Avenir 2024 vs. Saint Raphael beslisten de bezoekers in drie sets. Met 19-25, 23-25 en 15-25 als setstanden. Lynn Blenckers scoorde 5 keer voor de bezoekers. Ook hier was de foutenlast doorslaggevend met 32 om 17 gescoorde punten voor de tegenpartij. De eigen score beliep 40 om 43 punten.

Terville Florange vs. Chamalières van Nynke Oud eindigde in 3-1 voor de thuisploeg. Setstanden 25-20, 19-25, 25-22 en 25-18. Hiervan was geen matchreport online beschikbaar. Saint Raphael is 10de in de stand, Chamalières is 14de en voorlaatste.

Polen: Radom vs. Chemik Police werd ondanks een eigen score van 73 om 80 punten en ondanks 37 punten (!!) van Jovana Brakocevic voor de Police een 3-2 nederlaag voor haar team en de ploeg van Indy Baijens, die overigens niet in actie kwam. Chemik Police kon een 2-0 achterstand (25-20, 26-24) nog wegwerken (19-25, 23-25), ging echter in de tiebreak met 15-11 ten onder. Radom staat nu 3de, Chemik Police 6de.

Turkije: Bij Afyon BLD vs. Ziraat Bankasi waren de teams twee sets aan elkaar gewaagd (28-30, 23-25) voordat de ploeg van Wouter ter Maat en Maarten van Garderen de sleutel voor een dikke zege hadden gevonden in de derde set. Daarin werd het 15-25. Ter Maat scoorde 22 keer, van Garderen maakte er 5. Ziraat Bankasi staat 7de, maar loopt in wedstrijden een eindje achter bij de ploegen boven hen.

Besiktas vs. Aydin werd een zeer eenvoudige zege voor de ploeg van Maret Grothues. Aydin stond Besiktas maar 12, 18 en 8 punten toe. Grothues speelde niet. Aydin staat nu 7de op de ranglijst.

Zwitserland: Groupe E Valtra (Lotte Groninger) kon tegen Volley Düdingen (Anna Mebus, nr. 6 op de foto) na 4 oktober 2020 voor het eerst weer een setje winnen. In de tussenliggende periode waren er alleen maar 3-0 nederlagen geweest. Het werd 25-22 in de eerste set, bij 11-8 in de tweede nam Anna Mebus bij Düdingen de spelverdeling over van Méline Pierret en leidde haar ploeg via 19-19 naar een 20-25 zege. In de derde en vierde set bleef ze in de basis staan en die sets werden overtuigend met 15-25 en 13-25 gewonnen. Groninger scoorde 2 keer, Mebus kwam tot 4 treffers.

Met een wedstrijd minder staat Düdingen derde met één puntje achterstand op de nummer twee. Valtra is laatste.