Kwart- en halve finales in Italië.

VoV, 04-04-2022. 14:00 uur. In de Serie A1 in Italië werden gisteren de laatste wedstrijden van het reguliere seizoen gespeeld. Zoals mocht worden verwacht won de Top 4 van de ranglijst hun partij en handhaafden ze zich op hun positie.

Conegliano won zonder Robin de Kruijf met 0-3 (13-25, 26-28, 16-25) bij Bergamo. Voor 1.700 bezoekers werd spelverdeelster Wolosz tot MVP gekozen en was Egonu met 23 punten weer eens de topscorer van dienst.

Novara behaalde voor 1.500 bezoekers een 0-3 (12, 19, 21) zege bij Chieri ’76. MVP Ebrar Karakurt scoorde 17 keer, Nika Daalderop liet er 9 noteren. Monza won met 0-3 bij Trentino via twee keer 22-25 en 27-29 in de derde set. Spelverdeelster Alessia Orro werd tot MVP gekozen, de 325 toeschouwers zagen de Belgische Lise van Hecke 20 keer voor Monza scoren.

Scandicci behaalde thuis een 3-1 zege op Firenze van Yvon Beliën en Jolien Knollema. De tweede set was met 23-25 voor het team van het Nederlands duo, de andere drie gingen met 25-20, 25-19 en nogmaals 25-20 naar de thuisploeg. Ekaterina Antropova scoorde voor een kleine 900 toeschouwers 31 keer, hetgeen haar de MVP-titel opleverde. Beliën maakte 12 punten, Knollema 5 tijdens haar optreden via een invalbeurt en haar basisplaats in één set.

Busto Arsizio leed een 3-2 nederlaag bij Cuneo van Marrit Jasper, die tijdens haar basisplaats in twee sets en een invalbeurt in een andere set 5 keer scoorde. Cuneo won met 3-2, setstanden 30-28, 24-26, 19-25, 25-22 en 15-12. Eindscore voor 1.500 toeschouwers 113/114. Camilla Mingardi en Alexa Gray ,die respectievelijk 26 en 24 keer voor Busto A. scoorden, konden het verlies niet buiten de deur houden. Bij Cuneo waren de punten breder over de basis verdeeld en had men met 88 om 84 punten ook de betere eigen score.

Casalmaggiore vs. Perugia werd 2-3, de ploeg van Britt Bongaerts pakte de winst via 16-18 in de vijfde set. Daarvoor hadden ze twee keer een achterstand ongedaan moeten maken.  MVP werd Anastasia Guerra, die 24 keer scoorde. Bongaerts maakte er 3.  Opvallend was de bijzonder lage foutenlast van 16 om 18 scores voor de tegenpartij in vijf sets, Perugia gaf alleen al in de eerste set 9 punten weg, hetzelfde aantal volgde in de andere vier sets. Casalmaggiore gaf in de vierde set 5 punten cadeau, de andere 11 werden in de overige sets cadeau gedaan.

De kwartfinales, die voor 10 april en 13 april op het programma staan, gaan tussen  met tussen haakjes de positie na het reguliere seizoen:

• Conegliano (1) vs. Firenze (8)
  • Novara (2) vs. Cuneo (7)
  • Monza (3) vs. Chieri ’76 (6)
  • Scandicci (4) vs. Busto A. (5).

Bij de mannen zijn de eerste beslissingen in de kwartfinales gevallen. Perugia schakelde Cisterna uit. De ploeg van ter Horst won de return met 0-3 en kwam zo na de 3-1 thuiszege op 2-0 in wedstrijden. Ter Horst speelde niet, Wiltenburg stond één set in de basis en had een invalbeurt. Hij scoorde 1 keer.

Modena van Nimir Abdel-Aziz en Maarten van Garderen maakte een eind aan de deelname van Milano, de ploeg van bondscoach Piazza. Zij wonnen met 3-0 en 2-3. Modena won in Milaan met zeer wisselende setstanden. Na de 25-17 en 14-25 volgden 25-22 en 18-25, waarna de tiebreak met 13-15 naar Modena ging. Abdel-Aziz scoorde 14 keer, van Garderen had twee invalbeurten.

Ook Civitanova is door naar de halve finale. Zij versloegen Monza met 3-0 en 1-3. Alleen bij Piacenza vs. Trentino, moet een derde wedstrijd gespeeld worden. Piacenza won thuis via de tiebreak (24-22) en bracht daarmee de stand op 1-1.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Conegliano en Perugia.