Kwartfinale EK eindstation voor Oranje

VoV, 14-09-2021. 20:00 uur. De Oranje mannenploeg van bondscoach Piazza speelde vanavond in Gdansk de kwartfinale van het Ek tegen Europees kampioen Servië. Beide teams haalden met een zwaarbevochten vijfsetter in de achtste finale de laatste acht. Servië deed dat vs. Turkije, Nederland vs. Portugal. Daarvoor leden ze allebei één nederlaag in de poulefase. Servië tegen wereldkampioen Polen, Nederland tegen Rusland, de zilverenmedaillewinnaar van Tokyo.

Dat Oranje niet kon beschikken over Fabian Plak, die door de Nevobo naar huis was gestuurd, is inmiddels bekend. Voor de confrontatie met Servië koos Piazza voor Wessel Keemink (spelverdeling), Just Dronkers (libero), Nimir Abdel-Aziz (diagonaal. Op mid stonden Twan Wiltenburg en Michaël Parkinson en de passer loper posities waren voor Thijs ter Horst en Gijs Jorna.

Servië heeft in de selectie en stel routiniers die al menig EK speelden. Zoals diagonaal Aleksandar Atanasijevic, spelverdeler Nikola Jovovic, de beide mids Marko Podrascanin en Srecko Lisinac. Belangrijkste man en veelvuldig topscorer is Uros Kovacevic.

Nederland kon het tegen de Europees kampioen niet bolwerken. Twee sets werden op het nippertje verloren, een set was Servië ruim de betere ploeg. In de derde set kreeg Oranje setpoint bij 24-23 maar slaagde er niet in de wedstrijd te verlengen, in de eerste set was Servië na 23-22 ook de ploeg met het beste eindschot.

Nederland begon goed aan de wedstrijd. Een gelijk opgaande eerste set, waarin Oranje vanaf 4-5 tot 9-11 via Servische foutserves makkelijk aan te punten kwam, kantelde na 11-13 in twee servebeurten naar 17-14. Twee blokpunten van Michaël Parkinson, een ace van Gijs Jorna en een rake smash van Thijs ter Horst gaven Oranje een mooie voorsprong.

Servië kwam via de ingevallen Atanasijevic en Kovacevic terug in de set. Bij 20-20 haalde Piazza de ploeg naar de kant. Uiteraard volgde de gebruikelijke dubbele wissel even later, ter Maat scoorde 23-22, Kovacevic maakte via een tweede bal score vanaf drie meter een geweldige punt, waarmee Servië op setpoint kwam. Om te beoordelen of de serve van Lisinac in of uit was had de scheids een video challenge nodig. Het was een ace en dus 23-25.

In set twee moest Piazza bij 2-6 al in de time out vluchten, na de pauze scoorde Oranje voor Servië en meteen volgde de dubbele wissel, waarbij Keemink en Abdel-Aziz gingen en ter Maat en de Weijer kwamen. Oranje scoorde tot 6-12 alleen maar side out punten. Na 9-14 zorgden Thijs ter Horst en de teruggekeerde Abdel-Aziz met hun scores naar 13-16 voor een opleving. Oranje kon het verschil vanaf 15-18 tot 20-23 op drie punten houden, daarna maakte Kovacevic met twee punten een eind aan de set.

In de derde en laatste set hielden de teams elkaar tot 8-8 scorend in evenwicht, Servië dwong Oranje bij 9-12 de time out in, libero Just Dronkers scoorde passend de 11-12 en Oranje bleef aanklampen bij 14-15 en 15-16. Nimir Abdel-Aziz, Bennie Tuinstra en Michaël Parkinson brachten Oranje op één puntje bij 19-20, waarop Servië naar de kant ging.

Abdel-Aziz scoorde na de pauze de 20-20 met een ace. Via de side out ging het tot 23-23 gelijk op, de ace van Wouter ter Maat zette Oranje op setpoint. Servië kwam via Luburic op matchpoint bij 24-25, twee foutserves later stond er bij 25-26 weer matchpoint. Met een ‘dankjewel’ score maakte Kovacevis (nr. 2) de set en de wedstrijd uit.

Nimir Abdel-Aziz werd met 14 punten topscorer bij Nederland. De overige punten kwamen van Jorna en Tuinstra (beiden 7), ter Maat 6, ter Horst 5, Wiltenburg 4, Keemink en Parkinson (beiden 2) en Dronkers 1. Bij Servië scoorde Kovacevic 15 keer en kwamen Ivovic en Luburic met 10 en 11 punten ook in de dubbele cijfers.