Laat, maar niet te laat voor Veracles D2

VoV, 05-10-2018.  12:52 uur. Het was zover! Eindelijk mochten wij onze eerste competitiewedstrijd gaan spelen, een week later dan onze tegenstanders. Na een lange voorbereiding, waarbij we ook mee hebben gedaan aan twee voorbereidingstoernooien, waren we er helemaal klaar voor. Onze tegenstander van deze wedstrijd zou VC Zwolle Dames 3 zijn, een team met veel ervaren speelsters. Ons team een mix is van oude Veracles vedettes en jong talent. Dat wordt vast een leuke wedstrijd! De basisopstelling was als volgt: E. Wijma (SV), F. Sybrandy (DIA), P. Veldman (PL), R. AB (PL), S. Kroontje (HB), E. Warmelts (HB), M. Brekhof (LIB).

De eerste set ging meteen goed van start voor Veracles. E. Wijma had een goede en stabiele serve, waarmee we dan ook op een voorsprong van 5-0 kwamen te staan. Een fijne voorsprong die we eigenlijk de gehele set vasthielden. Zwolle was een goede tegenstander, maar onze foutenlast was erg laag. Onze serves waren krachtig en onze linkshandige F. Sybrandy scoorde aanvallend veel punten. Bij het inslaan had Zwolle al laten zien dat ze hard konden aanvallen, maar M. Brekhof verdedigde alles! Zwolle probeerde nog met een wissel op 13-18 en een time-out op 15-22 het tij te keren, maar de achterstand was niet meer in te halen. Zo wonnen we deze eerste set met 25-17.

De rollen leken omgekeerd in de tweede set. Zwolle was aan serve en kwam zo op een 3-0 voorsprong. Dachten we te makkelijk nu we de eerste set gewonnen hadden? Of was Zwolle wakker geworden? Zwolle bleef op voorsprong en daarom vroeg Veracles een time-out aan op 4-7 achterstand. Maar we werden bang, brachten de ballen makkelijker in en maakten meer servefouten. Toch bleven we hard werken, werd er veel geblokt door onze middens S. Kroontje en E. Warmelts en zo kwamen we op 10-10. Vanaf toen werd het spannend.

Zwolle en Veracles gingen gelijk op en waren echt gewaagd aan elkaar. We moesten wel scherp blijven, anders ging Zwolle er met de setwinst vandoor. Op 15-17 vroeg Veracles nog een time-out aan. “Blijf tactisch spelen, de tikballen moeten naar het centrum en blijf durven met de serve!” Het werd de spannendste set van de wedstrijd. Op 23-23 vroeg Zwolle nog een time-out aan, maar dat gaf Veracles ook even rust en daardoor nieuwe energie. En zo kwamen wij op setpoint 25-24. Helaas werden de ballen niet afgemaakt en maakten we zelf twee fouten. Zo werd deze set uiteindelijk gewonnen door Zwolle met 27-25.

De derde set ging eigenlijk verder zoals de tweede was geëindigd. Het ging gelijk op, het bleef hard werken voor beide teams. Uiteindelijk kwam Veracles weer achter te staan, en daarom werd er een time-out aangevraagd op 8-12. De fouten die we maakten in de tweede set werden voortgezet in deze derde, we moesten weer de energie vinden die we in de eerste set hadden. Bij een tegenstander als Zwolle kun je geen moment achterover leunen, er moest dus slimmer gespeeld worden. En dat werd uitgevoerd. Zo kwamen we weer tot een spannend eind van deze set, want het stond 20-20! Genoeg motivatie om deze set te gaan pakken, maar Veracles wilde te graag en ging daardoor weer slordig spelen. Zwolle won dus ook deze set, met 25-22.

Over de vierde set kunnen we kort zijn. Aan de kant van Veracles werd wat gewisseld: A. Storteboom (HB) en I. Kammenga (DIA) kwamen erin. Het team dat er de eerste drie sets stond, had fantastisch gespeeld, maar het was tijd voor wat nieuwe energie! Helaas heeft dit niet mogen werken, de wissels zaten niet in het wedstrijdritme en de basisspeelsters waren op. Zwolle won deze set dan ook makkelijk met 25-16.

Toch konden we met opgeheven hoofd het veld verlaten. Vorig seizoen hadden we vaak last van hele diepe dalen waarin we langdurig veel fouten maakten. Maar deze wedstrijd hebben we deze diepe dalen eigenlijk niet gehad, we hebben hard gewerkt en bleven altijd enthousiast en daardoor bleven we een team. Alleen de laatste set geloofde Veracles er niet meer in. Maar genoeg goede puntjes laten zien en de slechte puntjes zijn een motivatie om weer hard te gaan trainen komende week!

gh @ VoV, verslag van  Esther Swankhuisen, Veracles D2. Foto Rudy van ’t Rood.