Vizier op volleybal

 

Laatbloeier Arjan Westra krijgt kans bij Lycurgus

VoV, 25-05-2023. 5:31 uur. De 28-jarige Arjan Westra uit Assen speelt komend seizoen bij Samen Lycurgus. De middenman komt over van Sudosa-Desto in Assen, waarmee Westra afgelopen seizoen als tweede eindigde in de Topdivisie. ‘Ik heb mijn plafond nog niet bereikt en wil kijken hoe ver ik kan komen.’

Westra, geboren en getogen in Assen, noemt zichzelf een laatbloeier. De 2.01 meter lange speler was tot zijn achttiende druk met voetballen bij ACV en zwom bij zwemclub Aqua ’68 in de Drentse hoofdstad. Op het moment dat voetballen Westra wat tegen ging staan kwam volleybal in beeld. Mede gestimuleerd door de familie, waar veel ervan volleyballen. ‘Ik dacht laat ik mijn geluk gaan beproeven.’

Coach Arjan Taaij over aanwinst Westra. ‘Ontzettend mooi dat Arjan op zijn 28e de stap naar de Eredivisie maakt en de motivatie heeft om hier komend jaar vol voor te gaan. Het laat de Arjan zien die de afgelopen tijd wekelijks meetrainde. Een teamspeler met veel drive.’

Via Sudosa ging Westra op zijn 21e naar studentenvereniging Donitas in Groningen om daar vier seizoenen te spelen. Daarna volgde de terugkeer naar Sudosa. ‘Daar waren plannen om naar de Eredivisie te gaan, maar corona gooide alles in de war. Inmiddels zijn de eisen om op het hoogste niveau te kunnen spelen een stuk hoger en de club koos ervoor om met de vrouwen naar de Eredivisie te gaan.’

Westra wil het uiterste uit zichzelf halen en kwam zo in gesprek met coach Arjan Taaij. ‘Vanaf januari heb ik één keer in de week meegetraind en dat beviel goed. Gelijktijdig bleek dat ik nog een hoop kan leren om mezelf te verbeteren.’ Daar is de fysiek imposante verschijning naar op zoek. ‘Toen ik voetbalde en zwom wilde ik ook altijd het maximale eruit halen. De afgelopen drie jaar was ik een dragende speler en aanvoerder bij Sudosa. En speelde vooral op gemak en ervaring. Ik was veel met ploeggenoten bezig, maar wil nu zelf, op hoger niveau, beter worden.’

Uitdaging is belangrijk voor Westra. Zo switchte hij na de opleiding fysiotherapie en twee jaar werken als fysiotherapeut naar de studie Industrial engineering en management aan de Rijksuniversiteit. ‘Ik miste de uitdaging en ben inmiddels met mijn scriptie bezig om daarna aan de master te beginnen.’

Aan ambitie geen gebrek bij de middenman. Ook op het veld niet. ‘Ik ben fanatiek en heb een hekel aan verliezen. Ben denk ik een teamspeler en hou graag de sfeer erin. Qua spel ben ik een slimme speler. Ik spring niet het hoogst of sla het hardste, maar maak weinig fouten en speel goed in de tactiek. Ik wil er de komende tijd volledig voor gaan. Volleybal echt op de eerste plaats. Dat is in de Topdivisie niet altijd zo en bij Samen Lycurgus is dat natuurlijk anders. Dat merkte ik al wel op trainingen. Ik kijk er erg naar uit om komend seizoen voor het maximale te gaan.’

Met de komst van Westra telt de selectie voor komend seizoen inmiddels negen spelers:

  • Diagonaal: Thomas Sleurink
  • Passer-lopers: Kyle McCauley, Maarten Bartels en Guus Boer
  • Middenmannen: Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt en Arjan Westra
  • Spelverdeler: Sam Gortzak
  • Libero: Jeffrey Klok

gh @ VoV. Door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto Erwin Pranger.