Ladies Day bij EK-Beach in Wenen (1).

VoV, 11-08-2021. 14:30 uur. De eerste dag op het EK Beach in Wenen was Ladies Day. De dames begonnen aan het toernooi, 32 deelnemende duo’s verdeelt in acht poules van vier. Geen gedoe met kwalificaties, gewoon meteen in de poule beginnen.

De poulewinnaars, daarvoor zijn twee zeges nodig, gaan daarna rechtstreeks door naar de ‘Round of 16’, de nummers 2 en 3 spelen de tussenronde, de ‘Round of 24’. Voor de nummers 4 uit de poule en de verliezers van de ‘Round of 24’ is het EK-Beach afgelopen. Vanaf de ‘Round of 16’ gaan de winnaars door naar de kwart- en de halve finale. Zaterdag is er dan de strijd om het brons en goud voor de dames.

Om 10:45 uur begonnen Sanne Keizer/ Madelein Meppelink op court 1 aan het toernooi tegen het Oostenrijkse duo Franziska Friedl/ Eva Pfeffer. In hun poule zijn verder ingedeeld het Duitse duo Victoria Bieneck/ Isabel Schneider en het Griekse koppel Vasiliki Arvaniti/ Panagiota Karagkouni.

Oostenrijk kon in de eerste set tot 8-9 goed weerstand bieden, na twee Nederlandse aces voor de 11-9 stand ging zij de time out in, Oranje hield het verschil vast en voegde daar bij 16-13 een puntje aan toe. Oostenrijk had na een kill-block voor 17-16 weer aansluiting, bleef op een puntje volgen tot aan 19-18, maar verloor toen de aansluiting. Madelein Meppelink benutte op 20-18 het setpoint.

In de tweede set maakte Oranje het verschil al snel aan het begin. Van 3-3 naar 7-3 (time out Oostenrijk) en nadat de thuisploeg met een eerste balscore bij 9-7 terug in de set kwam, namen Keizer/ Meppelink het initiatief weer over en liepen uit naar 17-10. Na 18-12 gaf Oostenrijk nog drie punten weg, en scoorde zelf nog een keertje slim via een balletje op de achterover. Eindstand 21-18 en 2-0 voor Keizer/ Meppelink.

Dus door naar de winnaarsronde in de poule.

Om 12:00 uur was court 3 voor Marleen van Iersel/ Pleun Ypma en het Finse duo Riikka Lehtonen/ Niina Ahtiainen uit poule A. In deze poule waren ook ingedeeld Anniina Parkkinen/ Taru Lathi uit Finland en de Poolse dames Agata Ceynowa/ Jagoda Gruszczynska.

Het NL-duo had een dieselstart, moeizaam en langzaam. In de eerste set scoorden ze alleen side out punten, maakten geen enkel punt op eigen serve en aangezien de tegenstander dat volop deed was er via de tussenstanden 1-4, 4-8, 6-12 en 8-15 een dikke nederlaag met 11-21.

Dat werd in de tweede set vakkundig rechtgezet. Bij 9-5 ging Finland de time out in, bij 12-9 kwam echter de technische time out voor Nederland na een paar Finse punten als geroepen. Bij 15-15 moest Oranje de pauze zelf aanvragen, waarna het gelijk op tot aan 18-18. Een Finse foutserve en een uitgeslagen aanval maakten het verschil naar 20-18, na de Nederlandse foutserve jaste Pleun Ypma de 21-19 voor de 1-1 stand tegen het zand.

In de beslissende derde set maakte opnieuw een Finse foutserve met deze keer een blok daarna van Pleun Ypma het verschil. Oranje bleef op de side out twee punten voor tot aan 11-9, toen won Pleun Ypma een duel aan het net voor de 12-9. Time out Finland. Na de pauze scoorden ze 12-10, maar Oranje het het laatste woord. Twee punten van Ypma en een aanvallende fout van Finland beslisten de set met 15-10 en de wedstrijd met 2-1.

Dus door naar de winnaarsronde in de poule

Om 13:15 uur waren op court 2 Katja Stam/ Raïsa Schoon aan de beurt voor hun duel tegen Nadine Böhner/ Zoé Sarah Vergé-Dépré uit Zwitserland. Bij hun in poule B kwamen ook in actie Ksenia Dabizha/ Svetlana Kholomina uit Rusland en Nadine Strauss/ Anja Dörfler uit Oostenrijk.

Het olympische NL-duo had met 4-1 een prima start van de eerste set, echter was het vervolg minder, Zwitserland was er bij 5-5 alweer naast en stoomde ook meteen door, dwong Oranje bij 5-8 in de time out en ging met een 9-12 voorsprong de technische time out in. En bouwde die voorsprong richting de twintig punten fors uit. De 13-19 tussenstand kon alleen met een klein wondertje nog naar Nederlandse winst worden omgebogen, maar helaas was het niet de set van de kleine Nederlandse wondertjes. Bij 15-19 ging Zwitserland de time out in, Katja scoorde nog 16-20, maar daarna was het bij 16-21 over en uit.

Nederland bouwde in de tweede set een 7-5 voorsprong op, moeizaam, maar het stond er op het scorebord na twee rake klappen van Raïsa Schoon. Zwitserland nam de leiding over (7-9), zag Oranje weer naast zich komen (9-9), maar had nog een dreun in de voering zitten. Na 11-12 met vier punten op rij, in een periode waarin ze alle ballen aan eigen kant uit het zand hielden. Het verschil was bij 14-18 nog vier punten, het werden er zes bij 14-20 en zoals al eerder gezegd, het was niet de dag dat Nederlanders op kleine wondertjes konden rekenen. Het duo Stam/ Schoon verloor met 15-21 en 0-2

Stam/ Schoon gaan naar de verliezersronde in de poule.