Ladies in Black winnen maar verliezen toch

VoV, 24-01-2019. 10:13 uur. De uitgangspositie was helder en duidelijk na de 3-1 uit nederlaag van Ladies in Black uit Aachen voor het Challenge Cup duel tegen Calcit Kamnik. Er moest met 3-0 of 3-1 gewonnen worden en dan kwam het er vervolgens in de golden set op aan de buit binnen te halen.

De ploeg van trainster coach Saskia van Hintum begon nerveus en moest aanvankelijk in de eerste set steeds in de achtervolging. Gaandeweg herpakte men zich en na de time out op 8-13 kreeg men het goed te pakken. Via 14-14 en 22-22 werd de eerste set met 25-22 gewonnen.

Het zag het er in het begin goed uit voor de thuisploeg maar al vlot kwamen de dames in het zwart in de problemen in de tweede set, hetgeen in een 11-18 achterstand resulteerde. Ook nu werkte de time out en met scores van onder andere Marrit Jasper (archieffoto boven) en Nicole Oude Luttikhuis kwam Aachen weer in de wedstrijd. Bij 20-21 begonnen de big points, bij 23-23 en 24-24 was de spanning voelbaar, een juichexplosie volgde op de 27-25 zege en dus de 2-0 stand. Aachen lag op koers voor het ticket.

De derde set was voor Calcit Kamrik, Aachen was steeds in de achtervolging, bij 20-22 leek het succes te hebben, maar de 20-25 bracht de stand op 2-1. In de vierde set moest het dus gebeuren. Golden set of uitschakeling, dat was de inzet. Aachen lag lang op koers voor de golden set, maar kwam bij 19-20 voor het eerst achter. Hoogspanning, niemand bleef zitten toen het scorebord 21-23 aangaf en de ontlading was groot toen Marrit Jasper de 23-24 liet noteren. Maar daarna ging het toch nog mis, de 24-26 betekende uit voor Aachen en kwartfinale voor Kamnik.

De vijfde set om des keizers baard ging daarna nog met 15-6 naar Aachen. De wedstrijd gewonnen, maar de strijd om het kwartfinaleticket verloren.

Marrit Jasper scoorde 14 keer, Nicole Oude Luttikhuis, die in twee sets invalbeurten had en drie sets in de basis stond, kwam tot hetzelfde aantal. Kirsten Knip had 26 positieve acties op de opslag van de tegenpartij. Saskia van Hintum was blij dat de selectie weer fit was en dat alle speelsters ingezet konden worden. “In de vierde set maakten we teveel fouten en in de derde was de achterstand gewoon te groot om nog te dichten.”

Overige wedstrijden in de Challenge Cup met Nederlandse inbreng:

Monza van Anne Buijs (foto boven) was met 3-2 te sterk voor VDK Gent, met in de basis Iris Reinders. Monza had in België met 0-3 gewonnen, thuis gingen ze na de 2-0, toen het ticket binnen was, stevig wisselen. Gent profiteerde middels 24-26 en 19-25 zeges. Maar de winst wilde Monza in ieder geval zelf houden, met 15-7 pakten ze de 3-2 zege.  Monza is dus door naar de kwartfinale. Anne Buijs, werd topscorer, ze stond vijf sets in de basis en scoorde 17 keer. Iris Reinders was ook alle sets binnen de lijnen en maakte 10 punten.

Anna Mebus won met Kanti Schaffhausen het Zwitserse onderonsje tegen Neuchatel, 3-1 werd het voor de ploeg van Mebus, die uit nog met 3-2 verloren had. Na de 1-1 stand maakte Schaffhausen met 25-20 en 25-21 een eind aan de Europese dromen van hun landgenoten. Anna Mebus had in de eerste twee sets invalbeurten.

Oostende kon het thuis niet bolwerken tegen Aydin BBSK uit Turkije. Het werd 2-3, de uitwedstrijd was met 3-0 verloren. Na drie sets had de Turkse ploeg de buit binnen, ze werden met 25-22 in de eerste set geklopt, maar herstelden zich via 19-25 en 18-25. De 25-21 maakte een verlenging noodzakelijk, die met 12-15 naar Ayden ging.  Lynn Blenckers stond vijf sets in de basis en scoorde 10 punten. Fanny Lafeber maakte er 4 in drie sets.

Verder ging Avital Selinger met Le Cannet ook door naar de volgende ronde. Zijn ploeg won thuis met 3-1 van Zagora. Uit was al met 0-3 gewonnen.