Lage foutenlast geen succesgarantie voor Zaanstad

VoV, 31-01-2020. 12:54 uur. Onbevangen betraden de Zaanstad-spelers de thuishaven van de mannen van RECO ZVH in Zevenhuizen. We hadden onszelf geen druk opgelegd en we waren de voorbereidingen voor de play-outs begonnen. We waren heel hartelijk welkom geheten door de speaker van ZVH en we dachten er even niet aan dat RECO ZVH met Gianno Beij en Ricardo Hofman twee spelers had die in de top 6 van meest scorende spelers stonden.

Dus gingen we nog steeds ontspannen inspelen, maar langzaam drongen de indrukwekkende doeken aan de wand van de Swanlahal met de successen van VC Nesselande (de voorganger van ZVH) in het verleden, onze hersenen binnen. Dat is wat er waarschijnlijk gebeurd is, want de start in de eerste set was daarna dramatisch. Voor we het wisten stond het 8-2 en daarna zelfs 14-3. Zo onbevangen hoefde het ook niet. En het leek meer op stress dan onbevangenheid. Maar laten we netjes bij het begin beginnen.

Coach Sandor Rieuwers startte in de eerste set met Guido Spooren, Mees Blom, Marijn van Gool, Erwin Huinen, Lesley Kef, Ray Espoza en libero Rueben Schoones. ZVH begon al snel aan een serviceserie van Ludrich Inocente met drie aces die op 8-2 tot een time-out leidde. Op 11-2 maakten we via een blokpunt van Ray Espoza ons eerste zelf gescoorde punt. Maar ZVH ging door en na vier aanvalspunten van Ricardo Hofman op positie 4 was het 14-3 en moest Sandor Rieuwers zijn laatste time-out gebruiken.

De woorden van de Zaanse coach leidde daarna tot bezinning en vooral door de aanval van en service van Mees Blom kwam Zaanstad terug tot 17-13. Maar ook naast Beij en Hofman heeft ZVH-mannen die makkelijk scoren. Het werd 20-14, maar twee aanvalspunten van Ray Espoza brachten weer wat spanning terug: 21-17. Na een lange rally strandde een mogelijk derde aanvalspunt van Ray in het net. Daarna sloeg Gianno Beij de Zaanse hoop aan diggelen en werd het 25-19. Mees Blom en Ray Espoza hadden voor Zaanstad de hoogste score in deze set: 4 punten.

In de tweede set ging Zaanstad met dezelfde basis door. ZVH nam de leiding, maar het verschil bleef gering. Op 6-3 verdraaide Ray Espoza zijn knie en moest vervangen worden door Robin Ottenhof. Er was even wat verwarring, waardoor een Zaanse time-out nodig was. Drie aanvalspunten van Marijn van Gool en een kill-block van Lesley Kef brachten Zaanstad weer terug in de race: 12-11. Daarna zorgde het sterke blok voor een tussenstand van 19-16.

ZVH begon ook foutjes te maken. Zaanstad kwam dichterbij op 22-20, maar kon niet doodrukken. Deze set ging met 25-20 naar RECO ZVH. Zaanstad maakt 14 aanvalspunten en dat is drie meer dan ZVH, maar RECO ZVH scoorde vooral met het blok en de serve meer. Marijn van Gool had deze set de beste score voor Zaanstad: 5 punten.

In de derde set besloot coach Sandor Rieuwers het over een andere boeg te gooien. Hij zette Mees Blom op de diagonaal en Max van Straaten als passer/loper. In het begin van deze set zette Gianno Beij weer de toon, zodat al op 5-1 Zaanstad in een time-out moest vluchten. De Zaanse aanval herpakte zich daarna: 8-6. Op 11-6 greep Sandor Rieuwers naar een time-out. Ondertussen had Zaanstad-verzorger Kenta gezorgd dat Ray Espoza weer kon spelen.

Op 14-9 werd Ray weer ingebracht en dat bracht de speaker tot een enthousiast “Ray is weer OK”! Daarna bleef het verschil 5 a 6 punten, maar op 23-18 kreeg Mees Blom het op de heupen en zorgde met twee aces ervoor dat ZVH snel in een time-out vluchtte. Uiteindelijk won ZVH de set met 25-22 en de punten bleven in Zevenhuizen. Mees Blom had deze set bij Zaanstad de beste score: 7 punten.

Terugkijkend op de wedstrijd was duidelijk dat de aanvalskracht van ZVH groot was, maar ZVH won vooral ook door het sterke blok en de goede verdediging. Wat betreft de niet-afgedwongen fouten waren beide teams gelijk. Dat was een pluspunt voor Zaanstad, want heel vaak verliezen we door te veel servefouten of aanvalsfouten.

Topscorers bij Zaanstad: Mees Blom (13), Lesley Kef (8), Marijn van Gool (8), Erwin Huinen (5), Ray Espoza (5), Robin Ottenhof (3), Guido Spooren (2).

We gaan ons nu eerst richten op de thuiswedstrijd tegen Dynamo. Het is de favoriet voor de titel, maar misschien werken de vermoeienissen van de Europa Cup-reis naar Rusland nog door. We hopen op een leuke wedstrijd en de broederstrijd tussen onze Mees Blom en zijn broer Wessel bij Dynamo zorgt voor een pikant tintje.

gh @ VoV, verslag via persbericht Topvolleybal Zaanstad, door André Triep. Foto Eric Visch.