Vizier op volleybal

 

Libero Steven Ottevanger naar Lycurgus

VoV, 06-06-2018. 6:31 uur.  De 23-jarige Steven Ottevanger speelt de komende twee seizoenen bij Abiant Lycurgus. De in Sneek geboren volleyballer kwam de afgelopen drie seizoenen uit voor Vallei Volleybal Prins en daarvoor maakte Ottevanger vier jaar deel uit van het Talent Team. De 1.83 meter lange Ottevanger is gehaald als tweede libero.  Met het aantrekken van Ottevanger komt het aantal spelers voor volgend seizoen op twaalf.

Ottevanger kon uit meerdere aanbiedingen kiezen. ‘Het hield in Ede op voor mij en ben rond gaan kijken. Ik kreeg aanbiedingen en de beste opties waren Abiant Lycurgus en Orion. Ik heb alles op een rij gezet en heb gekozen. Bij Orion kon ik eerste libero worden, maar alles rondom het volleybal is bij Abiant Lycurgus beter. Het programma is goed en Champions League meemaken is natuurlijk ook een prettige bijkomstigheid. Volleybal is mijn passie. Dat maakt mij gedreven en daar heb ik alles voor over. De keuze was lastig, maar ik wil vooral ook zoveel mogelijk trainingsuren maken om me te ontwikkelen en dat kan hier.’

Daar komt bij dat Ottevanger zijn opleiding aan de ALO, waar hij in Nijmegen al mee bezig is, in Groningen een vervolg kan geven. Bovendien is het een klein beetje back to the roots met de ouders in Sneek relatief dichtbij en broer en zus die in Groningen studeren en volleyballen. Rosanne speelt bij Dames 1 van Donitas en Jelte speelt in het tweede van Veracles.

Ottevanger begon op 6-jarige leeftijd bij VC Sneek. Tien jaar later werd hij gevraagd om aan het talentenprogramma mee te doen. Eerst twee jaar in Amsterdam en daarna Papendal. In het vierde en laatste jaar deed het Talent Team voor het eerst mee in de Eredivisie. In die periode speelde Ottevanger samen met Sam Gortzak, Auke van de Kamp en Sander Scheper.

Volgens coach Arjan Taaij is Ottevanger een “buitenkansje”. ‘Steven wil investeren en ontwikkelen, maar brengt al wel drie jaar ervaring in de Eredivisie mee. Hij heeft potentie en ambitie. Dat past in de combinatie met de studiemogelijkheden uitstekend. We willen hem er graag bijhebben. Er zit veel energie in en brengt persoonlijkheid mee.’  Dat ziet Ottevanger van zichzelf ook. ‘ Als ik terugkijk was ik de afgelopen jaren altijd één van de dragende spelers. Ik nam de leiding, zette spelers op hun plek en als ploeggenoten het mentaal moeilijk hadden dan trok ik ze er doorheen. Ik werk heel hard en eis dat ook van anderen. Ik geef energie en de jongens gaan daarin vaak met me mee.’

Met het aantrekken van Ottevanger komt het aantal vastgelegde spelers voor volgend seizoen op twaalf:

– Passer-loper: Auke van de Kamp, Pascal Hoogstra, Frits van Gestel

– Diagonaal: Geoffrey van Gent

– Middenaanval: Dennis Borst, Niels de Vries, Sander Scheper, Hossein Ghanbari

– Spelverdeler: Stijn Held, Sam Gortzak

– Libero: Erik van der Schaaf, Steven Ottevanger

gh @ VoV, artikel van Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto CEV.