Vizier op volleybal

 

Liberootje

Kim_de_Wild_Peelpush

Kim de Wild

Het is dat de libero volgens het grote Volleybal Wetboek geen aanvoerdersband mag dragen, maar de eeuwige verdediger is bij uitstek geschikt voor een leidende rol. Natuurlijk, één op de zes ballen staat de libero naast het veld wat water naar binnen te gieten. Echter, in het veld is het een grote regelneef en heeft ie z’n handen vol aan het gespeelde systeem.

Het verzorgen van de pass is misschien nog wel de grootste taak. De pass is, met de service, de belangrijkste gespeelde bal in een wedstrijd: zonder pass geen aanval en zonder service geen voorsprong. Vooraf is het aan de coach om z’n hoofd te breken over de pass – opstelling voor komende zaterdag, maar in praktijk is het de libero die sturing aan het geheel geeft. De serveerder verklapt met het loopje voor de opslag al snel wat voor serve er komt. Het is onder andere aan de libero om deze speed – analyse in een korte schreeuw mede te delen aan het hele team: “Let op: topspin!” En wie is er verantwoordelijk voor de korte ballen? Een simpel knikje naar de middenman kan een ellendig netballetje voorkomen.

Zodra de rally aan de gang is, komt het verdedigende aspect om de hoek kijken. Afspraken over de tweede bal zijn vooraf (hopelijk) al lang gemaakt, maar dit soort kleine dingen opfrissen kan zeker geen kwaad. Daarna is het vooral anticiperen op de tegenstander én je medespelers. Hoe verder de vrije netverdediger meeverdedigt, hoe meer de libero (op linksachter) richting de hoek kan sluipen. Dan schuift de mid – achter automatisch wat meer richting de rechterkant op. Kortom, de libero is een duidelijke tussenschakel en kan met z’n spelinzicht snel actie ondernemen.

Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is de verdedigende taak van de blokkade. Het blok schermt in feite een gedeelte van het veld af, om de tegenpartij het scoren te beletten. Een bijkomend voordeel is dat er eenvoudig met een blok kan worden gescoord, doordat de reactietijd tot het minimum beperkt wordt. Maar de hoofdtaak is het verdedigen van een gedeelte van die 81 m2. Van tevoren worden hier vanzelfsprekend afspraken over gemaakt, waar de gehele verdediging van op de hoogte is. Straat open of dicht, blokt de buitenaanvaller mee met een middenbal, etc. Dat neemt niet weg dat deze beslissingen tijdens de wedstrijd teruggedraaid kunnen worden.

Merkt de libero dat er rechtdoor wel erg veel gescoord wordt, dan moet ie zo snel mogelijk een klap tegen de noodbel geven en de blokkade rechtdoor dichtknallen. Immers, de libero heeft het in de verdediging voor het zeggen! Het is dus aan de libero om het achterveld te sturen en om veelvuldig de afspraken te herhalen. Vlak voor de serve het aantal aanvallers aan de overkant opnoemen, stimuleert ook de gedachtegang van de medespelers. Laat het geschreeuw over schepjes erbovenop, gas op lollies en tandjes erbij maar over aan de echte captain: om een team te leiden is gelukkig geen band of streepje nodig.

Uit de uitgave van Techno Volley, nummer 3 – 2013, auteur Kim de Wild, libero bij Peelpush2.