Vizier op volleybal

 

Loting EK en OS Beachvolleybal voltrokken

VoV, 29-06-2024. 5:27 uur. Onder de iconische Eiffeltoren werd gisteren de loting voor het olympische beachtoernooi voltrokken. De NL-Olympische koppels kunnen zich opmaken voor mooie affiches. Het beachtoernooi in Parijs loopt van 27 juli t/m 10 augustus.

Gisteren vond in het gemeentehuis van Apeldoorn ook de loting voor het EK Beachvolleybal 2024 in Nederland plaats. Nederland is van dinsdag 13 t/m zondag 18 augustus voor de vierde keer in de geschiedenis organisator van het EK Beachvolleybal. De loting werd gepresenteerd door Bas van de Goor, winnaar van olympisch goud in Atlanta en toernooidirecteur van het EK Beachvolleybal.

Speelsteden EK: In Den Haag, Arnhem en Apeldoorn zal daags na de Olympische Spelen in Parijs worden gestreden om de Europese titel.

Speelschema: Tijdens de loting werd duidelijk waar de 64 teams (32 bij de mannen en 32 bij de vrouwen) hun poulewedstrijden gaan spelen en welke tegenstanders zij treffen. Het volledige speelschema zal volgende week bekend worden gemaakt.

De Olympische duo’s Stefan Boermans & Yorick de Groot en Katja Stam & Raïsa Schoon zullen hun groepswedstrijden in Apeldoorn spelen. Steven van de Velde & Matthew Immers beginnen in Den Haag. Datzelfde geldt voor Alexander Brouwer & Robert Meeuwsen. Arnhem kan zich opmaken voor de komst van onder meer Christiaan Varenhorst & Leon Luini.

Poule-indeling Olympische Spelen: Katja Stam en Raïsa Schoon komen uit in poule E. Daar treffen ze onder meer de Brazilianen Carolina Salgado Solberg (Carol) en Bárbara Seixas. De Brazilianen staan momenteel op de vijfde plaats van de wereldranglijst. Afgelopen jaar won Carol/ Bárbara onder meer het Elite16-toernooi in Doha.

Begin mei versloeg Stam/Schoon de Braziliaanse dames in eigen land tijdens het Eite16-toernooi in Brasilia. Een maand later in het Tsjechische Ostrava trokken de Brazilianen aan het langste eind. De poule van Stam/Schoon wordt vervolmaakt met Monika Paulikiene en Aine Raupelyte (21ste van de wereld) en Japanse Hasegawa Akiko en Miki Ishii (nummer 38).

Steven van de Velde en Matthew Immers kunnen flink aan de bak in Parijs. In hun poule stuiten ze op de Noorse prijzenvreters Christian Sorum en Anders Mol. De titelverdedigers van het olympisch goud staan momenteel op plek zeven van de wereldranglijst, maar dat heeft alles te maken met de voetbreuk die Christian Sorum eind maart van dit jaar opliep.

Naast de Noren nemen Van de Velde en Immers het op tegen Alex Ranghieri en Adrian Carambula uit Italië. Dat duo vinden we terug op plek 23 van de wereldranglijst. Van de Velde en Immers versloegen de Italianen tijdens het Europees Kampioenschap van 2023. De groep Van de Velde en Immers wordt vervolmaakt met het Chileense familieteam Esteban Grimalt en Marco Grimalt (21ste van de wereld).

Stefan Boermans en Yorick de Groot lijken op voorhand gunstig te hebben geloot. Ze treffen onder meer de Fransen Arnaud Gauthier-Rat en Youssef Krou. Het team van organisator Frankrijk staat 35ste op de wereldranglijst. Daarnaast nemen ze het op tegen Pablo Herrera en Adrián Gavira uit Spanje.

De Spanjaarden vinden we terug op plek 18 van de wereldranglijst. De groep van Boermans en De Groot wordt gecomplementeerd door de Amerikanen Miles Evans en Chase Budinger (nummer 13 van de wereld). Opmerkelijk, Budinger is een voormalig NBA-basketballer die als prof actief was bij: Houston, Minnesota, Indiana en Phoenix.

Aan het olympisch beachvolleybaltoernooi doen per geslacht 24 teams mee.

gh @ VoV, bron persbericht Nevobo via Gerben Engelen, mediavoorlichter.  Foto’s FIVB.