Lycurgus begint Europees met 1-3 zege

VoV, 12-12-2019. 6:30 uur. SAMEN. Lycurgus is uitstekend begonnen aan het Europees avontuur. In Hongarije werd Fino Kaposvar met 3-1 verslagen. Na een kleine twee uur wedstrijd waren de setstanden 25-18, 20-25, 26-28 en 22-25. De return is donderdag 19 december om 20.00 uur in MartiniPlaza. Koop hier je tickets.

‘Van de afgelopen zes, zeven jaar weet ik hoe lastig het is om Europees een uitwedstrijd te winnen. Daarom hebben we het goed gedaan. Volleyballend was het misschien niet altijd even goed, maar er telt maar één ding en dat is het resultaat’, aldus een tevreden coach Arjan Taaij.

In de eerste set leek het er absoluut niet om dat er een royale zege uit zou rollen. De thuisploeg had het initiatief en vooral passend had SAMEN. Lycurgus problemen. Na 13-13 lukte het niet meer om gelijke tred te houden. Via 18-13 werd het eerste bedrijf royaal verloren. Coach Arjan Taaij moest qua wissels al snel ingrijpen. Mitch Perinar, Collin Mahan, Bennie Tuinstra, Sander Scheper, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held begonnen aan het avontuur in de Kaposvar Arena met plek voor bijna 3.000 mensen. Er waren een paar honderd belangstellenden aanwezig.

De wedstrijd draaide in Gronings voordeel na een 8-2 achterstand in de tweede set. Puntje voor puntje werd het verschil kleiner en bij 12-13 was voor het eerst sprake van een voorsprong. Deze lijn werd doorgetrokken. De net als afgelopen zaterdag uitblinkende Tuinstra produceerde op 19-21 een belangrijke ace. Het bracht de voordelige marge op drie. Na een succesvol blok van de ingevallen Hossein Ghanbari kwam setwinst niet meer in gevaar. Een uitgeslagen aanval betekende 1-1 in sets.

Coach Taaij over die fase. ‘We beginnen heel zwak. Misschien toch wedstrijd spanning. Na de 8-2 achterstand in de tweede set moet ik de ploeg een groot compliment maken. We zijn opgestaan en hebben mentale veerkracht getoond. Vanaf de derde set waren we in de lead en hebben we het ons onnodig nog moeilijk gemaakt. De invallers deden het goed. In de eerste set zagen we al aanknopingspunten dat er iets te halen was. Gelukkig is dat gelukt.’

De derde set werd onnodig zeer meeslepend in de slotfase. SAMEN. Lycurgus was dominant en noteerde via Mahan 12-17. Via Tuinstra werd het 15-20 en leek setwinst simpel binnen te rollen. Het liep anders. De voorsprong glipte de bluearmy uit handen. De thuisploeg kreeg bij 24-23 zelfs als eerste een setpoint. Het was de ingevallen Frits van Gestel die goud waard was en 24 gelijk maakte. Van Gestel werkte blokkerend ook het tweede setpoint tegen weg; 25-25. Nadat het op 25-26, door een rommelige aanvalsopzet, niet lukte de set binnen te slepen was het tweede setpoint wel raak. Wie anders dan Tuinstra ramde de set naar het verleden; 26-28. Taaij nogmaals. ‘We wisten dat er aan de buitenkant mogelijkheden lagen en daar hebben onze aanvallers prima gebruik van gemaakt.’

In de laatste set was het spelbeeld aanvankelijk weer anders. Kaposvar stond snel met 5-1 voor, maar even snel was het 5-5. Na 6-6 nam SAMEN. Lycurgus de regie over de wedstrijd. Tuinstra bracht het verschil op drie; 8-11. Mahan bracht de maximale voorsprong in de set op het bord; 11-16. Deze marge bleek uiteindelijk net groot genoeg. De thuisploeg zette nog een keer aan en kwam terug tot 22-23. Vervolgens bleek een servefout bij de thuisploeg cruciaal; 22-24. Twee matchpoints. Mahan serveerde op zijn karakteristieke wijze. De bal laten draaien in zijn linkerhand de opgooi om vervolgens met uiterste precisie de bal in de verre hoek te rammen; 22-25.

De Amerikaan werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd. Tuinstra maakte de meeste punten. Al met al een duidelijke overwinning met, zoals de afgelopen tijd wel vaker, weer een hoop collectieve momenten. Wordt komende donderdag vervolgd in MartiniPlaza. Het uitgangspunt om de laatste zestien te bereiken is in ieder geval gecreëerd.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, SAMEB. Lycurgus. Foto’s CEV.