Lycurgus begint play-offs in MartiniPlaza

VoV, 14-04-2019. 10:26 uur. Dankzij een 3-1 thuisoverwinning op SV Land Taurus heeft Abiant Lycurgus zaterdagavond het thuisvoordeel in de finale om het landskampioenschap bemachtigd. Het werd 3-1 in het Alfa-college Sportcentrum tegen de formatie uit Houten via de setstanden 20-25, 25-19, 25-22 en 25-17. Achterhoek Orion is voor het vierde jaar op rij de tegenstander in de finale.

Orion verloor weliswaar thuis met 3-2 van Draisma Dynamo, maar dat ene puntje was voldoende om de ploeg uit Apeldoorn net voor te blijven. De eerste wedstrijd wordt zondagmiddag 21 april gespeeld in MartiniPlaza. Het tijdstip is nog onbekend. De voorverkoop begint maandag.

Het was voor 350 toeschouwers zeker geen gemakkelijke wedstrijd in het begin. De gasten deden het zeker niet schriftelijk af en gaven alles. Het zorgde ervoor dat Abiant Lycurgus in de eerste set achter de feiten aanliep en nooit kansen kreeg om de set te winnen. Vervolgens kwam er onder aanvoering van Wytze Kooistra en Auke van de Kamp steeds meer tekening in de strijd. Taurus bleef overigens prima verdedigen en zorgde voor menig boeiende rally. Uiteindelijk gaf de kwaliteit de doorslag.

Cruciaal was de fase vanaf 20-20 in de derde set. Van de Kamp maakte drie punten op rij en dat bleek precies de marge die nodig was om op een 2-1 voorsprong te komen. Kooistra maakte het op het tweede setpoint af. In de vierde set liep het vervolgens als een trein. Via 8-3 werd het 17-11 en bij 24-17 stonden meer dan een handvol matchpoint op het scorebord. Borst had aan het eerste genoeg om de wedstrijd te beslissen en het thuisvoordeel binnen te halen.

gh @ VoV, verslag van Erwin Sikkema, Abiant Lycurgus. Archieffoto CEV.