Lycurgus boekt klinkende 3-0 zege op SSS

VoV, 05-03-2023. 6:53 uur. In de tweede ronde van de kampioenspoule heeft Samen Lycurgus de eerste zege geboekt. In het Alfa-college Sportcentrum werd Simplex SSS overtuigend met 3-0 verslagen via 25-22, 25-20 en 25-23. Samen Lycurgus is voorlopig gestegen naar de derde plaats met zes punten uit twee duels. Vier minder dan koploper Draisma Dynamo.

Behoudens een stroef begin en een 11-5 achterstand speelde Samen Lycurgus een overtuigende wedstrijd. Veel dingen gingen goed. Het was beduidend meer solide dan vorige week zaterdag thuis tegen Active Living Orion. De driehonderd toeschouwers zagen Geoffrey van Gent starten in de basis. De diagonaal kreeg het vertrouwen van de technische staf na een paar prima invalbeurten en het mindere spel van Jacob Kern de laatste paar weken. Van Gent beschaamde het vertrouwen niet en groeide uit tot man van de wedstrijd.

De basis bestond verder uit Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held. Het begin van de eerste set deed vermoeden dat het weer een zware wedstrijd zou worden. De gasten onder leiding van coach Paul van der Ven begonnen met meer overtuiging. Het was bij Samen Lycurgus nog een beetje zoeken naar de juiste afstemming. Dat resulteerde in een 11-6 achterstand.

Na een time-out richtte de ploeg zich langzaam op en ging volleyballend dingen beter doen. Allereerst meer servedruk en daarnaast de kansen die er kwamen benutten. Zo bracht een ace van Hofhuis een hernieuwde voorsprong; 16-15. Via een pipe van McCauley kwam 18-16 op het bord en leek het gaatje geslagen, maar niets was minder waar. SSS nam zelfs nog weer de leiding bij 19-20. Daarna lukte het Samen Lycurgus om de big points te benutten. Met drie punten van Hofhuis en een heerlijke pipe van aanvoerder Coenen, die weer beduidend beter speelde dan vorige week, werd het 24-21. Een kill-block van Hofhuis maakte het af.

In de tweede set was Samen Lycurgus de bovenliggende partij en maakte vanaf een 6-4 achterstand zes punten op rij dankzij sterk serverend werk van McCauley. De Amerikaan produceerde in die fase zelfs twee aces op rij. Van Gent tekende 15-9 aan, de maximale voorsprong van zes punten. SSS kwam nog terug tot 15-11 en 16-12, maar een bedreiging was nooit aan de orde.

Daarvoor speelde Samen Lycurgus te goed en maakte weinig fouten om de gasten terug in de set te laten komen. Een pipe via McCauley was goed voor 23-17 en De Vries zette zes setpoints op het scorebord. SSS werkte er nog twee weg, maar een servefout van Johan Gruvaeus was de laatste score in de set en een 2-0 voorsprong voor Samen Lycurgus.

In de derde set zat er weinig licht tussen beide ploegen. SSS streed voor de laatste kans en gooide nog meer energie in de wedstrijd. Samen Lycurgus had steeds een antwoord klaar en daardoor ging het tot 17-17 gelijk op. Daarna leek SSS er een vierde set uit te slepen door weg te lopen naar een 21-18 voorsprong. Op dat moment bleef Samen Lycurgus cool en deed de juiste dingen om tot scoren te komen. Van Gent met twee punten, de tweede na een lange rally, en eentje van Coenen bracht evenwicht waarna een sterk blokkerende Hofhuis voor een 22-21 voorsprong zorgde.

Vervolgens kwam Maarten Bartels in het veld om te serveren en dat deed de Brabander voortreffelijk. Het was zo scherp dat Coenen de pass direct kon verwerken; 24-22. Twee matchpoints, waarvan Bram Berger er nog eentje wegwerkte. Bij de volgende serve bracht Held de bal bij Coenen, die via de blokkering uit sloeg en het laatste punt maakte.

Komende woensdag wacht de altijd lastige uitwedstrijd tegen Sliedrecht Sport.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto Samen Lycurgus.