Lycurgus Europees verder in CEV-Cup

VoV, 18-10-2018. 6:20 uur. Het is Abiant Lycurgus niet gelukt om zich te plaatsen voor de tweede voorronde van de Champions League. In Klagenfurt werd SK Posojilnica na een clash van bijna 120 minuten met 3-2 verslagen.  Een 3-0 of 3-1 zege was nodig om een golden set af te dwingen. De setstanden waren 20-25, 26-24, 25-19, 19-25 en 15-17. Dus een zege zonder waarde in de voorronde van de Champions League.

Het verloop van de wedstrijd concentreerde zich vooral op het einde van de derde set. Daarin gebeurde iets geks. De ploeg van coach Arjan Taaij kwam met 13-9 achter, maar zes punten op rij (via onder meer twee blocks van Dennis Borst) bracht een 15-13 voorsprong. Vervolgens werd het 18-18, waarna een dubieuze call van de scheidsrechter volgde. Het zou touché geweest zijn, maar dat had verder niemand waargenomen in het BSH Sportpark.

Het leverde Frits van Gestel een gele kaart op. Aansluitend ging de scheidsrechter nog een keer zijn eigen gang. Daarna lukte het niet om de goede draad weer op te pakken. Spelverdeler Stijn Held koos er in de slotfase voor om drie keer op rij voor Wytze Kooistra in stelling te brengen. Dat pakte desastreus uit, want de aanvoerder werd drie keer geblokt. Dat betekende een 2-1 achterstand in sets en het einde van het Champions League avontuur.

Taaij was na afloop duidelijk over het de rol van de scheidsrechter. ‘ Ik ben niet iemand die snel naar de arbitrage wijst, maar iemand die vijf keer de lijnrechters die in het nadeel van de thuisploeg vlaggen overruled heb ik in zes jaar nog nooit meegemaakt. Dat haalt ons aan het einde van de derde set met zes directe fouten op rij helemaal uit ons spel. Dat moeten we onszelf kwalijk nemen, maar twee punten voor of twee achter richting de bigpoints is een groot verschil.’

De coach refereerde ook aan rare scheidsrechterlijke beslissingen in de tweede set. ‘ De eerste tweeënhalve set hebben we heel goed gespeeld met veel energie en een lage foutenlast. Ik vond ons vorige week te bleu en we toonden te weinig karakter. Dat zat er nu allemaal in en als de scheids normaal doet, winnen we de tweede set ook gewoon.’ En over de uitschakeling. ‘Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk blijven strijden op het hoogste niveau. In die zin is het teleurstellend dat we er nu al uitliggen, maar Frankfurt (dat zou de volgende tegenstander in de Champions League geweest zijn, red) is een sterke ploeg hoor. We gaan veel trainen de komende weken en dan richten we ons vanaf nu op de CEV – Cup.’

In de totale wedstrijd had Abiant Lycurgus veel meer controle over de wedstrijd dan zes dagen eerder in MartiniPlaza. Een belangrijk gegeven was dat SK Posojilnica veel minder servedruk ontwikkelde. Matej Kok was onzichtbaar. Alleen Matej Mihajlovic was weer meer dan goed en vaak lastig te stoppen. Desalniettemin waren er echt kansen om tot een golden set te komen. De eerste set was weinig mis mee. Er werd gevarieerd aangevallen en vanaf 20-19 werd de set gedecideerd over de streep getrokken. Niels de Vries, die in de basis begon, was in die fase blokkerend twee keer succesvol.

In de tweede set kwamen de gasten terug van een 23-21 achterstand, waarmee de veerkracht duidelijk was. Vervolgens waren het Mihajlovic met de score en een uitgeslagen aanval van Kooistra er verantwoordelijk voor dat het 1-1 in sets werd. Na de teleurstelling in de derde set herpakte Abiant Lycurgus zich en liet zien dat de tweede voorronde echt wel tot de mogelijkheden had behoord. Sam Gortzak kwam in de ploeg voor Held en Geoffrey van Gent maakte zijn Europese debuut. De diagonaal kwam Kooistra vervangen en dat deed hij met zes punten naar behoren. De Drent tekende in ieder geval voor het benutte setpoint in set 4: 25-19.

Met overtuiging en dat gaf vertrouwen voor de beslissende vijfde set. Dat bleek stuivertje wisselen, maar weer toonde Abiant Lycurgus veerkracht en kwam terug van een achterstand. Toen Van der Schaaf 13-11 maakte leek de beslissing al in de maak, maar de thuisploeg had andere plannen en trok door naar 15-15. Uiteindelijk waren het een blok van Gortzak en een score van Van Gent die zorgden voor 17-15 en daarmee de 3-2 winst. Met opgeheven hoofd in de wetenschap dat het er wel ingezeten heeft, zal de wedstrijd toch nog wel een tijdje voortsudderen in de gedachten van spelers en staf.

De landskampioen gaat nu verder in de CEV Cup voor een plek bij de laatste zestien is het Zwitserse Lindaren Volley Amriswil de tegenstander. De speeldata zijn nog niet bekend.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, foto CEV.