Lycurgus geeft tegen VoCASA de winst uit handen

VoV, 07-01-2024. 7:05 uur. Nova Tech Lycurgus is het jaar teleurstellend begonnen. Na een 2-0 voorsprong in sets verloor de bekerwinnaar met 3-2 bij VoCASA. De setstanden in Nijmegen waren 25-19, 25-16, 21-25, 23-25 en 13-15. Nova Tech Lycurgus is gezakt naar de vijfde plaats in de BetCity Eredivisie met 25 punten uit twaalf duels.

Met een gehavende selectie begon Nova Tech Lycurgus aan het volleybaljaar 2024. Cal Fisher doet momenteel alleen krachttraining om zijn knie sterker te maken, Niels de Vries ging donderdag op de training door zijn enkel en Thomas Sleurink was niet fit. Hierdoor kreeg Maarten Bartels de kans als diagonaal. Samen met Ramon Martinez Gion, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner begon Nova Tech Lycurgus aan de wedstrijd in de VoCASA hal.

De eerste set zorgde geen seconde voor problemen. Vanaf de eerste bal zat de ploeg van coach Arjan Taaij goed in de wedstrijd en maakte weinig fouten tegen de nummer zeven. De lage hal zorgde een aantal keren voor een bal tegen het plafond, maar dat beïnvloede het spelbeeld niet te nadrukkelijk. De eerste score van Bartels was goed voor een 8-5 voorsprong. De thuisploeg kwam nog een keer terug tot één punt achterstand, maar daarna liep Nova Tech Lycurgus definitief weg. Een ace van Boekhoudt noteerde 13-8 en niet veel later produceerde Hofhuis een ace; 17-12. Een ace van Bogner betekende de grootste voorsprong in de set; 22-13. Daarna duurde het even om de set binnen te halen. VoCASA won een aantal rally punten, maar een servefout betekende 25-19 setwinst.

In de tweede set zet het beeld van de eerste zich door. Na 5-5 neemt Nova Tech Lycurgus de voorsprong. De sterk serverende Bogner produceerde zijn derde ace; 8-5. En om het sterke serveren kracht bij te zetten was een ace van McCauley goed voor 15-10. Daarna kwam de fase van Boekhoudt met twee killblocks op rij, een tikje en een snelle uithaal. Dat bracht de stand op 15-22. Een mooie aanval van Bartels en een snelle bal door het midden van Hofhuis bracht acht setpunten op het scorebord; 24-16. In tegenstelling tot de eerste set was het direct raak door een uitgeslagen aanval; 25-16.

Set drie liet een totaal ander spelbeeld zien. Het overtuigende spel van Nova Tech Lycurgus maakte plaats voor veel meer tegenstand van VoCASA. Er was minder servedruk en meer eigen fouten. Dat alles bij elkaar opgeteld zorgde ervoor dat Nova Tech Lycurgus de grootste moeite kreeg in de set en ook niet in staat was om het derde bedrijf te winnen. De hele set liepen de Groningers achter de thuisploeg aan. Een ace van Bogner maakte het nog weer een beetje spannend; 20-22. Daarna was het op het tweede setpoint met een doortikbal gedaan; 21-25.

Ook in set vier liep het niet. Het beeld van de derde set zette zich door. De overtuiging raakte verder op de achtergrond en de thuisploeg speelde alles of niks. De foutenlast nam toe aan de kant van Nova Tech Lycurgus en zo telde het nadelig op. De achterstand bedroeg steeds drie of vier punten. Halverwege kwamen Sam Gortzak en Cole Gillis binnen de lijnen voor Bogner en Bartels. Aan het eind kwam Nova Tech Lycurgus dankzij een paar goeie serves van Martinez Gion terug tot 24-23, maar verder kwam het niet.

In de beslissende vijfde set leek het aanvankelijk de goede kant op te rollen met Thomas Sleurink op de plek van de ingevallen Gillis. Sleurlink viel goed in en maakte 8-5. Deze marge bleek onvoldoende. Puntje voor puntje kwam VoCASA dichterbij en na 11-11 was Nova Tech Lycurgus het initiatief kwijt en gaf ook de beslissende vijfde set uit handen.

Komende zondag speelt Nova Tech Lycurgus in Martiniplaza tegen Simplex SSS. Dit duel begint om 15.00 uur.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto CEV.