Lycurgus in vijf sets onderuit tegen Dynamo

VoV, 11-03-2024. 6:25 uur. In speelronde vier van de Kampioenspoule A kwam Nova Tech Lycurgus in Martiniplaza met 2-1 voor, maar verloor uiteindelijk met 3-2 van Draisma Dynamo via 25-16, 21-25, 25-23, 23-25 en 11-15. Nova Tech Lycurgus blijft derde met vijf punten uit vier duels en is het contact richting plek twee zo goed als verloren. Plek drie lijkt het hoogst haalbare in de eindstand.

Het was al de achtste keer dit seizoen dat Nova Tech Lycurgus een wedstrijd over vijf sets moest spelen en slechts één keer gingen de Groningers als winnaar van het veld. Na een spetterende eerste set gingen de bijna duizend toeschouwers er eens goed voor zitten, maar de thuisploeg slaagde er niet in om het wervelende spel van het eerste bedrijf nogmaals te laten zien. Dynamo ging beter spelen en Nova Tech Lycurgus kreeg op diverse aspecten van het spel te maken met wisselvalligheid. Dat ging met ups en downs. Het gebrek aan stabiliteit speelde te nadrukkelijk een rol om op de beslissende momenten toe te slaan.

Met Ramon Martinez Gion, Cole Gillis, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner begonnen dezelfde spelers aan de wedstrijd als vorige week toen in Limburg met 3-1 gewonnen werd van Numidia VC Limax. In een eerste set die voortreffelijk verliep. De thuisploeg had geen kind aan Dynamo en was in alles de baas op het veld. Boeiend om te zien en in no-time trok Nova Tech Lycurgus de set naar zich toe. Twee aces op rij van Boekhoudt, goed voor zeventien punten, brachten de stand op 20-12. Hofhuis noteerde 24-14 en daarmee liefst tien setpoints voor Nova Tech Lycurgus. Twee werden weggewerkt, maar toen Duco Krook een aanval op de netband sloeg was de 1-0 voorsprong een feit.

In de rest van de wedstrijd was het zoeken naar dat hoge niveau. In de tweede set liep de ploeg van coach Arjan Taaij al snel achter de feiten aan. Kwam terug tot 8-9, waarna de gasten weer een paar punten wegliepen. Vaak op de lastige serve van Gijs van Solkema aan de kant van Dynamo was het alle hens aan dek voor Nova Tech Lycurgus om die rotatie zonder kleerscheuren door te komen. Dat lukte ook lang niet altijd. Nova Tech Lycurgus kwam terug tot 20-22, maar verder doordrukken lukte niet. Dynamo liep weg naar 24-20 en zag McCauley op setpunt twee een bal uitslaan.

In tegenstelling tot de tweede set lukte het in het volgende bedrijf wel om een achterstand om te zetten. Een 10-7 achterstand kantelde naar een 15-12 voorsprong. De spanning bleef, want Dynamo kwam terug tot 21-20. Op dat moment maakte de sterk spelende McCauley, topscorer met 22 punten, 22-20. En niet veel later toverde Hofhuis drie setpunten op het scorebord; 24-21. Het duurde even, maar op setpoint drie was het dankzij een netfout raak.

Het knappe aan set vier was dat Nova Tech Lycurgus terugkwam van een 9-2 achterstand. Puntje voor puntje knokte de thuisploeg zich terug. Boekhoudt, die samen met Hofhuis op het midden domineerde, was in de slotfase van de set zeer belangrijk. De middenman maakte 21-22 en 23-23. Daarbij bleef het. In een lastige rally kon de net ingevallen Sam Gortzak onder het net een lastige bal net geen goeie voortzetting geven en in de volgende aanval werd McCauley geblokt waardoor de volle winst in rook op ging. Set vijf moest de beslissing brengen.

In de beslissende tiebreak slaagde Nova Tech Lycurgus er niet in om de regie te pakken en keek snel tegen een 6-3 achterstand aan. Daarmee was de toon gezet. Vanaf 5-10 ging de thuisploeg alles of niks spelen. Een fraaie score van Martinez Gion bracht de spanning terug tot 8-10. McCauley hield met 9-11 de hoop levend, maar die bleek ijdel. Dynamo hield het hoofd koel en besliste dit cruciale duel op het eerste de beste matchpoint. Zo kreeg het publiek weer eens waar voor hun geld, maar was de uitslag een teleurstellende.

Komende zondag speelt Nova Tech Lycurgus weer in Martiniplaza. Dan is Numidia VC Limax vanaf 15.00 uur de tegenstander met als inzet het veilig spelen van de derde plaats.

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema, Lycurgus. Foto website Lycurgus.