Lycurgus lijdt thuis een 2-3 nederlaag vs. Orion

VoV, 26-02-2023. 7:00 uur. In een meeslepende wedstrijd heeft Samen Lycurgus de eerste wedstrijd in de kampioenspoule na een 2-0 achterstand in sets met 3-2 verloren van Active Living Orion. De setstanden in het Alfa-college Sportcentrum waren 23-25, 23-25, 25-20, 27-25 en 12-15. Door de nederlaag blijft Samen Lycurgus vierde met drie punten uit één duel.

Het was bewonderenswaardig hoe Samen Lycurgus de rug rechtte en er alles aan deed om na de achterstand alsnog een resultaat van de vloer te slepen. In de vierde set werkte de thuisploeg al een matchpoint weg om het vervolgens zelf af te maken en er een vijfde set uit te slepen. Het lukte net niet om de come-back compleet te maken. Vanaf 8-8 bedroeg de achterstand steeds minimaal twee punten en was de controle bij de gasten aanwezig. De uitblinker aan de kant van Orion Samuli Kaislasalo maakte het beslissende punt.

Coach Arjan Taaij koos voor zijn vaste opstelling; Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held. Al snel bleek dat Coenen en Kern totaal niet in de wedstrijd zaten. Maarten Bartels verving Coenen aan het begin van de tweede set en halverwege het tweede bedrijf kwam Geoffrey van Gent Kern aflossen. Beide spelers vielen goed in.

Het probleem gedurende de hele wedstrijd was het gebrek aan servedruk. Het was te wisselvallig, waardoor het stabiel spelende Orion passend onvoldoende onder druk kwam te staan. In de eerste twee sets moest Samen Lycurgus beide keren van een achterstand terugkomen. In de eerste set was het 10-14 en in de tweede 3-9. In beide gevallen kwam er een inhaalrace op gang, maar dat was net te weinig om baas te zijn in de sets. Het was steeds Orion dat aan het langste eind trok.

Vanaf de derde set kwam er meer energie. Dat deed de thuisploeg goed. Een 5-5 tussenstand zette de thuisploeg om in een 14-9 voorsprong. Dit verschil bleek groot genoeg om de set op overtuigende wijze binnen te halen. Het was man van de wedstrijd McCauley die het beslissende punt binnensloeg. De vierde set was een superspannende. Het verschil was nooit groter van twee punten. En vanaf 11-11 ging het steeds over en weer. De slotfase was ronduit nagelbijtend. Met een hoofdrol voor McCauley. De Amerikaan werkte eerst een matchpoint weg en sloeg vervolgens de 25-24 binnen. Een servefout van Kern, die Hofhuis verving van achter de servelijn betekende weer een gelijke stand. Vervolgens waren een blok van De Vries en een ace van Van Gent er verantwoordelijk voor dat het 2-2 in sets werd.

In de beslissende vijfde set leek Samen Lycurgus op een 5-4 voorsprong te komen toen spelverdeler Liam McCaluskey de via zijn hand op het hoofd kreeg. Overduidelijk twee keer spelen, maar het arbitrale duo Geldof en Reichhardt hadden niks waargenomen. Daardoor moest de thuisploeg in de achtervolging en kwam via Bartels op 8-8 nog een keer langszij. Waarna Orion steeds aan de goede kant van de score bleef staan en het na het gemiste matchpoint in de vierde set niet nog een keer fout liet gaan.

Het was jammer dat Samen Lycurgus in de eerste twee sets ondanks het kleine verschil een beetje achter de feiten aanliep en pas gaandeweg beter in de wedstrijd kwam. Hierdoor bleef er maar één punt over. Samen Lycurgus speelt aanstaande zaterdag opnieuw thuis. Nummer vijf Simplex SSS is dan te gast in het Alfa-college Sportcentrum. Aanvang 20.00 uur.

gh @ VoV,  verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto CEV.