Lycurgus maakt geen fout, 3-0 zege op Taurus

VoV, 17-01-2021. 5:55 uur.  De derde seizoenzege voor Amysoft Lycurgus is een feit. In Houten werd zaterdagavond met 3-0 gewonnen van Taurus via de setstanden 25-21, 25-21 en 25-18. Amysoft Lycurgus blijft tweede in de Eredivisie met 9 punten uit 4 duels.

Het was geen grootse wedstrijd van de ploeg van coach Arjan Taaij, maar goed genoeg om niet in de problemen te komen. Steeds in de slotfase van de set werd op de beslissende momenten doortastend toegeslagen. Bennie Tuinstra was met 20 punten de grote man. De Fries startte uiteraard in de basis net als Jerome Cross, Auke van de Kamp, die 11 punten maakte in twee sets, Hossein Ghanbari, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Luke Herr. Taurus speelde energiek en de bluearmy had af en toe aan Van Jaarsveld een lastige klant.

Coach Arjan Taaij sprak na afloop van een cleane zege. ‘Alle sets waren wel een beetje vergelijkbaar. Steeds richting de twintig punten namen we afstand. Kijkend naar de cijfers hebben we ons side-out percentage net niet gehaald. Daarvoor maakten we aanvallend net even te veel fouten. Blokkerend hadden we het op orde en serverend deden we het ook vrij goed. Auke en Bennie waren goed. Gewoon een 3-0 zege en weer door.’

De eerste set ging tot 18-18 gelijk op. Bij de stand 22-21 in het voordeel van Amysoft Lycurgus speelde Herr een cruciale rol. De Canadees plukte een serve die via het net direct op de grond dreigde te ploffen nog net van de vloer en het vervolg werd door Van de Kamp afgemaakt. Vervolgens ging een aanval van Taurus in het net waardoor het 24-21 werd. Een ace van Cross betekende het einde van de set.

Het tweede bedrijf was tot de big points de set van Tuinstra. Hij scoorde uit alle posities. Dat was niet voldoende om in vroegtijdig afstand te nemen, omdat er te veel eigen fouten tegenover stonden en de rest van de aanval niet altijd even goed uit de verf kwam. Tuinstra tekende voor 19-19 en produceerde aansluitend een ace. Zijn volgende serve kwam nog wel terug, maar werd door Van de Kamp snoeihard afgemaakt; 21-19. Het werd nog 21-20, waarna Van de Kamp twee keer scherp was; 23-20. Een succesvolle aanval van Cross betekende vier setpoints en toen de thuisclub de volgende aanval in het net joeg was het klaar.

De derde set verliep grillig. Met Erik van der Schaaf, Jesper van Muijden en Geoffrey van Gent in het veld voor respectievelijk Van de Kamp, Ghanbari en Cross stond het snel 10-4 voor Amysoft Lycurgus. Daarna verdween de focus en nam Taurus via een 9-1 tussenscore een 13-11 voorsprong. Het was Tuinstra die de energie terugbracht. Bij een 17-16 achterstand timmerde hij een bal vanuit het achterveld zo tegen de grond; 17-17. Even later was een pipe van de aanvaller succesvol; 20-18. Daarna werd de wedstrijd professioneel uitgespeeld middels vijf punten op rij. Het was Herr die met een smash via het blok de wedstrijd uittikte.

Volgende week zaterdag wacht de uitwedstrijd in Barneveld tegen Bielderman Koetsier SSS.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema. Foto CEV.