Lycurgus naar halve finale Nevobo beker

VoV, 25-01-2024. 4:59 uur. In Nijmegen heeft Nova Tech Lycurgus zich geplaatst voor de halve finale van de beker dankzij een 3-1 zege op VoCASA. De setstanden waren 19-25, 25-19, 25-20 en 25-20. Zo houdt Nova Tech de kans om voor het vijfde jaar op rij te beker te winnen. In de halve finale is Active Living Orion in een dubbele ontmoeting de tegenstander. Op zaterdag 10 februari in Doetinchem en een dag later op 11 februari in Martiniplaza.

De start van de wedstrijd was allerminst goed te noemen. Bij VoCASA lukte alles en bij Nova Tech Lycurgus ging het scorend erg moeizaam. Coach Arjan Taaij hierover. ‘Onze eerste set was vrij slecht. Bij hun lukte alles en wij scoorden niet. Dan weet je dat de kans dat ze dat niveau volhouden niet zo groot is en dat bleek ook. Wij kwamen terug en speelden zeker de laatste twee sets overtuigend en clean. Serverend had het zeker in de vierde set beter gekund. Revanche voor de recente 3-2 nederlaag hier leefde niet bij ons. We wilden gewoon de halve finale halen. Dat is gelukt en daar zijn we blij mee.’

Het beeld kantelde vanaf de tweede set. De ploeg van coach Arjan Taaij kwam steeds beter in de wedstrijd onder leiding van een uitblinkende Robin Boekhoudt, goed voor acht kill-blocks. Pas bij 10-9 in de tweede set kwam de eerste voorsprong voor de Groningers op het scorebord, waarna de wedstijd in de VoCASA hal vanuit het oogpunt van Nova Tech Lycurgus in steeds rustiger vaarwater kwam. Cole Gillis maakte het met een ferme klap op het eerste het beste matchpoint direct af.

In de basisopstelling ten opzichte van afgelopen zondag tegen Numidia VC Limax was één wijziging. Ramon Martinez Gion speelde in plaats van Kyle McCauley. Voor de rest stonden Thomas Sleurink, Cole Gillis, Robin Boekhoudt, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Cole Bogner aan de start in de wetenschap van de 3-2 nederlaag bij VoCASA op zaterdag 6 januari. Het was ten opzichte van toen een totaal andere wedstrijd. Toen waren de eerste twee sets zeer overtuigend en zakte het niveau daarna ver weg. In deze kwartfinale was het duidelijk andersom. Nova Tech Lycurgus ging zich steeds meer in zijn element voelen en kon steeds beter de gaten in de verdediging van de thuisploeg vinden.

De beslissing in de tweede set viel vanaf een 19-18 voorsprong. Eerst twee keer Boekhoudt en een kill-block van Martinez Gion bracht de voorsprong op 22-18 en niet veel later waren het twee aces van Martinez die de stand naar 1-1 tilden. In de volgende set trok Nova Tech Lycurgus het laken vanaf 11-11 naar zich toe. Serverend niet altijd briljant, maar scorend steeds beter op dreef. Bij 20-18 blokten Sleurink en Boekhoudt de voorsprong naar 22-18. Dat zorgde voor de beslissende voorsprong. Gillis maakte het met een bal in de brievenbus af.

En in de laatste set stond Nova Tech Lycurgus vanaf het begin op voorsprong en had controle over de wedstrijd. VoCASA kwam verder in de verdrukking en kon het niveau van het begin niet meer aantikken. Een blok van Hofhuis was goed voor 18-14 en Sleurink timmerde 23-16 binnen. Op dat moment was duidelijk dat de zege in de tas zat.

Komend weekend wacht Nova Tech Lycurgus in de BetCity Eredivisie een dubbele ontmoeting. Zaterdagavond is Prima Donna Kaas Huizen vanaf 19.30 uur te gast in Martiniplaza. Een dag later is het Talentteam om 15.30 uur de tegenstander in sporthal Olympus in Assen.

gh @ VoV, verslag van Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto Lycurgus.