Lycurgus naar kwartfinale bekertoernooi

VoV, 20-11-2017. 6:13 uur.  In de eerste ronde van de beker won Abiant Lycurgus met 3-1 van Zaanstad via de setstanden: 25-16, 22-25, 25-21 en 25-11. De zege betekende plaatsing voor de kwartfinale van het bekertoernooi. Dinsdag wordt bekend wie de tegenstander wordt. In Elburg treffen E.V.V. en Webton Hengelo elkaar.

De bekerwedstrijd begon goed voor Abiant Lycurgus in de eerste set kwam de ploeg van coach Arjan Taaij makkelijk op voorsprong. Door fel te spelen kwam Abiant Lycurgus al snel op voorsprong die groeide tot maar liefst tien punten verschil. Aan het einde van de eerste set kreeg de ploeg het na de 19-9 toch nog weer lastig. Echter was de voorsprong zo gegroeid dat de set alsnog werd beslist met 25-16 via een blok van Niels de Vries en Carlos Mora Sabaté.

Het gevoel van het einde van de eerste set nam de ploeg mee in de tweede set. Er werd slordig gespeeld door Abiant Lycurgus, waardoor Zaanstad de voorsprong nam. Het team bleef vechten maar de chaos in het veld was te groot om de set binnen te halen. De set werd beslist met 22-25 in het voordeel van de Noord-Hollanders. Nadat Frits van Gestel een bal uitsloeg en Van Schie een aanval in het blok zag eindigen.

In de derde set ging het nog steeds moeizaam, en Abiant Lycurgus bleef maar tegen een achterstand aan hikken. Door een mindere verdediging aan het net gingen veel punten verloren. Bij een score van 14-13 kwam het team pas voor het eerst op een voorsprong. Deze keer wist Abiant Lycurgus wel aan het langste eind te trekken en besliste de set met 25-21. Pas na 21-20 lukte het pas om een gaatje te slaan. Onder andere een punt van Wytze Kooistra en een ace van Sabaté waren hier verantwoordelijk voor. Een blok van Scheper besliste de set.

In de laatste set was het krachtsverschil tussen de beiden ploegen erg duidelijk. Abiant Lycurgus speelde vanuit de organisatie en iedereen voerde zijn taak uit. Dat zorgde ervoor dat het van 2-2 in één keer 11-2 werd met negen punten op rij. Onder andere drie kill – blocks op rij van De Vries waren in deze reeks opvallend. De set werd dan ook afgetekend gewonnen met 25-11, waarmee plaatsing voor de kwartfinale een feit was.

Niels de Vries speelde een opvallende wedstrijd. Blokkerend was hij nadrukkelijk aanwezig. ‘Wij hebben niet in alle momenten ons niveau gehaald daar kun je wel iets over zeggen.’ Het intensieve programma is inmiddels goed voelbaar bij de spelers. ‘Er zit wel wat verzuring in de benen hoor en sommige jongens zijn misschien fysiek en mentaal iets minder dan normaal. Ik merk het ook. Haal mijn hoogte niet altijd en snelheden ook niet, maar je moet er tijdens deze wedstrijd gewoon staan, maakt niet uit hoe je er aan toe bent.’

De focus gaat nu richting volgende week zondagmiddag. Dan komt de nummer drie van de Eredivisie Draisma Dynamo op bezoek. De formatie uit Apeldoorn werd zaterdagavond verrassend uitgeschakeld in de bekerstrijd. Topdivisionist Sliedrecht Sport won met 3-2.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema. Foto CEV.