Lycurgus ontsnapt in spannende viersetter aan vechtend VCN

VoV, 20-11-2022. 19:06 uur. VCN verliest in eigen huis met 1-3 van Samen Lycurgus. De mannen van Ferry van Hal leken in de eerste twee sets twee compleet verschillende wedstrijden te spelen (25-21 en 8-25), waarna Lycurgus in de derde set door het oog van de naald kroop (26-28) en het ook in de vierde set wist af te maken (19-25).

VCN is na de wedstrijd van vorige week tegen Orion extra gedreven om vandaag in eigen huis een mooie wedstrijd neer te zetten. Het is tevens de start van een week waarin het team drie wedstrijden op het programma heeft staan.

Lycurgus mag de eerste set dan beginnen met de service, VCN zet als ontvangend team meteen de toon. De eerste drie punten worden zonder enige moeite binnengehaald door de thuisploeg. Ook de rest van de set weten zij de Groningers gemakkelijk voor te blijven. Lycurgus krijgt geen kans tegen een sterk VCN waar alles eindelijk lijkt te kloppen. 25-21.

Het gemak waarmee de eerste set gewonnen wordt, lijkt VCN in de tweede set echter compleet vergeten. Lycurgus heeft drie serviceseries en de mannen uit Capelle weten deze maar moeilijk te verwerken. Coach Van Hal probeert het nog te redden met een aantal wissels – waaronder één op de liberopositie – maar het mag niet baten. De heren weten het slechts tot 8 punten te brengen.

In de derde set lijkt de wedstrijd dan ook weer helemaal open te liggen. Lycurgus trekt de lijn uit de tweede set door en komt al snel op voorsprong. VCN hobbelt hier wat achteraan, maar krijgt geen grip op het spel. Pas op 22-22 lijkt het strijdplan uit de kast te komen. Wat volgt is een bloedstollend spannende eindfase waarin geen van beide ploegen het echt weet af te maken. De service gaat over en weer, tot Lycurgus het toch weet af te maken met een discutabele bal aan het net. De arbitrage twijfelt er echter niet over, wat de eindstand in deze set op 26-28 brengt.

VCN moet het dan in de vierde set laten zien, wil het nog punten kunnen pakken in deze spannende wedstrijd. De thuisploeg komt de eerste paar punten op voorsprong, maar vanaf 5-5 zijn het toch de Groningers die het voortouw nemen. VCN probeert bij te blijven en weet een aantal mooie punten te scoren, zowel met de service als blokkerend. Op 19-25 blijkt Lycurgus echter toch naar Capelle te zijn gekomen om te winnen en neemt het met 1-3 de drie punten mee naar huis.

Komende week staan er twee wedstrijden op het programma voor de mannen in het rood. Op donderdag worden zij verwacht in Sint Odiliënberg voor de wedstrijd tegen Limax. Zaterdag ontvangen zij zelf weer VoCASA in Sporthal Oostgaarde.

gh @ VoV, verslag van Stephanie van Berkum-Hofs, VCN. Archieffoto.