Lycurgus overleeft 9 matchpoints en wint de Beker

VoV, 18-04-2022. 16:27 uur. Amysoft Lycurgus won vanmiddag voor de vierde keer de Nevobo beker. In een vooral in de tweede, vierde en vijfde set uiterst spannende finale trok de ploeg van Arjen Taaij in de tiebreak aan het langste eind. Setstanden 25-18, 23-25, 25-20, 33-35 en 12-15.

Orion startte met Stijn Held (spelverdeler), Joonas Jokela (diagonaal), Tijmen Laane en Jan Helenius (passer/lopers), Jannes van der Ham en Jasper Diefenbach (middens) en Mats Bleeker (libero). Lycurgus begon met Markus Held (spelverdeler), Marcell Pesti (diagonaal), Joël Schneidmiller en Bjarne Huus (passer/lopers), Dennis Borst en Niels de Vries (middens) en Steven Ottevanger (libero).

Orion kwam het beste uit de startblokken en bouwde in de eerste set via 12-9 en 16-10 een hele ruime voorsprong van 20-13 op. Met 25-18 ging de eerste set naar de ploeg van Dirk Sparidans. Jokela zette Orion op setpoint, het tweede werd benut door van der Ham.

Titelverdediger Lycurgus kon in de tweede set de stand gelijktrekken. In een gelijk opgaande set hadden ze aan het eind in de setfinale net iets meer over. Na de 12-12 liep Lycurgus uit naar 14-17, maar bij 22-22 had Orion de achterstand weggewerkt. Twee Doetinchemse fouten gaven Lycurgus twee setpoints (22-24). Via de blokkering verzilverde Van Gent het tweede voor Lycurgus. (23-25)

Orion kwam in de derde set met 18-19 achter, maar scoorde vervolgens zes keer op rij, waarmee het beslissende verschil naar 24-19 gemaakt was. In die serie twee aces van Tijmen Laane. De set ging met 25-20 naar Orion, waarmee de stand dus op 2-1 in sets kwam.

De vierde set kende een verschrikkelijk spannende ontknoping, waarin Orion negen keer de kans kreeg om de set en de wedstrijd voor zich te beslissen. Echter met geslaagd side out spel wist Lycurgus matchpoint na matchpoint weg te werken en bij 32-33 kregen zij voor de eerste keer de kans om de set te beslissen. Dat lukte toen nog niet, maar even later bij 33-34 was het wel raak. Topscorer Schneidmiller, 26 punten, scoorde in de spannende finale belangrijke side out punten voor de Groningers. Na een aanvallende fout van Orion was de tiebreak een feit.

De tiebreak kende ook een gelijk opgaand scoreverloop. Met dan weer een puntje voordeel voor Lycurgus (4-5) en dan weer voor Orion, zoals bij de veldwissel op 8-7. Op 9-9 ging Orion voor het eerst de time out in, op 10-12 stonden de mannen uit Doetinchem weer aan de kantlijn. Een ace van Schneidmiller na de time out maakte drie punten verschil in Gronings voordeel. Pesti zette Lycurgus op matchpoint bij 11-14 en de Noor Huus verzilverde het met de 12-15 score.

En zo was Orion het hele seizoen ongeslagen, maar verloor het Paaszaterdag in de kampioenspoule van Dynamo en was er dus op Tweede Paasdag een nederlaag in de bekerfinale. En kende Lycurgus afgelopen zaterdag de bittere teleurstelling om de play-offs om de landstitel te missen na de nederlaag tegen Sliedrecht en stond het vandaag met de beker in de lucht als succesvol titelverdediger. Het kan verkeren!

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s door Rudy Biekart.