Lycurgus verliest clash vs. VC Limax met 3-2

VoV, 22-01-2024. 1:30 uur. In Maaseik heeft Nova Tech Lycurgus de belangrijke wedstrijd om de derde plaats in de BetCity Eredivisie met 3-2 verloren van Numidia VC Limax. In België gaf Nova Tech Lycurgus een 2-1 voorsprong in sets uit handen via 25-22, 18-25, 25-20, 15-25 en 15-17. Door de nederlaag zakt Nova Tech Lycurgus naar de vierde plaats met 29 punten uit 14 duels.

Een spektakel was het zeker, maar aan het eind stond Nova Tech Lycurgus wel aan de verkeerde kant van de score en resteerde helaas slechts één punt. In een wedstrijd die op en neer ging had de ploeg van coach Arjan Taaij in fases een goed overwicht met overtuiging op alle facetten van het spel, maar had het in fases moeilijk met de stevige servedruk van de Limburgers. Dat zorgde voor een minder stabiele pass en minder goede aanvalskansen.

Bij Nova Tech Lycurgus wisselde de servedruk door de wedstrijd heen behoorlijk en dat vertaalde zich ook in de score. In de vijfde set kwamen de Groningers sterk terug van een 7-3 achterstand, maar op het derde matchpunt tegen was een foute pass op de serve beslissend. De Deen Tobias Kjaer nam het cadeautje dankbaar aan en sloeg het beslissende punt tegen de grond.

‘Jammer dat we niet hebben kunnen winnen’, is de eerste conclusie van Arjan Taaij. ‘We zijn over de hele linie nog niet stabiel genoeg. In de vierde en vijfde set viel onze servedruk weg en kwamen we passend onder druk. Dat deed Limax beter. We worstelden natuurlijk wat op de diagonaalpositie waardoor we aanvallend voorspelbaarder worden. We hebben zeker met een goede intensiteit en energie gespeeld en er had meer in gezeten. Nu goed herstellen en op naar woensdag in de beker. Dat is voor nu heel belangrijk.’

Thomas Sleurink, Cole Gillis, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Robin Boekhoudt, Jeffrey Klok en Cole Bogner stonden in de basis op het appèl. Niels de Vries en Cal Fisher ontbraken nog altijd wegens blessures. Maarten Bartels, die er af en toe ook voor de serve in kwam, speelde in de tweede set diagonaal. Vanaf set drie ging Gillis van de passer-loper positie af en nam de diagonaalpositie in. Ramon Martinez Gion, die sterk inviel, kwam erin en speelde de rest van de wedstrijd passer-loper.

De eerste set viel op door een sterke blokkering met alleen al van Boekhoudt vier succesvolle kill-blocks. Dat zorgde er mede voor dat de gasten vrijwel de hele set aan de goede kant van de score stonden. Een uitgeslagen bal van Kjaer betekende setwinst.

Zowel in de tweede als de vierde set kwam Nova Tech Lycurgus in het tweede deel van de set niet onder de druk van VC Limax uit. Daardoor verdween de rust uit het spel en ook het ritme. Een dubbele wissel in de tweede set met Sam Gortzak en Sleurink voor Bogner en Bartels haalde weinig meer uit. De achterstand bedroeg op dat moment al vijf punten, 22-17, en bleek onoverkomelijk. In set vier liep het vanaf een 13-12 achterstand in de soep. Nova Tech Lycurgus was hard op weg om langzij te komen, maar een passfout leidde een 15-12 achterstand in. Vanaf dat moment glipte de set de Groningers royaal tussen de vingers door.

Daar waar het in set vier niet lukte om terug te komen en door te drukken lukte dat in de derde set wel. Vanaf een 14-11 achterstand toonde Nova Tech Lycurgus veerkracht en vocht zich terug. Een prima blok van Hofhuis was goed voor een 19-17 voorsprong. Daarna kende Nova Tech Lycurgus misschien wel de beste fase van de wedstrijd. De tegenstander kreeg geen schijn van kans meer op zowel op side-out spel als tijdens breakkansen. Een pipe van Martinez betekende 21-18 en een ace van McCauley bracht op 24-19 vijf setpoints op het bord. Op setput twee was het via een servefout gedaan.

Nova Tech Lycurgus toonde in de vijfde set nogmaals veerkracht in de wedstrijd, maar slaagde er net niet in om de terugkeer in de set na 13-13 te verzilveren en winnend af te ronden.

Aanstaande woensdagavond wacht in Nijmegen de kwartfinale van de beker tegen VoCASA. Komend weekend speelt Nova Tech Lycurgus twee thuiswedstrijden. Zaterdagavond om 19.30 uur in Martiniplaza tegen Prima Donna Kaas Huizen en een dag later om 15.30 uur in sporthal Olympus in Assen tegen het Talentteam Papendal.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Nova Tech Lycurgus. Foto Lycurgus.