Lycurgus verliest ongeslagen status

VoV, 15-02-2018. 6:20 uur. In de laatste wedstrijd van het reguliere seizoen, na 17 overwinningen op rij, heeft koploper Abiant Lycurgus zijn ongeslagen status verloren. In Apeldoorn was de nummer drie van de Eredivisie met 3-2 te sterk. Draisma Dynamo kwam met 2-0 voor (25-23 en 25-14), de Groningers maakten die achterstand ongedaan (17-25 en 24-26), maar moesten vervolgens toch de eer en de winst aan de gastheren laten. Met 15-13 werd het eerste verlies van het reguliere seizoen een feit.

Coach Arjan Taaij kon er na afloop niet echt mee zitten dat de ongeslagen status weg was. ‘Leuk voor de statistieken, maar ik word er niet zoveel anders van. We zijn veel meer met zondag bezig en dat zag je ook terug in de wedstrijd. Het was wat nonchalant en de scherpte ontbrak. Complimenten aan de ploeg dat ze alsnog een draai aan de wedstrijd hebben kunnen geven. Uiteindelijk wilden we deze wedstrijd in fysieke zin ongeschonden doorkomen, om de komende dagen nog goed te kunnen trainen.’

Aanvoerder Wytze Kooistra, Trifon Lapkov, Stijn van Schie, Niels de Vries, Dennis Borst, Auke van de Kamp en Carlos Mora Sabaté begonnen aan het karwei. Van de Kamp is een opvallende naam. Hij speelde als libero in plaats van Erik Mattson. De Canadees heeft lichte rugklachten en werd gespaard voor zondag. Dat gold ook voor Pascal Hoogstra. Frits van Gestel was ziek, maar sluit donderdag weer bij de groep aan. Van de Kamp is herstellende van een knieblessure en kan momenteel wel verdedigend werk doen.

De eerste set ging met tussenstanden  6-6, 11-11 en 17-17 tot aan  19-19 gelijk op. Daarna pakte Dynamo de benodigde twee punten verschil naar 22-20 en hield die voorsprong via de side out tot aan 25-23 vast. Bij het eerste setpoint was het meteen raak.

Set twee was ruim onvoldoende aan de kant van Lycurgus. De thuisploeg bouwde na 8-6 aan een ruime voorsprong ( 13-8, 17-10, 21-13) en sloot na 22-14 met een driepunter af. Dat waren de cijfers voor een kansloos verlies. Het noopte coach Arjan Taaij tot wisselen. ‘ De tweede set was heel slecht. Mentaal lieten we het helemaal lopen.’ De Vries en Mora Sabaté mochten gaan zitten. Sam Gortzak en Sander Scheper kwamen binnen de lijnen.

Dat bracht nieuw elan in de derde doorgang.  Net meteen, want Dynamo ging nog met 8-4 aan de leidding, kreeg echter in het middendeel van de set, tussen de virtuele technische time outs, te maken met een sterk terug vechtende tegenstander, die er bij 9-9 naast was en na de 14-16 vijf punten verschil pakte naar 14-19. Dat bleek voldoende om terug te komen in de wedstrijd. Lycurgus sloot via 17-22 via de driepunter nu met 17-25 af.

Na deze set kwam Hossein Ghanbari in het veld voor Borst. ‘Gortzak, Scheper en Ghanbari vielen goed in. Ze hadden alle drie hun aandeel in het kantelen van de wedstrijd. Vanaf de derde set kregen we meer grip. Passend ging het beter, maar met name blokkerend deden we het beter,’ aldus Taaij.

De vierde set kon alle kanten op was net als de openingsset een gelijkopgaande strijd, met bij 14-13, 17-16 en 21-21 tussenstanden met minimale of geen verschillen. In de eindfase kon het alle kanten op, gelukkig voor Lycurgus was dat hun kant. Een 21-23 voorsprong werd nog 23-23, maar het setpoint bij 24-25  werd daarna verzilverd.

In de alles beslissende vijfde set lukte het Lycurgus niet om na een 0-3 voorsprong de regie te behouden. Het werd 4-4, waarna de thuisploeg steeds het initiatief had. Een 13-10 achterstand werd nog 13-12, Abiant Lycurgus kon bij 14-12 nog één setpoint wegwerken, maar daarbij bleef het. Verder liet Dynamo het niet komen. Daarmee was ook de eerste competitie nederlaag van het seizoen een feit.

Bij Lycurgus werd Wytze Kooistra met 21 punten topscorer, bij Draisma Dynamo was dat Nico Manenschijn met 20.

Abiant Lycurgus was al zeker van de eerste plaats. De wedstrijd was vooral een laatste testcase richting aanstaande zondag, dan is om 13.00 uur in Hoogeveen de bekerfinale tegen SV Land Taurus.

De eindstand in de competitie na 18 wedstrijden wordt 1> Lycurgus 49, 2> Orion 44, 3> Dynamo 38, 4> Taurus 31, 5> SSS 31 en 6> Zwolle 15. Dit is ook de uitgangspositie in de play – off poule. Abiant Lycurgus begint met vijf punten. Orion start met vier, Dynamo met drie, Taurus met twee,  SSS met één en Topvolley Zwolle met nul.

De eindstand voor wat betreft het vervolg in de play – down poule is 7> Zaanstad 14, 8> Inter Rijswijk 14 en 9> VVP 11.  In de play down poule begint Zaanstad met twee punten, Rijswijk met één en VVP met nul.

gh @ VoV, bron onder ander verslag Theo Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto’s Rudy Biekart.