Lycurgus via 1-3 zege op Sliedrecht H2 naar halve finale beker

VoV, 10-02-2023. 5:04 uur.  Op zaterdag 18 en zondag 19 februari speelt Samen Lycurgus in de halve finale van de beker na een 3-1 uitzege gisteravond op Sliedrecht Sport Heren 2. De setstanden in sporthal De Basis waren 25-20, 25-15, 15-25 en 25-16. Tegenstander in de halve finale is Sliedrecht Sport Heren 1. Lycurgus heeft thuisvoordeel en speelt eerst uit. De thuiswedstrijd is op 19 februari om 15.30 uur in het Alfa-college Sportcentrum.

Het was in Sliedrecht een wedstrijd met een gekke dip. Lange tijd was de ploeg van coach Arjan Taaij onder leiding van een uitblinkende Jacob Kern heer en meester. Samen Lycurgus had feitelijk geen kind aan de tegenstander, maar vanaf een 12-11 achterstand in de derde set kwam er heel veel zand in de machine. Passend kwamen de gasten enorm onder de druk te staan waardoor het solide spel volledig verdween en setverlies onvermijdelijk was. In set vier trok Samen Lycurgus zich uit het dalletje en kreeg weer royaal de overhand.

Coach Arjan Taaij over de zege. ‘We hebben drie sets clean gespeeld, maar in de derde waren we er niet. We begonnen met drie aanvalsfouten. Hadden serverend geen druk en passend stonden we zwaar onder druk. Het was toch een beetje gebrek aan scherpte denk ik. In de vierde set hebben we ons goed hersteld. Jacob Kern speelde met een aanvalspercentage van 66 procent erg goed. Kijk als we de kop erbij houden winnen gewoon met 3-0, maar bekervolleybal is per definitie een gekke competitie. Nu door naar zaterdag.’

De startopstelling was gelijk aan afgelopen zondagmiddag; Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Niels de Vries, Luuk Hofhuis, Jeffrey Klok en Markus Held. Aan het eind van set drie kwam Tieme de Jong Held even vervangen en in de vierde set speelde Jaron Spiegelaar als libero in plaats van Klok.

De eerste twee sets en ook in een groot deel van de vierde speelde Samen Lycurgus prima. Met de nodige servedruk plus aanvallende en blokkerende power was er geen vuiltje aan de lucht. In de eerste set stond de regerend bekerhouder steeds op voorsprong en de aanvallend sterk spelende McCauley bracht bij 10-5 het verschil al op vijf punten. De thuisploeg kwam terug tot 16-14 waarna Samen Lycurgus het gaspedaal weer intrapte en wegliep naar 20-14. Kern sloeg het setpoint binnen.

Het beeld in de tweede set was niet anders. Een scherp begin stond garant voor setwinst. Een blok van De Vries was goed voor 13-7 en niet veel later noteerde Coenen een ace voor 19-12. Het was aanvoerder Coenen die na een sterke serve van McCauley aan het net de laatste klap kon geven voor een 2-0 voorsprong.

Na het verlies in de derde set was het begin van de laatste set nog een beetje stroef, maar vanaf 5-5 keerde het vertrouwen terug. Kern bleef zijn kansen benutten en er kwam weer meer servedruk. Een ace van McCauley zette 12-7 op het scorebord. Via Coenen werd het 15-8 en Kern tekende voor een heleboel punten in de slotfase. De Canadees knalde de stand naar 24-15. Mats Kruiswijk scoorde na een rally nog een puntje voor de thuisploeg, maar daarna voor Kern het welletjes. Het was met recht dat de uitblinker het laatste punt op zijn naam zette.

Komende zaterdag staat de volgende belangrijke wedstrijd op het programma. In Barneveld speelt Samen Lycurgus tegen nummer vier Simplex SSS en valt de ontknoping over de eindstand in de Eredivisie als vertrekpunt voor de kampioenspoule.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Samen Lycurgus. Foto  Lycurgus.