Lycurgus vierde keer te sterk voor Taurus

VoV, 09-12-2018. 10:45 uur. De vierde confrontatie tegen SV Land Taurus duurde zaterdag in het Alfa – college Sportcentrum exact 63 minuten en toen was de vierde 3-0 zege op de formatie uit Houten een feiten. Via de setstanden 25-17, 25-19 en 25-20 blijft Abiant Lycurgus op basis van een beter set gemiddelde koploper in de Eredivisie met 24 punten uit 9 wedstrijden. Komende woensdag staat in Doetinchem de topper tegen Achterhoek Orion op het programma.

Het werd net als eerder dit seizoen nooit spannend tegen Taurus. Daarvoor is het krachtsverschil tussen beide ploegen echt veel te groot. Coach Arjan Taaij had ervoor gekozen om een aantal jongens speeltijd te gunnen. Zo speelde Sam Gortzak als spelverdeler en mocht Sander Scheper de middenaanval mee vormgeven. Verder speelden Wytze Kooistra, de jarige Frits van Gestel, Erik van der Schaaf, Niels de Vries en Steven Ottevanger. Van Gestel werd voor de wedstrijd zelfs toegezongen en direct na afloop was de passer – loper degene die in de kleedkamer de taart aansneed.

Het begin van de eerste set was dankzij prima serverend optreden van Gortzak sterk. Het stond in no – time 1-6. Met vier opslagen van de spelverdeler op rij, waarvan de laatste een ace. Daarmee was de toon al gezet. Voeg daarbij nog het sterke optreden van Kooistra, elf punten in de eerste set van de twintig in totaal, en het verhaal is snel verteld. Kooistra tekende ook voor het benutten van het derde setpoint. Na een lange rally was het raak. De eerste setpoints gingen verloren via respectievelijk een servefout en een netfout.

De tweede set was kwalitatief de beste set. Het verschil werd vanaf 10-8 gemaakt. Via scores van Van Gestel en Kooistra een paar keer stond het snel 17-12. Dat bleek ruim voldoende om de set clean uit te spelen. Scheper bracht de stand op 24-19 en jarige job Van Gestel sloeg de bal overtuigend langs het tweemansblok naar de grond. In de derde set kwam Steven van de Velde in de ploeg voor Van der Schaaf en Chris Voth ging net als afgelopen dinsdag libero spelen. Auke van de Kamp kwam niet binnen de lijnen. Normaal gesproken krijgt hij woensdag speeltijd.

Het bleef lang spannend, omdat de landskampioen in tegenstelling tot de eerste twee sets niet in slaagde om bij een paar punten voorsprong door te drukken. Het werd zelfs nog 21-19, maar daarna brak de fase Van de Velde aan. De laatste drie punten van de landskampioen kwamen op zijn naam. Eerst een aanval, daarna een sterk blok en op matchpoint scoorde hij via een touché. Zo was van een spannende wedstrijd absoluut geen sprake, maar was het voor de ploeg wel lekker om zo’n cleane wedstrijd snel over de streep te trekken. Daarmee niet teveel energie verspelend en vanaf nu de focus op woensdag kunnen leggen.

gh @ VoV, verslag van Erwin Sikkema, Abiant Lycurgus. Foto CEV.