Lycurgus zeker van titel play-offs

VoV, 07-04-2019. 14:00 uur. Via een eenvoudige 3-0 overwinning in Koog aan de Zaan tegen Zaanstad heeft Abiant Lycurgus zich zaterdagavond geplaatst voor de finale om het landskampioenschap. Voor het vijfde jaar op rij mag de regerend landskampioen meedoen aan de play-off finale. De setstanden tegen Zaanstad waren 25-20, 25-19 en 25-18. Abiant Lycurgus blijft koploper met 26 punten uit negen duels.

De finale is nu reeds een feit, omdat het nu niet meer mogelijk is dat zowel de nummer twee Achterhoek Orion en nummer drie Draisma Dynamo nog meer punten kan halen dan Abiant Lycurgus. Orion heeft nu 25 punten en Dynamo 23. Beide ploegen treffen elkaar komende zaterdag in Doetinchem en verdelen samen drie punten. Dat is onvoldoende om, mocht Abiant Lycurgus onverhoopt het slotduel tegen SV Land Taurus verliezen, om de Groningers beiden nog te passeren op de ranglijst. Slechts één van de twee concurrenten zal de finale halen. Volgende week zaterdag is een 3-0 of 3-1 zegen tegen Taurus sowieso voldoende om van het thuisvoordeel in de finale te pakken.

Het was in Koog aan de Zaan een beduidend betere wedstrijd dan begin februari toen vrij kansloos met 3-1 verloren werd. Dat was een ander Abiant Lycurgus dan deze zaterdagavond. Met overtuiging werd naar een vlotte overwinning gespeeld. Ten opzichte van de laatste weken wel met een iets andere basis. Chris Voth speelde in plaats van Frits van Gestel en Steven Ottevanger was de libero in plaats van Erik van der Schaaf, die in de tweede en derde set door coach Arjan Taaij ingebracht werd als passer-loper. Van Gestel heeft achillespees klachten en werd uit voorzorg aan de kant gehouden. Met het spelen van Ottevanger kon Van der Schaaf aanvallend ingezet worden om meer aanvalsmogelijkheden te hebben. Wytze Kooistra, Auke van de Kamp, Niels de Vries, Dennis Borst en Stijn Held waren de vertrouwde namen om de basis compleet te maken.

Sander Scheper kwam halverwege de tweede set binnen de lijnen voor De Vries. Sam Gortzak verving Held halverwege de derde set. Over de hele wedstrijd genomen werd veel via het midden aangevallen en dat was succesvol. De Vries en Borst heersten aanvallend en scoorden regelmatig. Borst aanvallend zelfs honderd procent. De pipe aanval werd met Van de Kamp ook regelmatig ingezet. Kooistra maakte zijn scores en zo werd het een gemakkelijke avond. Vond ook coach Taaij. ‘We zijn niet in de problemen geweest en het was een duidelijke zege. Door het midden liep het erg goed. Het was was fijn om zoveel mogelijk jongens speeltijd te geven. Nu focussen op Taurus volgende week om op eigen kracht het thuisvoordeel in de finale af te dwingen.’

In alle drie de sets werd ruim voor het einde van de set een voordelige marge opgebouwd. Een pipe van Van de Kamp besliste de eerste set. Van der Schaaf deed dat in de tweede met een mooie aanval langs de lijn. Borst was met een snelle middenaanval via het blok verantwoordelijk voor het benutten van het matchpoint.

gh @ VoV, verslag van Erwin Sikkema, Abiant Lycurgius. Foto vv Zaanstad.