Lycurgus zet Talentteam met 0-3 opzij

VoV, 22-01-2023. 7:52 uur. De dertiende zege in de competitie is een feit voor Samen Lycurgus. Zaterdagmiddag won de supercupwinnaar op Papendal met 3-0 van nummer voorlaatst Talentteam Papendal. De setstanden waren 25-23, 25-20 en 25-15. Komende woensdagavond wacht in het Alfa-college Sportcentrum de kraker tegen Draisma Dynamo. Koop je kaarten hier!

Het was vooraf zaak om kijkend naar de wedstrijd van woensdag geen misstap te begaan. In de wetenschap dat Samen Lycurgus vorig jaar de uitwedstrijd tegen de formatie van coach Arnold van Ree gewoon met 3-0 verloor. De drie punten meenemen met het liefst zo weinig mogelijk energie en dan direct de volle focus op het duel met de formatie uit Apeldoorn. Coach Arjan Taaij begon met zijn vaste basis: Jacob Kern, Ryan Coenen, Kyle McCauley, Luuk Hofhuis, Jesper Schut, Jeffrey Klok en Markus Held.

In de eerste set liep het nog niet helemaal naar wens. De talenten begonnen energiek aan de wedstrijd en gaven de nodige servedruk. Bovendien bleek Thomas Sleurink met negen punten in het eerste bedrijf een lastige klant. In het vervolg van de wedstrijd kon hij daar geen vervolg aan geven. Feit was dat Samen Lycurgus er in de beginfase hard voor moest werken. Aanvallend liep het nog niet naar wens, waardoor er lang spanning in de set bleef. Toen Coenen 21-19 maakte ontstond in de slotfase voor het eerst een gaatje na een eerdere 9-6 voorsprong. Het was niet voldoende. Sterker nog de thuisploeg kwam met 23-22 voor. Via een blok van Coenen, een uitgeslagen aanval en een niet goed verwerkte serve van Coenen rolde de set via drie punten op rij binnen.

Coach Arjan Taaij. ‘We hadden een moeilijke start. Zij serveerden goed, waardoor we passend onder druk stonden. Daarna hebben we de wedstrijd clean uitgespeeld. En het is vaak een lastige uitwedstrijd voor ons. Vorig jaar gingen we hier immers de bietenbrug op. Morgen een dagje rust na dertien dagen op rij trainen en spelen voor de jongens. Vanaf maandag de focus op woensdag.’

Dat bleek achteraf de spannendste fase in de wedstrijd, want in de twee sets die volgen had Samen Lycurgus veel meer controle over wat er gebeurde. Overigens zonder briljant te spelen, maar het niveau was voldoende goed om royaal niet in de problemen te komen. McCauley speelde vooral een prima tweede set met vijf punten. Met 16-13 en 17-13 bracht de Amerikaan de voordelige marge op vier. Een score van Hofhuis er overheen betekende de beslissing in de set. Geoffrey van Gent, die Hofhuis voor de serve kwam vervangen noteerde met 21-16 direct een ace. Zo ontwikkelde de wedstrijd zicht crescendo voor de Groningers en met een goede klap van Kern kwam set twee tot een einde.

De toon in set drie werd met een 7-1 voorsprong voor Samen Lycurgus direct gezet. Mede door goed serveren van Held, die in deze serie ook een ace noteerde. Het Talentteam kwam terug tot 8-5, maar daarbij bleef het. De voorsprong liep daarna snel op, waarbij de 17-10 een eervolle vermelding verdiend. Een pipe werd door Klok goed verwerkt en vanuit het achterveld kwam een hoge bal richting Coenen.

De aanvoerder pakte de lastige set-up zo uit de lucht en jakkerde de bal tegen de grond. Vrijwel direct daarna maakte Tieme de Jong kort zijn rentree na een breukje in de pink. Held kwam na een paar punten weer terug. Vanaf 21-12 was er alle ruimte om te wisselen. Ferdy van Dijk kwam voor McCauley en Van Gent voor Kern. Van Gent zette de stand met een harde klap op 24-15. Toen de volgende aanval uitgeslagen werd door de thuisploeg was de 3-0 zege een feit.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, Lycurgus. Foto Lycurgus.