Lycurgus zette Taurus vlot opzij

VoV, 02-03-2020. 4:44 uur. Via de setstanden 25-18, 25-19 en 25-18 heeft SAMEN. Lycurgus zondagmiddag in het eigen Alfa-college Sportcentrum gewonnen van Taurus. De 325 toeschouwers zagen dat de tweede zege in de kampioenspoule geen moment in gevaar kwam. SAMEN. Lycurgus blijft daarin tweede met een punt minder dan koploper Draisma Dynamo.

Wedstrijden in, zeker ook, het recente verleden tegen Taurus waren nog wel eens lastige duels. De formatie uit Houten speelt altijd met veel energie en weigert op te geven. Daar was in deze wedstrijd veel minder van de bespeuren. De kersverse bekerwinnaar speelde een degelijke wedstrijd zonder in alle facetten van het spel sprankelend volleybal te laten zien. Het niveau was ruim voldoende om de gasten eenvoudig opzij te zetten. Voorafgaand aan de wedstrijd kregen de spelers een kleine attentie naar aanleiding van de bekerwinst twee weken geleden. Voor de fans was er de gelegenheid om na afloop met spelers en de beker op de foto te gaan.

Zonder een zieke Hossein Ghanbari had coach Arjan Taaij in de basis gekozen voor Mitch Perinar, Collin Mahan, Erik van der Schaaf, Sander Scheper, Dennis Borst, Steven Ottevanger en Stijn Held. Met name voor Van der Schaaf de kans om zich vanaf het begin te laten zien. Na een stroeve start met een paar ongelukkige aanvallen kwam de passer-loper steeds beter in de wedstrijd en kende in de derde set zijn beste fase.

Het spelbeeld was in alle drie de sets vrijwel hetzelfde. SAMEN. Lycurgus domineerde en nam steeds ruim voor de big points voldoende afstand. Het duurde in de eerste set nog het langste. Tot 16-16 ging het gelijk op, maar in de eindfase werd met 9-2 gewonnen. Op 19-17 produceerde Mahan twee aces. Het was een sterk serveerde Scheper die aan de basis stond van winst in de eerste set. Zijn meestal lastige serve kon met moeite verwerkt worden. Zodanig lastig dat het niet meer lukte voor Taurus om nog tot een fatsoenlijke aanvalsopzet te komen; 25-18.

Scheper speelde op de middenaanval een prima wedstrijd. Perinar was vanaf het begin hot en speelde totdat hij bij 12-8 in de derde set vervangen werd door Geoffrey van Gent ook prima. In de tweede set ontstond het verschil al aan het begin van de set. Perinar noteerde 11-5. Het punt daarna verdiend een eervolle vermelding voor Scheper. Met een ultieme redding vlak voor de reclameborden hield de Drent de bal in het spel. De rally kreeg een vervolg, maar het punt ging naar de gasten. In de slotfase was Van der Schaaf met twee scores op rij belangrijk; 22-18. Vervolgens Borst met een tikje bij het net en een sterke serve kwamen er vijf setpoints op het scorebord. Bij de eerste was het raak. Scheper zorgde voor het beslissende punt; 25-19.

In set drie kreeg Frits van Gestel, vorige week uitblinker, nog speeltijd. Hij verving Mahan. Zijn eerste aanvallende daad was een geslaagde pipe; 15-11. Dat herhaalde de aanvaller korte tijd later; 17-12. Toen Van der Schaaf met zijn tweede ace in de derde set dodelijk precies scoorde en het 20-14 werd was duidelijk dat een 3-0 zege niet in gevaar zou komen. Het was Van Gent die een prima set-up van Held dito beantwoordde. Het tweede matchpoint werd benut en de tweede zege in de kampioenspoule een feit.

De periode van de waarheid breekt nu aan. Komende woensdag uit tegen Draisma Dynamo en zaterdag op bezoek bij Sliedrecht Sport om op zaterdag 14 maart de eerste helft van de kampioenspoule af te sluiten met een thuiswedstrijd tegen Active Living Orion. Na die drie wedstrijden zal een hoop meer duidelijk zijn welke twee ploegen het meest kansrijk zullen zijn om in de play-off finale te mogen strijden om de landstitel.

gh @ VoV, verslag door Theo Sikkema, foto CEV.