Maaseik boekt in CL poulezege op Zaksa

VoV, 31-01-2018. 5:35 uur. Noliko Maaseik heeft gisteravond in poule E de tweede thuiszege behaald. Voor het eerst in hun Champions League historie na 2014. Het Poolse Zaksa, koploper in deze poule, werd na meer dan 2 uur voor 2.150 toeschouwers in de Steengoed Arena in Maaseik met 3-2 verslagen. De teams waren in de eerste twee sets aan elkaar gewaagd (26-24 en 24-26), daarna was Maaseik in de derde de betere ploeg (25-20), maar kon het in de vierde niet afmaken (22-25).  Dat lukte pas in de tiebreak, op het nippertje met 17-15.

In de eerste set kreeg Maaseik door een machtige driemeter aanval van Jelte Maan setpoint bij 24-23, de foutserve maakte gelijk. Bruno en een uitgeslagen Zaksa aanval beslisten de set. In de tweede zette de Belgische international Sam Deroo Zaksa op setpoint bij 23-24, waarop Maaseik in de time out ging. Jolan Cox maakte gelijk, nu was het Zaksa dat de set met twee scores kon binnenhalen.

In de derde set hield Maaseik na de 9-9 gelijke stand steeds een paar punten voorsprong en bouwde die vanaf 22-20 uit naar 25-20. De vierde set was weer voor Zaksa. De 16-14 achterstand werd na de 19-19 gelijke stand een 19-21 voorsprong en daarna 22-25 winst.

In de tiebreak maakten Tammemaa (blok) en Bruno (harde aanval) er 8-4 van bij de veldwissel. Sam Deroo wilde in eigen land beslist niet verliezen en bracht Zaksa op een puntje bij 8-7 en daarna op één puntje voor bij 12-13. Met een ace in het hoekje door Tammemaa werd de vijfde set beslist.

Topscorer werd Jolan Cox, die 32 punten voor Maaseik op het scoreboard kreeg. Jelte Maan maakte er 13. Michiel Ahyi had 2 invalbeurten, maar scoorde niet en Just Dronkers moest 26 keer de opslag van Zaksa bij spelverdeler Jay Blankenau brengen. Dat ging 3 keer mis, Sam Deroo werd met 24 punten meest scorende Zaksa speler. Aces en blok waren met 17/14 in het voordeel van Maaseik, aanvallend scoorden beide teams gelijk (60/60). De foutenlast lag op 36/37, mede door 25/20 foutserves besloeg dit op twee punten na bijna drie van de tien sets. De wedstrijd stond onder leiding van de Nederlandse scheids Jacobus Nederhoed.

Topscorer Jolan Cox van Maaseik: “Blijven knokken, steeds maar blijven knokken, dat was het recept voor de winst tegen Zaksa. Wie weet wat er nog oor ons in het vat zit als we dit niveau in de twee nog resterende wedstrijden (uit bij Izmir en Trentino) opnieuw kunnen halen”