Vizier op volleybal

 

Marko Klok bondscoach BTN-damesteams

VoV, 08-10-2021. 18:14 uur. Marko Klok (53 jaar) wordt per 1 november de nieuwe bondscoach van de vrouwenteams van Beachvolleybal Team Nederland (BTN). De Monnickendammer volgt Richard de Kogel op, die van 2016 t/m 2021 bondscoach was.

Rijke carrière als speler en trainer/coach:  De linkshandige oud-international Marko Klok speelde 378 interlands in zijn zaalcarrière en veroverde landstitels in België, Nederland en Italië. Met de Lange Mannen won hij zilver op de Olympische Spelen van 1992 en nam hij deel aan de Olympische Spelen van 2004.

In 1995 werd hij bovendien Europees kampioen beachvolleybal aan de zijde van Michiel van der Kuip. Klok zal in Den Haag zijn oude beachpartner weer dagelijks gaan tegenkomen, want Van der Kuip werd onlangs aangesteld als bondscoach van de mannen.

Marko Klok ging na zijn carrière als speler aan de slag als trainer/coach in het volleybal en beachvolleybal. Hij werkte in België onder meer voor de mannenteams van Asse-Lennik en Gent, en gaf in die jaren ook beachvolleybaltraining aan zes beachvolleybalteams (mannen en vrouwen) uit de Belgische top.

Na zijn Belgische jaren verhuisde Klok naar Zwitserland waar hij drie jaar aan het roer stond bij het mannenteam van Amriswil. Op Papendal fungeerde hij als assistent-coach van de Oranje volleybalsters, aan de zijde van Jamie Morrison en Giovanni Caprara. Na het vertrek van Caprara, trainde hij Oranje in de interlandloze coronazomer van 2020.

Afgelopen zomer was de veelzijdige Klok bondscoach van Jong Oranje meisjes, dat excelleerde op het WK onder 20 in Rotterdam. Jong Oranje versloeg onder leiding van Klok meerdere teams uit de wereldtop, en eindigde knap als vierde.

Marko Klok: “Alles in het teken van winnen”; “Ik ben vereerd om aan de slag te gaan in Den Haag als bondscoach van de beachvolleybalsters. De manier waarop BTN werkt past bij mijn ambitie: altijd gaan voor het allerhoogste. Alles wat ik doe als trainer/coach staat in het teken van winnen, en ik werk het liefst met atleten voor wie dat ook geldt, zoals op Sportcampus Zuiderpark.

De Nederlandse beachvolleybalsters hebben de afgelopen jaren internationaal goede resultaten geboekt. Het is aan mij om ze nog verder te helpen.”

Michel Everaert, technisch directeur beachvolleybal bij Nevobo, over de aanstelling van Marko Klok: “Met Marko Klok halen we een bondscoach in huis die uitstekend past bij de cultuur die we binnen BTN nastreven. Hij heeft veel ervaring als speler en coach, en weet hoe je prijzen moet winnen. Hij heeft een sterke persoonlijkheid, en past naadloos in de structuur van de coachpool in Den Haag, waar kennis wordt uitgewisseld om elkaar beter te maken.”

gh @ VoV, bron Mediavoorlichting Nevobo, Thijs Pietersen. Foto FIVB.