Maximale puntenoogst voor winnende teams in Eredivisie (v)

VoV, 12-11-2023. 6:03 uur. Gisteren kwamen alle tien teams in de Eredivisie dames in actie. De zevende ronde begon om 17:00 uur met SV Dynamo vs. Sliedrecht Sport in Apeldoorn en ging met de wedstrijd Sudosa-Desto vs. VV Utrecht in Assen ten einde.

SV Dynamo vs. Sliedrecht Sport was in de eerste set in de finale een nagelbijter, die aanvankelijk daar helemaal niet in leek te zullen eindigen. Dynamo kwam namelijk met 5-0 voor en kon tot 19-18 aan de leiding blijven. Bij 19-20 had Sliedrecht de koppositie overgenomen en daarna ging het gelijk op naar de 32-33. Met een bal in het net zag Dynamo de winst naar de bezoekers gaan.

In set twee bracht de time out van Sliedrecht Sport op 7-4 de ommekeer. Bij 11-11 hadden ze de schade hersteld, en vervolgens liepen ze uit naar 13-19, o.a. geholpen door een opstellingsfout van de thuisploeg. Met 17-25 ging de winst naar Sliedrecht. In de derde set was bij 2-8 en 5-13 wel duidelijk dat Sliedrecht deze wedstrijd als winnaar zou gaan afsluiten. Dat deden ze met 15-25 en dus 0-3.

Voltena vs. Apollo 8 werd een 1-3 zege voor de bezoekers. Via nipte setzeges (24-26, 23-25) kwamen de bezoekers op 0-2, daarna volgden 25-20 en 22-25 voor de 1-3 eindstand.

Voltena was de veel beter scorende ploeg. Ze hadden op de eigen score een heel ruim voordeel, maar in de foutenlast ook een heel groot nadeel. Ze scoorden per set 10, 12, 8 en 10 keer voor Apollo en kregen daarvoor 9, 0, 4 en 2 punten voor terug. En dan wordt winnen moeilijk. Anique Tavenier werd met 19 punten de topscorer, Jorieke Bodde van Apollo 8 liet er 15 noteren.

VC Zwolle vs. Peelpush was de botsing tussen koploper en hekkensluiter, waar het verschil in punten na zes duels al elf in aantal bedroeg. En dat werden er drie meer na gisteren. Peelpush verweerde zich uiterst verdienstelijk met 27-29 en 25-23 in de eerste twee sets. Daarna drukte de thuisploeg door met 25-18 en 25-20 voor de 3-1 zege.

Met een eigen score van 85 om 67 punten had de thuisploeg fors voordeel. Jet Kok liet 24 punten voor Zwolle noteren, mid Emily Silderhuis kwam tot het respectabele aantal van 20 punten. Wies Smits van Peelpush maakte 19 punten.

Activia vs. VC Sneek. Dat virtueel koploper en landskampioen VC Sneek voor dit duel de favorietenrol opgespeld kreeg zal u niet verbazen, wetende dat debutant Activia derde van onderen staat met 8 punten minder.

Na twee sets was de stand qua score en setstand volledig in evenwicht. Na 25-18 en 18-25 was er geen verschil. In de derde set had Sneek net ietsje meer over in de setfinale en won met 25-27, waarna ze de vierde set met ruim verschil (18-25) voor zich beslisten. Sneek maakte aan het net met aanvallende punten en blokpunten het verschil (51 om 61).

Op spelverdeelster Nynke Oud na (6 punten) scoorden alle speelsters van Sneek in de dubbele cijfers, Rixt van der Wal had met 15 punten de hoogste score. Bij Activia kwam Jil Lamers tot 14 punten.

Sudosa-Desto vs. VV Utrecht was de strijd tussen de nummer drie en vier, waar het ging om de aansluiting met de top twee te behouden. Daarin slaagde VV Utrecht. Na de met 26-24 verloren eerste set trokken ze de winst via 19-25, 22-25 en nogmaals 19-25 naar zich toe.

VV Utrecht maakte het verschil aanvallend en serverend met totaal 55 om 70 eigen punten. Iris Reinders werd de topscorer van de partij met 23 punten. Paula Boonstra van Sudosa-Desto kwam tot 22 scores.