Megastunt Turkije, zege Italië bij OS (v)

VoV, 26-07-2021. 3:24 uur. Na de openingsdag op de Olympische Spelen met de duels bij de mannen was het vervolgens gisteren de beurt aan de dames om hun eerste van vijf poulewedstrijden te spelen. Met als opening in poule B meteen een topper tussen Rusland en Italië en later op de dag China vs. Turkje. Om meteen maar te laten zien hoe de verhoudingen erbij liggen.

Overzicht poule A:

Servië vs. Dominicaanse Republiek werd met ruime verschillen een 3-0 zege voor de ploeg van Boskovic, Ognjenovic, Rasic en Mihajlovic. Voor Servië dus. Setstanden 25-18, 25-12 en 25-20. In de derde set waren de verschillen wat minder door de eindsprint van de Dominicaanse Republiek, die een 22-15 nog inliep tot aan 23-20.

In de eerste set was het verschil bij 16-10 en 23-15 een voorbode voor dikke winst, in de tweede koerste de Europees- en wereldkampioen bij 16-9 en 20-11 op een zeer ruime zege af. De la Cruz, Brayelin en Marte probeerden van alles om de wedstrijd te laten kantelen, echter zonder succes.

Boskovic begon met 28 punten in drie sets erg goed aan het toernooi, Servië scoorde 30 eigen punten meer dan de Dominicaanse Republiek. Al met al een zege waarop helemaal niks af te dingen viel.

Japan vs. Kenia was alleen in de derde set spannend qua uitslag. De eerste twee sets gingen met 25-15 en 25-11 naar het gastland van de Spelen. In de derde set kwam de thuisploeg met 21-23 achter, met vier scores op rij konden ze daarna een vierde set voorkomen. Chumba van Kenia werd met 18 punten topscorer. De foutenlast van 8 om 24 scores voor de tegenpartij was te veel van het goede voor Kenia en een duidelijke oorzaak voor het verlies.

Brazilië vs. Zuid-Korea werd in de eerste set een walk-over voor de Zuid-Amerikaanse ploeg. Zuid-Korea met hun sterspeelster Yeon Koung Kim kreeg precies 10 punten mee (tussenstanden 14-4, 22-7). In set twee herstelde Zuid-Korea zich, kon tot 10-9 bijblijven, maar kwam bij 18-12 en 20-15 toch weer ruim achter.  De inhaalrace bracht hen nog bij 22-22 op gelijke hoogte, voordat Brazilië toesloeg. In de derde set veranderde Brazilië een 1-5 achterstand in 14-11 voor, waarna ze de set met 25-19 wonnen.

Fé Garay scoorde 17 keer, Gabi 16 keer en Kim maakte er 12. De 63 om 36 eigen score was overduidelijk in het voordeel van Brazilië.

De stand na één wedstrijd is: Japan, Servië en Brazilië 1-3. Zuid-Korea, Dominicaanse Republiek en Kenia 0-0. Voor 27-07 staan de volgende wedstrijden op het programma. Japan vs. Servië, Brazilië vs. Dom. Republiek en Zuid-Korea vs. Kenia.

Overzicht Poule B:

Bij Rusland vs. Italië stonden alle bekende namen binnen de lijnen. Met aan Italiaanse kant uiteraard Egonu en op spelverdeling de eens in de vier jaar jarige Malinov (geb. da. 29-02-1996). Bij Rusland maakte de 17-jarige Fedorovtseva haar Olympisch debuut en waren routiniers Startseva en Goncharova ook van de partij. Italië trok in drie sets aan het langste eind (23-25, 19-25, 14-25).

In de eerste set veranderde Italië een 18-16 achterstand in een 18-20 voorsprong en nadat Rusland op 21-21 er weer naast was gekomen scoorden Pietrini (3 meter aanval) en Egonu de belangrijke big points voor de winst. De video challenge op 23-25 wijzigde de stand niet meer.

In set twee liep Italië door o.a. twee aces van de voor de serve ingevallen Indre Sorokaite van 13-15 uit naar 14-20, waarna ze niets meer weggaven. Malinov scoorde met een tweede bal de beslissende 19-25.  In set drie was Italië oppermachtig met de serie van 9-10 naar 10-17 ontnamen ze Rusland alle hoop op een vierde set. Egonu, topscorer met 18 punten, nam het laatste punt van de partij voor haar rekening.

De 35 om 61 eigen score geeft wel aan dat Italië veel beter scoorde dan Rusland, dan mag de foutenlast (13 om 21) ook een stukje hoger zijn.

USA vs. Argentinië eindigde in een 3-0 zege voor de VNL 2021 winnaar. En dat was USA, voor het geval u dat vergeten was. Setstanden 25-20, 25-19 en 25-20 met per saldo een voordeel van 14 punten op de eigen score en 2 punten op de foutenlast. Duidelijke zaak dus. Thompson werd met 20 scores de topscorer, Mercado liet er 14 voor Argentinië noteren.

China vs. Turkije kende een daverende verrassing in de uitslag. Turkije declasseerde regerend Olympisch kampioen volledig met de 21-25, 14-25 en 14-25 zege. Vooral set 2 en set 3 waren de basis van deze megastunt.

Met 9-16 en 14-20 had Turkije ook in de eerste set steeds het heft stevig in handen, de start met 0-8 in de tweede set voorspelde al niet veel goeds voor China en dat bleek ook na 7-16 en 9-20 keihard uit te komen. In de derde set was het even minder overweldigend, maar 1-5, 5-12 en 10-19 spreken nog steeds een duidelijke taal.

Dit was dus niet het China dat we van de laatste VNL-wedstrijden kennen ondanks dat het team wel de speelsters had van toen. Karakurt scoorde 18 keer, Eda Erdem 13 keer en aan Chinese kant bleef de teller voor Zhu Ting op zegge en schrijve 4 punten staan.

De stand na één wedstrijd is: Turkije, Italië en USA 1-3. Argentinië, Rusland en China 0-0. Voor 27-07 staan de volgende wedstrijden op het programma. Rusland vs. Argentinië, China vs. USA en Italië vs. Turkije.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto’s OS Tokyo.