Meijners en van Garderen in finale CEV Cup

VoV, 06-03-2019. 5:32 uur. De teams, die bij de dames en de heren in de finale om de CEV Cup gaan strijden zijn gisteravond na de returnduels bekend geworden.

Bij de dames had Alba Blaj de heenwedstrijd tegen Stiinta Bacau met 0-3 gewonnen en met dezelfde cijfers wonnen ze ook de return in eigen huis. Met overmacht pakten ze de eerste set (25-14), de tweede kon Bacau langer meekomen , maar kwam aan het eind toch duidelijk tekort (25-19). Met 2-0 in sets was de finale binnen en werd er op meerdere posities gewisseld. Het bleef in de derde set lang gelijk opgaan, Bacau kwam in het middendeel nog op een redelijke voorsprong, maar ook in deze set ging het in de eindfase naar de thuisploeg. Met 25-23.

Verder speelden in de halve finale Busto Arsizio en Bekescsaba tegen elkaar. De Italiaanse ploeg van Floortje Meijners had de heenwedstrijd met 0-3 gewonnen en was de favoriet om het middels het winnen van twee sets in eigen huis af te maken. Dat deden ze ook overtuigend met opnieuw een 3-0 (22, 18, 11) score voor 2.100 fans. Alleen in de tweede set en stond Bekescsaba even voor (2-3) en in de derde was er tot aan 2-3 een voorsprong op de side out. Verder was het allemaal Busto A. wat de klok sloeg.

Floortje Meijners (nr. 14 op foto boven) scoorde 10 keer en werd daarmee de topscorer van haar ploeg. Blokkerend (7/2), aanvallend (37/31) en qua foutenlast (17/28) behaalde Busto A. het meeste voordeel.

Bij de mannen verdedigde het Russische Kemerovo een 3-1 voorsprong bij de return tegen Galatasaray. Na de eerste set, die ze met 18-25 wonnen, leek het de goede kant op te gaan, maar ze kwamen echter bedrogen uit. De Turkse ploeg pakte onder luid gezang en luide aanmoedigingen de drie volgende sets. Met 25-19, 25-21 en 25-17 trokken ze de stand gelijk en sleepten ze er zo een golden set uit.

Daarin werd met 8-6 van kant gewisseld. Oliver Venno, die al een scorende hoofdrol had opgeëist tot dan, deed er nog een schepje bovenop en sloeg de Turkse ploeg van 10-8 naar 13-8. Op 14-10 maakte een snelle middenaanval een eind aan de Russische droom op de finale. Oliver Venno nam totaal 33 van de 78 eigen punten voor zijn rekening.

Trentino had aan de return in eigen huis tegen Olympiakos Piraeus aan twee sets voldoende om zich te plaatsen voor de finale. Na twee keer 25-19 was het ticket binnen en werden er vier spelers gewisseld. Russell, Gianelli, Kovacevic en Vettori bleven aan de kant, de in de tweede set ingevallen Maarten van Garderen (foto boven) kon blijven staan. De derde set verloor Trentino met 17-25, waarna ze de vierde met dezelfde cijfers wonnen. Van Garderen scoorde 6 keer, Jeroen Rauwerdink had 8 keer succes voor Olympiakos in drie sets.

Galatasaray vs Trentino is dus de finale. Speeldata zijn 19 en 26 maart. Trentino heeft eerst thuisvoordeel.