Vizier op volleybal

 

Meningen omtrent uitstel/vervolg Eredivisies

VoV, 19-03-2020. 5:13 uur. De Nevobo maakte gisteren bekend hoe er met het coronavirus en de voortgang van de competities in Nederland omgegaan zal worden. Voor de Eredivisies overweegt de bond, als alles meezit, bij een hervatting van het seizoen alsnog een KO systeem te hanteren waarin via een kwartfinale, halve finale en finale versneld een kampioen bekend wordt. Besloten is dat voor alle Divisies en Klassen vanaf de Topdivisie het seizoen voorbij is.

In de optie van de Nevobo krijgen de huidige nummers 1 en 2 van de Kampioenspoule een bye in de kwartfinale van de KO-ronde. In die kwartfinale speelt dan de nummer 3 vs. nummer 6 (winnaar dan tegen nummer 2) en 4 vs. 5 (winnaar dan tegen nummer 1). Twee duels moeten in beide series de beslissing brengen, wordt het 1-1 dan wordt er een golden set gespeeld. De finale zou over drie wedstrijden gaan, indien noodzakelijk.

In de Eredivisie bij de mannen gaan Draisma Dynamo en SAMEN. Lycurgus aan de leiding. Tot nu zijn dit de twee beste teams van Nederland, zoals de stand ook aangaf (reguliere competitie) en aangeeft (Kampioenspoule). Indien een verlenging van het seizoen van toepassing wordt, dan is Lycurgus van mening dat de strijd om de titel zo simpel mogelijk gehouden moet worden, en dat dus Dynamo en Lycurgus om te titel moeten gaan spelen.

Lycurgus geeft ook uitgangspunten voor de titelstrijd:

*Er is de mogelijkheid om voor volle zalen te spelen. Spelen zonder publiek of zeer minimaal toegestaan is geen optie.

*Een eventueel vervolg moet in verband met aflopende contracten en werkvergunningen uiterlijk 15 mei klaar zijn.

*Er is sprake van een zo fit mogelijke en volledige selectie inclusief buitenlandse spelers. Dat impliceert in het meest gunstigste geval een herstart op woensdag 29 april. Met een bondig speelschema is het dan mogelijk om in een best-of-five finale uiterlijk 10 mei klaar te zijn.

*Dat iedere ploeg in de kampioenspoule nog kans moet maken op de play-offs doet gezien het verloop van het seizoen onvoldoende recht aan de verhoudingen.

Draisma Dynamo, dat sedert half oktober ongeslagen is, geeft de optie in overweging om indien er op 15 april een herstart kan plaatsvinden de Kampioenspoule in 14 dagen middels ‘Engelse weken’ af te maken. En dan de play-off duels op dezelfde manier. Kan er niet op 15 april herstart worden dan een eindstrijd tussen Dynamo en Lycurgus, de bewezen beste teams van Nederland dit seizoen.

Active Living Orion is volgens de stand nog niet helemaal kansloos voor de play-offs, hen op de voorhand al uitsluiten lijkt ons niet goed. Teams die geen kans meer hebben voor een top twee positie hoeven o.i. niet meer mee te doen in de kwartfinale. Dat lijkt dus een volledig overbodige kwartfinale ronde voor bijvoorbeeld RECO/ZVH en Taurus.

In de Degradatiepoule staat VoCASA Nijmegen, dat hun twee Britse spelers al naar huis zag vertrekken, op dit moment op de veilige tweede plaats. Bij beëindiging van het seizoen zijn ze veilig. Trainer/ Coach Joosten zegt er in De Gelderlander over: “Ik denk dat de enige optie is dit seizoen in de prullenbak te gooien en volgend seizoen opnieuw te beginnen. Dan zullen anderen zeggen: “Natuurlijk, dan zijn jullie zeker van handhaving. Maar ook voor hekkensluiter Zaanstad kun je het niet maken om bijvoorbeeld de huidige stand als eindklassering te gebruiken. Koploper Dynamo zal wel niet akkoord gaan met het KO – systeem voor de titel.”

In de Kampioenspoule bij de dames liggen de verhoudingen aan de kop duidelijk anders. Daar is er minder verschil en zijn Apollo 8, Sliedrecht Sport, Eurosped en een heel klein beetje ook nog VC Sneek in de race voor de play – offs. Dat is niet meer van toepassing voor VC Zwolle en FAST. Apollo 8 kan zich wel vinden in het voorstel van de Nevobo.

Trainer/ coach Bijsterbosch van FAST vindt het Nevobo voorstel eigenlijk wel een mooi bedachte oplossing, maar vindt het ook tevens een zwaktebod van de bond, waarmee ze de beslissing een tijdje voor zich uitschuiven. “Bij de mannen hebben teams hun buitenlandse spelers naar huis moeten sturen. Die zijn echt niet in een keer terug. Op deze manier is het de bedoeling dat we na een maand met weinig training ineens een super intensief programma induiken. Dat is in mijn ogen onverantwoord. Het is beter om nu meteen de knoop door te hakken.”

In de Degradatiepoule bij de dames strijden Peelpush, Set-Up ’65 en Alterno voor handhaving.

Wanneer de bond eenzelfde afhandeling van het seizoen voor zowel de mannen als de vrouwen voor ogen heeft lijkt het niet logisch om direct door de schakelen naar de play-offs tussen twee teams. Dat zal moeilijk te verdedigen zijn, vooral bij de dames.

Maar om aan alle speculaties een vervolg te geven is het wel noodzakelijk dat er zo omstreeks half april weer getraind kan gaan worden. Alleen dan kan voor 15 mei, dan lopen in de regel vaak de contracten met de spelers/ speelsters af, het seizoen ook afgerond worden. Maar die kans is gezien de huidige situatie erg klein, lijkt ons.

gh @ Vizier op Volleybal, foto Jan van den Noort.