Met VoV de grens over

VoV, 14-11-2023. 6:05 uur. En dan ga je dus zo snel als maar kan naar Turkije, om te zien wat Celeste Plak met haar nieuwe ploeg heeft gedaan. Nou, daar stond een pittige opdracht voor de ploeg van voormalig bondscoach Giovanni Caprara op het programma.

Besiktas speelde uit bij Eczacibasi van Tijana Boskovic en andere sterren. En kwam er niet aan te pas, ze verloren met 3-0 via 25-18, 25-21 en 25-19. Plak scoorde 5 keer, Boskovic maakte er 23.

Sarah van Aalen stond bij VakifBank drie sets in de basis en werd alleen bij de dubbele wissel vervangen. Haar ploeg won met 0-3 (19, 20, 21) van Cukurova.

In België had mid Laura Overwater een wel zeer succesvolle zaterdagavond. Niet alleen won haar ploeg met 2-3 bij VDK Gent, maar ze nam in die partij ook nog eens 17 punten voor haar rekening, waarvan 5 blokkerend. Dat waren er 3 meer dan haar collega Iris Vos. Bij Gent speelde libero Romy Brokking op een gemiste opslag na een foutloze wedstrijd en moest Lynn Blenckers met invalbeurten genoegen nemen, waarin ze niet scoorde.

De eigen score bedroeg 64 om 64, de foutenlast zorgde voor de overige punten in de met 18-25, 25-15, 25-14, 20-25 en 9-15 geëindigde match tussen de twee Belgische teams die Europees nog actief zijn.

Verder won Charleroi met 3-0 van Tchalou en versloeg Roeselare Noorderkempen met 3-1.

In Finland bleef de ploeg van Anna Mebus dit weekend zonder puntenoogst. Uit tegen Puijo Wolley kon haar ploeg nog wel de tweede set winnen en zo de stand gelijktrekken (25-21, 20-25), maar daarna was de thuisploeg met 25-14 en 25-19 een maatje te groot. Spelverdeelster Anna Mebus scoorde 4 keer.

Marrit Jasper won met Nantes met 1-3 van France Avenir 2024, het TTP van Frankrijk.  Na de nipt verloren eerste set (28-26) waren de gasten bij de les en wonnen de volgende met 11-25, 22-25 en 15-25. Van de 77 eigen punten maakte Hester er 9. Een belangrijk verschil was de servedruk, Nantes maakte 12 aces, France Avenir 3.  Venelles van Laura Jansen speelde niet.

In Zwitserland leed Lugano van Puck Hoogers een 0-3 nederlaag tegen Viteos. Ze kregen per set 21, 22 en 13 punten mee. Vooral het aanvallende scoringspercentage van 37 om 53 procent maakte het verschil in de eigen score van 39 om 59 punten. Puck Hoogers maakte 11 punten.

In het duel Genève vs. Pfeffingen trok de ploeg van Nicole Oude Luttikhuis, die overigens nog geen invalbeurten had, aan het langste eind. Met 1-3. Teams waren elke set aan elkaar gewaagd gezien de 22-25, 28-26, en twee keer 23-25 setstanden.

Spelverdeelster Hyke Lyklema van Geneve kreeg een 6.7 als rapportcijfer, het hoogste van allemaal. Ze scoorde 6 keer. Tegenstanders weten inmiddels dat ze niet op oranje libero Florien Reesink moeten serveren, zij kreeg van de 87 serves van Pfeffingen maar 12 te verwerken. Bij ééntje ging dat niet goed.

De derby in Griekenland tussen Panathinaikos vs. Olympiacos werd een 3-2 zege voor de thuisploeg. Via 15-13 in de vijfde set won het team van Maret Grothues, nadat een 2-1 voorsprong (21-25, 25-15, 25-19) via 19-25 verloren was gegaan. Maret maakte 8 punten.

Lavinia Maiorano kreeg in Hongarije bij KNRC geen speeltijd in de met 1-3 gewonnen wedstrijd tegen Benedek. Na de verloren eerste set (23-25) ging haar ploeg steeds beter presteren en won de volgende drie sets met 19-25, 15-25 en 8-25.

Alba Blaj van Anneclaire ter Brugge had het in de eerste set lastig met Brasov, maar uiteindelijk trokken ze met 26-24 de winst naar zich toe. Daarna werd het met 25-13 en 25-12 een zeer eenzijdige partij, die dus een 3-0 zege voor Alba Blaj opleverde. Anneclaire ter Brugge speelde niet.