Midweeks in Europa. Topper in Italië. Zege ter Maat c.s.

VoV, 24-12-2020. 4:56 uur. De topper van de midweekse wedstrijden was in Italië, bij Perugia vs. Civitanova. Perugia is daar koploper (14-39) en Civitanova staat 8 punten achter met één wedstrijd minder gespeeld. De topper was het inhaalduel uit de 10de ronde van de heenwedstrijden, die door corona toen niet gespeeld kon worden. De titel ‘Herbstmeister’ kwam voor Perugia niet in gevaar, ze konden heel veel afstand nemen, hetgeen Civitanova uiteraard wilde voorkomen.

Het werd een vijfsetter waarin Civitanova na de 1-2 in sets het duel niet kon afmaken. In de openingsset werd een 0-4 achterstand door Perugia via 8-8 en 12-12 veranderd in 18-14. Na 23-22 sloegen ze voor de tweede keer toe, eindstand 25-22. In set twee ging voor de ploeg van ter Horst een 22-18 (na 12-12 en 17-14) verloren. Civitanova liep in een ruk naar 22-24 en na een spannende finale (25-25, 27-27) pakten ze de set met 28-30

In set drie en vier kreeg de verliezende partij beide keren 18 punten mee. In de derde pakte Civitanova meteen een 1-6 voorsprong en hield het verschil vast (8-13, 17-22). In de vierde set waren de rollen omgekeerd. Perugia stoomde na 14-15 naar een 21-15 voorsprong en maakte vervolgens in sets gelijk. Civitanova pakte de winst in de tiebreak, 9-10 werd 9-12 en 12-15.

Ter Horst had drie invalbeurten en scoorde 2 keer. Leon en Leal scoorden de meeste punten. Leon 23 voor Perugia, Leal 24 voor Civitanova.

Bij de dames in Italië speelde Bergamo vs. Novara. Een duel tussen de nummer twee (Novara) en nummer tien van de ranglijst. Novara won met 0-3, kende eigenlijk geen grote problemen gedurende de wedstrijd, kijkend naar het scoreverloop.

In de eerste set werd 17-18 naar 19-23 getild en met 20-25 afgesloten. Met 9-16, 13-19 en 17-22 tussenstanden was Novara ook in de tweede set de betere ploeg, gewonnen werd met 18-25. En in de derde was bij 8-15 en 12-20 wel duidelijk hoe het zou gaan aflopen. Bergamo kwam nog terug tot 20-23 en verloor vervolgens met 22-25. Nika Daalderop speelde niet.

In België speelde Leuven tegen Gent en moest Maaseik het uit opnemen tegen Menen.

Gent had een paar slechte beurten gehad met nederlagen tegen de laagvliegers Achel en Waremme en kon het geschonden blazoen met een goed resultaat tegen Leuven weer wat kleur geven. Die poging ging niet door, er werd opnieuw verloren, met 3-1. De scores van Jente de Vries (20 punten) en Chris Ogink (8 punten) waren niet voldoende om met winst af te sluiten.

In de eerste set pakte Leuven na 16-16 twee punten voorsprong en hield die vast tot 23-21 en sloot daarna met 25-22 af. Hetzelfde beeld in de tweede set, alleen in spiegelbeeld. Gent kwam op 15-17, bleef twee punten voor tot 21-23 en won met 22-25.

De derde set was ruim voor Leuven (25-16 na 20-14) en de vierde bleven ze met 25-20 (na 17-15 en 22-19) aan de goede kant van de score. Bij Leuven was Gert van Walle met 26 punten scorend de grote man.

Voor Maaseik was het zaak om de aansluiting met Roeselare niet te verliezen en Menen had een zege nodig om de aansluiting met Maaseik te behouden. Met eenzelfde aantal gespeelde wedstrijden stond Maaseik op de tweede plaats, drie punten voor Menen.

Dat werden er zes middels een 0-3 (22, 10, 23) zege. Op 19-24 in de eerste set had Maaseik meerdere pogingen nodig om de winst binnen te halen, in de volgende set was dat na 9-23 een fluitje van een cent (10-25) en in de laatste set bleef het maar gelijk opgaan (11-11, 15-15, 19-19, 22-23, 23-24) voordat Maaseik de winst pakte.

Jelte Maan scoorde 9 keer, Dronkers tastte een keer mis op een dozijn serves van Menen. Maaseik staat als tweede drie punten achter op Roeselare.

In Duitsland stond het Hollandse onderonsje bij Herrsching vs. Giessen op het programma. Maar wegens twee coronabesmettingen bij Giessen kon de strijd tussen Luuc van der Ent tegen Stijn van Tilburg niet doorgaan.

Paris Volley, dat onlangs met een verrassende transfer de voormalige international Antonin Rouzier contracteerde, als vervanger voor de geblesseerde Robin Overbeeke, wiens herstel van een achillespees operatie langer duurt dan verwacht, speelde uit bij Tourcoing en won de vijfsetter via 12-15 in de tiebreak. Sets werd met minimaal verschil beslist. Het werd 25-27, 25-23, 32-24, 25-22 daaraan voorafgaand.

Met 19 punten was Rouzier meteen waardevol. Tourcoing is zevende (13-23), Paris Volley elfde (13-16).

In Turkije was Ziraat Bankasi gastheer voor middenmoter Solhan Spor. Het oranje duo van Ziraat Bankasi was weer goed op dreef, ter Maat scoorde 18 punten en van Garderen sloeg er 11 tegen de vloer. Totaal 29 van de 53 eigen punten hadden dus een oranje tintje.

Ziraat Bankasi had alleen in de eerste set tot aan 17-17 moeite met Solhan Spor. De serie naar 21-18 werd gevolgd door een 24-21 stand op setpoint, dat van Garderen bij eerste gelegenheid benutte.

In de tweede set was de serie van 13-12 naar 21-13 beslissend. Met drie kadootjes begon de serie en daarna maakte Bankasi met gevarieerde scores het verschil en won de set met 25-13. Dit keer nam Ter Maat het laatste punt voor zijn rekening.

En in de derde set sloeg de thuisploeg zich van 6-4 naar 12-5 en bouwde dat verschil alleen nog maar verder uit (15-6, 19-9) om de 3-0 winst via 25-17 setwinst de boeken in te laten gaan.

Ziraat Bankasi staat met 15-35 op de vijfde plaats in de stand. De boven hen staande teams speelden vier wedstrijden meer en hebben 5 tot 15 punten meer.