Vizier op volleybal

 

Midweekse bekerduels in de halve finales

VoV, 14-01-2020. 5:09 uur. Morgenavond, 15 januari, worden de halve finales voor de Nevobo beker gespeeld. Bij de dames is Laudame Financials, de koploper van de Topdivisie, het buitenbeentje, dij de heren RECO/ ZVH.

De koppelingen voor de halve finale bij de dames zijn:

 19:30 uur. Apollo 8 vs. Sliedrecht Sport
 20:00 uur. VCN vs. VC Sneek

In Borne wordt dus de replay van de finale van vorig jaar gespeeld, die Sliedrecht tot bekerwinnaar maakte en Apollo 8 en haar aanhang een geweldige volleybaldag bezorgde. Teams stonden eerder dit seizoen in de Supercup tegenover elkaar, daarin won Sliedrecht met 3-0 (21, 23, 18) en in de competitie was er op 16 november in de Basis ook een 3-1 (25-21, 20-25, 25-16, 25-16) zege voor de huidige koploper van de Eredivisie.

Sliedrecht is favoriet, dat zal niemand tegenspreken. Maar wordt er dan altijd gezegd “Het is wel de beker.” Als een goede en slechte dag op dezelfde dag vallen is er veel, zo niet alles mogelijk. Zeker is dat de verliezer niet lang op revanche hoeft te wachten, aanstaande zaterdag staan de teams in Borne alweer tegenover elkaar voor de return in de competitie.

VCN Capelle is gastheer voor VC Sneek. De koploper van de Topdivisie tegen de huidige nummer vier van de Eredivisie. VCN kreeg de bekerstunt van 2019 bij de dames op haar naam door in de kwartfinale de toenmalige koploper Eurosped uit te schakelen. Op basis van de indeling is Sneek natuurlijk favoriet, maar VCN heeft laten zien dat zij zich daar niets van aantrekken. Sneek lijkt goed in vorm met zeges in de voorafgaande weken tegen Regio Zwolle Volleybal (voor beker en in de competitie), FAST en TTP. Voor VCN wordt het de eerste officiële wedstrijd in het nieuwe jaar, zij waren vorige week vrij. Sneek is gewaarschuwd, ze hoeven alleen maar naar de uitslag van VCN vs. Eurosped te kijken, dan weten ze dat het geen makkie wordt.

De koppelingen voor de halve finale bij de heren zijn:

 19:00 uur. SAMEN.Lycurgus vs. RECO / ZVH
 20:00 uur. Active Living vs. Draisma Dynamo.

Lycurgus, de huidige nummer twee van de Eredivisie, kende in de kwartfinale geen problemen met Topdivisionist AVV Keistad, RECO/ ZVH bleef in Kampen bij Zalsman/ Reflex met 1-3 aan de goede kant van de score. In Groningen won Lycurgus in de competitie met 3-0 (13, 21, 15) van ZVH en de volgende ontmoeting tussen beide teams staat voor 21 januari in Zevenhuizen op de agenda, dus wie er ook maar het bekerduel verliest hoeft niet lang te wachten op revanche. Lycurgus is de favoriet, RECO/ZVH de ploeg die moet stunten om de favoriet te laten struikelen.

Active Living Orion en Draisma Dynamo stonden dit seizoen al meerdere keren tegenover elkaar. In de competitie werd het bij de tweede wedstrijd van het seizoen 3-1 in Doetinchem, nadat veertien dagen ervoor ook de Supercup met een 3-2 zege in Doetinchem was gebleven. Dynamo, dat koploper in de Eredivisie is, nam later in Apeldoorn revanche met een 3-0 zege.

Na die eerste nederlaag deden ze het toch prima, sindsdien verloren ze geen wedstrijd meer, niet in de competitie, niet in de beker en niet in Europees verband. Dat zou ze dus zomaar tot favoriet voor dit duel kunnen maken. Orion kende een mindere generale met de 2-3 winst bij TTP, Dynamo had juist een sterke met 0-3 winst in Groningen bij Lycurgus. Maar we herhalen het nog maar eens, “Het is de beker.” En dat wil zo veel zeggen als “Niets is zeker”

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Rudy van ’t Rood, Hans van Dijk.