Midweekse driesetters in de Eredivisie (m)

VoV, 11-02-2021. 5:00 uur. Gisteravond stonden er drie inhaalwedstrijden in de Eredivisie mannen op het programma, waardoor het aantal gespeelde wedstrijden van de teams meer in balans komt en er een beter tussentijds beeld wordt gekregen van de stand van zaken. Die is nu:

• ZVH 6-3.

Op het programma stonden SSS vs. Taurus, Orion vs. Sliedrecht Sport en VCN vs. Dynamo.  En om maar met de midweekse topper te beginnen;

Active Living Orion vs. Sliedrecht Sport. (3-0) Bij de tweede thuiswedstrijd van het seizoen was het weer raak voor Orion. Na het nipte verlies tegen Lycurgus afgelopen weekend kwam nu de nummer drie uit de stand op bezoek. De duels tussen deze ploegen stonden in het verleden vaak garant voor volleybalspektakel. Gisteravond was dat wel even anders.

Want Orion was in de eerste twee sets veel sterker. Dat werd in de openingsset duidelijk toen ze de tussenstanden van 10-8 naar 12-8, van 13-10 nar 17-10 en van 22-17 naar 25-17 tilden. In de volgende set sloegen de Doetinchemmers toe na de 8-6, ze maakten een verschil van negen punten tot aan de 21-12 tussenstand bij het begin van de big points en wonnen opnieuw met 25-17.

De bezoekers kwamen in de derde set sterk terug, de kans op een tiebreak wilden ze niet verloren laten gaan. Echter knokte Orion voor winst in drie sets en maakte achterstanden bij 11-13, 17-19 weer goed. Na 21-21 pakten ze twee puntjes (23-21), op 25-24 ging het matchpoint nog verloren, maar bij 26-25 was het wel raak.

Orion had in o.a. Saada, van Bemmelen en White aanvallers die de vloer goed wisten te vinden in deze fase, diagonaal Zuijdgeest scoorde uiteindelijk het bevrijdende punt voor de 3-0 winst.

Aanvallend en blokkerend had Orion een plus 12 in de score, ook hun foutenlast was minder. Adam White en Colin Zuijdgeest maakten 14 punten voor de thuisploeg, bij de gasten waren Tom Koops en Marius van den Berg met 10 en 9 punten de best scorende spelers.

Bielderman Koetsier/SSS vs. Taurus. (3-0) Met allebei een zege op hun wedstrijdsheet van afgelopen weekend was dit een duel tussen twee teams die vooraf zelf het nodige vertrouwen in een goede afloop hadden.

De Barnevelders wisten dat vertrouwen om te zetten in een 3-0 zege via de setstanden 25-23, 25-20 en 25-16. Taurus, dat een aantal plaatsen hoger stond op de ranglijst, werd met name in de tweede en derde set overtuigend verslagen.

Vanaf 20-20 in de eerste set volgden de time-outs elkaar snel op, beide coaches deden er alles aan om het ritme bij de zojuist scorende tegenstander te breken. Time-outs waren er op 20-21 (door SSS), 23-22 (door Taurus) en 24-23 (door Taurus). Job Groenendaal besliste daarna de set.

SSS maakte een 9-14 achterstand in de tweede set goed en had bij 18-16 de leiding met twee punten verschil overgenomen. Taurus kon op 21-20 de side out niet scoren (22-20), waarna SSS met een driepunter de set uitmaakte.  In de derde set liep de thuisploeg van 16-15 uit naar 21-15, na het tegenpunt voor 21-16 scoorden ze vier keer op rij voor de 25-16, Robin Boekhoudt maakte het matchpunt.

ComputerPlan VCN vs. Draisma Dynamo. (0-3) Met een driepunter konden de gasten het ticket voor de kampioenspoule op zak hebben. Een mooie target om voor te spelen op een koude woensdagavond in Capelle. Maar om dat te realiseren moesten ze VCN de tweede thuisnederlaag toebrengen, iets waartegen ze zich met hand en tand wilden verzetten.

Maar dat verzet was bij lange na niet voldoende om koploper Dynamo de weg naar de winst en naar de kampioenspoule te versperren. Dynamo was de dominerende ploeg in Capelle en drukte dat via 12-25, 19-25 en 17-25 ook in de score uit.

In de openingsset lieten de gasten via 5-10 en 10-20 de thuisploeg ver achter zich, in de tweede set was er al een ruim verschil bij 8-14 en 13-21, dat VCN nog tot 19-24 kon dichten voordat de beslissing viel. En in de derde set was een sterk begin (3-10) voldoende om de basis voor de winst te leggen.

De stand van de top 4, de teams die zich plaatsen voor de kampioenspoule is nu:

• Dynamo 7-20, zeker van Kampioenspoule.
  • Orion 5-10
  • Sliedrecht Sport 6-8
  • Taurus (6-8), VoCASA (6-7) en SSS (5-6) zitten te wachten op een misstap van Orion of Sliedrecht of van beide.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto CEV, Dynamo.