Midweekse winst Orion, SV Dynamo, VoCASA en VC Limax

VoV, 07-12-2023. 5:40 uur. Het zijn drukke december dagen voor de volleyballers in de Nederlandse Eredivisie mannen, Naast alle feestdagen is er ook nog tot aan 23 december een hele drukke wedstrijdagenda, die gisteren is begonnen met een midweekse ronde. Om 20:00 uur werd er bij vier wedstrijden aangefloten, daarna volgt er vanavond nog het duel Lycurgus vs. Sliedrecht Sport.

SSS Barneveld treft in een week tijd de top van de vaderlandse Eredivisie. Afgelopen zaterdag versloegen ze in eigen huis VC Limax, aanstaande zaterdag komt SV Dynamo op bezoek en gisteravond reisde de ploeg naar Doetinchem voor hun duel met de koploper Orion.

Dat werd een 3-0 (17, 23, 16) nederlaag, met een duidelijk sterker Orion in de eerste en derde set. In de tweede had SSS bij 8-10, 11-14 en 14-16 een mogelijk beslissend voordeel, ze veranderden daarna een 18-16 achterstand in 18-19 en bleven via de side out tot aan 19-20 voor. Orion sloeg toe in de big points (22-20), werd weer ingehaald (22-22), maar kon met de side out en het breakpoint na die stond opnieuw een beslissend verschil maken (24-22), waarna de set met 25-23 werd gewonnen.

Samuli  Kaislasalo van Orion werd met 19 punten topscorer van de partij, bij SSS kwam niemand in de dubbele cijfers,

PDK, dat voorlaatste staat met 2 punten, ontving VoCASA dat 10 punten meer heeft en twee plaatsen hoger staat. De gasten kwamen twee keer uit achterstand terug. Met 20-25 maakten ze de 25-18 uit de eerste set ongedaan en met 23-25 werd de 2-1 die via 27-25 op de borden was gekomen, naar de gelijke 2-2 stand getild. De 13-15 in de tiebreak besliste de wedstrijd.

PDK kon in set vier een 17-20 achterstand bij 20-22 ongedaan maken en kwam na 20-22 terug naar 23-23, waarna de set alsnog werd verloren. In de derde set ging een 16-13 voorsprong bij 16-19 verloren, setpoints tegen op 23-24 en 24-25 konden ze wegwerken voordat ze zelf de winst pakten na de 26-25 stand. In de vijfde set werd een 0-4 achterstand een 7-5 voorsprong, na 11-11 maakte VoCASA het beslissende verschil (11-13) voor de 13-15 winst.

SV Dynamo werd geacht geen noemenswaardige problemen te ondervinden tegen ZVH, de nummer 8 in de stand. In de eerste set kwam de ploeg uit Apeldoorn vlot op een 10-4 voorsprong, die bij 13-12 tot één puntje was geslonken, maar bij 20-14 weer tot een ruim verschil was uitgebouwd. En dat bleef zo tot 25-16.

Dynamo kwam in de tweede set met 17-20 achter, de serie naar 23-20 maakte vervolgens na 23-22 het verschil voor de 25-22 setwinst. En in de derde set kon de thuisploeg na 18-17 afstand nemen naar 21-17 en via 23-21 werd de 25-21 en 3-0 zege een feit.

Jack Williams van Dynamo werd met 20 punten de topscorer van de partij. Bij ZVH kreeg Yvo Lunsing er 15 achter de naam.

VC Limax, dat TTP  tegenover zich kreeg, werd geacht ook de volle buit in eigen huis te houden. Dat lukte, al wisten de talenten wel een setje mee te pakken. Het werd 3-1 via 25-14, 21-25, 25-20 en 25-22.

In de tweede set kon TTP het verschil na de serie van 12-12 naar 12-15 tot aan 19-22 vasthouden, daarna kwamen ze bij 19-24 op setpoint, dat bij derde gelegenheid werd verzilverd. In set drie werd 16-18 een 20-19 en 24-19 tussenstand voordat VC Limax de trekker overhaalde. En in de vierde set kwam de thuisploeg van 2-6 achter naar 9-11 terug en met de serie naar 15-11 namen ze de leiding over. TTP kon tot 19-17 aanklampen en verloor vervolgens met 25-22.

VC Limax kon het verschil in totalen maken via 17 om 10 punten voor blok en aces. Ook hun foutenlast was lager. Kian Macnack (VC Limax) en Yoran Koezema (TTP) werden met 19 punten de topscorers van de partij.

• 10> TTP 11-1

Vanavond speelt Lycurgus dus nog tegen Sliedrecht Sport en voor aanstaand weekend worden de volgende wedstrijden afgewerkt.

• Om 19:30 uur. SSS vs. SV Dynamo. Kan SSS thuis opnieuw voor een stunt zorgen net als tegen VC Limax?
  • Om 20:00 uur: ZVH vs. Lycurgus
  • Om 20:00 uur: Sliedrecht Sport vs. VC Limax
  • Om 20:00 uur: VoCASA vs. Orion