Midweekse winst voor Lycurgus, Dynamo en TV Limburg

VoV, 17-02-2022. 5:45 uur. Gisteravond werden er in de Eredivisie mannen drie wedstrijden gespeeld. Lycurgus en Dynamo bleven met 0-3 en 1-3 in het spoor van koploper Orion, Taurus leed een 2-3 nederlaag tegen TV Limburg, dat voor de derde wedstrijd achter elkaar puntjes wist te sprokkelen.

Zwaarbevochten 0-3 zege voor Lycurgus: Na de midweekse zwaarbevochten 0-3 zege van Lycurgus in Nijmegen tegen de nummer vijf VoCASA via de setstanden 22-25, 24-26 en 27-29 blijvend e Groningers derde met 37 punten uit 15 wedstrijden, zeven minder dan koploper Orion.

In een lastige wedstrijd moest het van ver komen bij de ploeg van coach Arjan Taaij. In de tweede set moest zelfs een achterstand van 19-12 weggewerkt worden om de meubelen te redden. Het was in fases te wisselvallig om te kunnen spreken van een gecontroleerde wedstrijd.

Taaij na afloop. ‘Boven de twintig was het goed, maar over het algemene spelniveau kunnen we niet tevreden zijn. De afstemming tussen de spelverdeling en de aanvallers ontbrak. Dat leidde tot een te hoge foutenlast. Steven Ottevanger revancheerde zich voor zijn mindere beurt afgelopen zaterdag. Niels de Vries en Bjarne Huus vielen goed in en Austin Matautia zijn rendement was zeker in orde. Gelukkig waren we op de bigpoints bij de les.’

De eerste set ging lang gelijk op. Bij een 21-20 achterstand maakte Pesti via het blok gelijk. In de absolute slotfase wist Schneidmiller zich, als zo vaak, te onderscheiden met twee driemeter ballen en een rake klap. Het was de voor de serve ingevallen Tieme de Jong die met een ace de set binnensloeg.

In het middendeel van set twee kenden de gasten grote problemen. Van 8-8 werd het 15-10, toen kwamen de Jong en de Vries binnen de lijnen voor Held en Hofhuis. De achterstand liep echter verder op naar 19-12, waarna Lycurgus zich herpakte en puntje voor puntje dichterbij kwam. Vanaf een 23-19 achterstand werden vier punten op rij gescoord. Waarna een eerste setpoint weggewerkt werd. Een punt van Matautia via het blok betekende setpunt twee en daar wist Schneidmiller wel raad mee.

In set drie leek aanvankelijk geen vuiltje aan de lucht een 12-8 voorsprong leek een veilige marge om de wedstrijd clean naar huis te spelen. Dat gebeurde niet. Een 11-3 tussenscore bracht VoCASA op een 19-15 voorsprong. Bjarne Huus was Schneidmiller komen vervangen. Bij 22-20 leek een vierde set in de maak. Een setpoint op 24-23 werd weggewerkt, waarna drie matchpoints voor Lycurgus op het scorebord kwamen. VoCASA bleef alles geven, maar het waren Matautia en een tikje van De Vries die het qua scoreverloop bijzondere duel in het slot gooiden. (Bron verslag Theo Sikkema, Lycurgus)

In Ede had Draisma Dynamo het twee en een halve set lastig tegen TTP. De thuisploeg speelde zich na 15-15 in de eerste set naar 20-18 en 24-20 en won de set met 25-20. In de volgende set kon Dynamo een 18-15 achterstand bij 19-19 wegwerken en drukte na de 22-22 door om zo met 22-25 te winnen en de stand op 1-1 te brengen.

In de derde set bleef TTP tot 15-16 goed meedoen, moest daarna echter afhaken. Via 17-21 en 20-23 haalde Dynamo de winst binnen. Dynamo deelde aan het begin van de vierde set meteen de beslissende tik uit toen ze naar 1-7 uitliepen. Dat verschil hielden ze tijdens de set vast (9-14, 9-19, 15-22) en via 18-25 werd de 1-3 zege een feit.

Ricardo Hofman van Dynamo werd met 17 punten de meest scorende speler. Aces (6 om 16) een aanval (35 om 47) maakten het verschil.

Marathonset in Houten. In Houten werd een lange vijfsetter, waarbij vier sets met twee punten verschil eindigden, gewonnen door het de laatste weken goed op dreef zijnde TV Limburg. Taurus won de eerste set met 25-23, nadat ze van 11-13 achter een 16-13 voorsprong hadden gemaakt en het verschil van drie punten op de side out tot 23-20 vasthielden. De 24-23 werd omgezet in 25-23. In set twee waren de teams bij 25-25, 30-30 en 34-34 nog in een hevige strijd om setwinst verwikkeld. TV Limburg trok met 34-36 aan het langste eind.

Taurus kwam om 2-1 in sets via 25-19 winst in de derde set, Bij 17-10 hadden ze een ruim voordelig verschil opgebouwd, dat ze niet meer weggaven. TV Limburg dwong met 23-25 de tiebreak af, van 22-22 maakten ze via de side out en een breakpoint 22-24, waarna de vijfde set via 23-25 een feit was. In de tiebreak kwam TV Limburg met 11-7 achter, via een sterke periode naar 12-13 hadden ze ineens weer zicht op de zege, die ze ook na 16-16 met 16-18 binnenhaalden.

De eigen score sloot met 83/82 bestaande uit aanval 68/68, blok 11/ 9 en aces 4/5. David Kisiel van TV Limburg nam 23 treffers voor zijn rekening, Jelle van Jaarsveld van Taurus bleef op 22 steken.

De stand bovenin is nu: Orion 15-43, Dynamo 15-39, Lycurgus 15-37, Taurus 16-24. Onderin staat op de achtste plaats TV Limburg met 15-15, dan volgen VCN 16-13, TTP 15-12 en ZVH 15-10.