Moeizame vijfpunter voor Sudosa-Desto

VoV, 15-01-2019. 5:45 uur. Afgelopen zaterdag stond om 14:30 uur de allereerste competitiewedstrijd van 2019 op het programma tegen VC Zwolle D2. We wisten dat dit wel eens een lastige pot kon gaan worden. Na de eerste seizoenshelft stonden we op een mooie eerste plek met een aantal punten voorsprong op de nummer 2, mede dankzij vele 4-0 overwinningen. We wisten maar al te goed dat het ook in 2019 heel belangrijk zou gaan worden om geen setjes te laten liggen in wedstrijden waar je op papier van tevoren van zou zeggen dat ze in 4-0 ‘moeten eindigen’.

Deze wedstrijd tegen Zwolle was er zo één. Vorig jaar hebben we (achteraf gezien) het kampioenschap hier verspeeld. Dit seizoen eindigde de eerste wedstrijd in een dikke 4-0. We waren dus extra gebrand om hier uit ook de volle buit mee te nemen. Dat is gelukkig ook gelukt, maar makkelijk was het zeker niet. In de eerste set leek er geen vuiltje aan de lucht. We kwamen al vrij snel op voorsprong en speelden de set heel netjes uit. Met name Lisa Hut en Jolien knalden er mooie ballen in. Eindstand 12-25.

De tweede set begonnen we erg slecht en liepen we de hele tijd achter de feiten aan. Zwolle was serverend heel sterk en we kregen de pass niet onder controle. Ook aanvallend hadden we ineens moeite om onze ballen te scoren. Een 6-1 achterstand stond op het scorebord. Tot de 15 punten bleven we op achterstand maar gelukkig wisten we deze set nog relatief makkelijk om te buigen en wonnen we met 18-25.

In de derde set begonnen we weer beter, we hadden geleerd van de tweede set. Zou je denken, want halverwege de set ging het fout. Passend kwamen we weer onder druk en aanvallend maakten we het niet af. De dames van Zwolle begonnen er (terecht) in te geloven dat er wat te halen viel en kwamen hierdoor op een 19-11 voorsprong. Zo ver achter hadden we dit seizoen nog niet vaak gestaan.

Beau kwam er in voor Anike en die gaf direct twee pluspassjes. Cindy kwam er in voor Lisa en wist wat haar te doen stond: met een lange service serie kwamen we langzaam bij beetje weer bij. Aanvallend scoorden we onze ballen weer. Met een mooie tikbal van Chloë sleepten we de set uiteindelijk met 24-26 binnen. Door het oog van de naald is wel een passende hier.

De winst was binnen, maar we wisten maar al te goed hoe belangrijk dat laatste setje zou gaan zijn. We begonnen goed aan deze laatste set en liepen al snel uit naar 12-19. Toen gebeurde er iets vreemds met het DWF en floot de scheids voor opstellingsfout. Volgens het DWF moest Anike serveren, maar die had in de vorige beurt toch echt al drie keer geserveerd (en was gewoon doorgedraaid zoals normaal). Heel bijzonder… Dus heel wat heisa aan onze kant, maarja, we konden er weinig tegen inbrengen.

Wij moesten een plek terugdraaien en Zwolle mocht serveren. Wat we toen al konden voorspellen was dat Zwolle vervolgens ook opstellingsfout moest hebben (want wij waren immers een plaats teruggedraaid en zij niet). Dat gebeurde. Toen weer heel wat heisa aan de kant van Zwolle. Uiteindelijk bleek dat het DWF vastgelopen was (ofzo?) en gaf de scheidsrechter beide punten dubbel fout. Zwolle maakte goed gebruik van de ophef en kwam nog goed terug. Gelukkig hielden we onze focus en speelden we de wedstrijd netjes uit. Met 21-25 was de volle winst voor ons. Maar makkelijk ging het zeker niet.

Aanstaande zaterdag staat een spannende wedstrijd op het programma: we spelen tegen de nr. 3 in de competitie VC Sneek D2. We hebben nog wat recht te zetten, want dit was de enige wedstrijd in de eerste seizoenshelft die we verloren hebben. We gaan heel hard trainen deze week zodat we er zaterdag klaar voor zijn!

gh @ VoV, verslag van Suzanne Benninga, Koffievoordeel.nl Sudosa – Desto Dames 1. Foto Jan van den Noort.