Montreux: Goud voor Brazilië

Brazilië3goud

VoV, 12-06-2017. 6:26 uur. De Duitse damesploeg is er niet in geslaagd om na 2014 voor de tweede keer de hoofdprijs van het prestigieuze Volley Masters Montreux te winnen. Tegen Brazilië werd met een duidelijke 0-3 verloren, setstanden 21-25, 18-25 en 20-25.

De Zuid Amerikaanse dames namen hiermee op een overtuigende manier revanche voor de eerdere 3-2 poulenederlaag. Louisa Lippmann (Duitsland) en Rosamaria Montebeller (Brazilië) werden met 15 punten  topscorer van de partij. Brazilië was vooral blokkerend (5 om 14 punten) en aanvallend ( 35 om 39) punten scorend de betere partij. Ook speelden ze met een lagere foutenlast (19 om 15 punten)

Nadat Duitsland zich in de openingsset goed kon laten zien (8-3 voor), scoorde Brazilië vervolgens zes keer achter elkaar door Duitse servepass en aanvallende fouten. Duitsland ging bij 16-15 en 19-17 opnieuw aan de leiding, maar daarna ging het een paar keer goed mis waardoor Brazilië naar 20-24 kon uitlopen en ze met 21-25 wonnen.

Ook in het begin van de tweede set had Brazilië het niet makkelijk. Gepauzeerd werd er met 8-7, voornamelijk omdat de Duitse ploeg vanaf de buitenkant goed de Braziliaanse vloer kon vinden. Louisa Lippmann miste een paar kansen, Brazilië profiteerde (11-14 en 15-19) volop door efficiënt met de kansen aan het net om te gaan. Met een drie om zes score in het voordeel van Brazilië werd de set na de 15-19 beslist. Jennifer Geerties wist wat er fout ging: “We wilden aanvallend te snel scoren, waardoor we keer op keer afgeblokt werden.”

In de derde set had Duitsland geen weerwoord op de Braziliaanse tussensprint van 13-12 naar 14-20, hetgeen de ‘Vorentscheidung’ voor de Zuid Amerikaanse winst was. Teamcaptain Natalia scoorde het winnende punt, waarmee Brazilië voor de zevende keer op het hoogste treetje van het podium in Montreux kwam.

China wordt derde.

De strijd om het brons eindigde met 1-3 in het voordeel van China. De eerste set werd met 21-25 gewonnen, waarna de Chinese ploeg in de tweede set heer en meester was en met 12-25 de setstand op 0-2 bracht, Argentinië bleef in de wedstrijd met een 25-20 zege in de derde doorgang, ging echter in de vierde set toch met 19-25 ten onder.

China was op de drie scorende onderdelen net een beetje beter. Aanvallend werd het 53 / 55, blokkerend 8/10 en qua aces 7/8. Het grote verschil zat in de foutenlast. De Chinese ploeg hield hun score voor Argentinië met 9 kadootjes in vier sets erg laag, terwijl Argentinië er 22 weggaf. Paula Nizetich werd met 23 punten topscorer, Xiangyu Gong kwam voor China tot 17 punten.

In het Volley Masters Montreux StarTeam werden gekozen de Braziliaanse speelsters Ana Carolina Da Silva als mid en MVP, Roberta Silva Ratzke (spelverdeelster) en Natália Pereira als passer loper. Duitsland had Lenka Dürr (libero) en Marie Schölzel (midspeelster) in de sterrenploeg en Argentinië Paula Yamila Nizetich (passer loper). Volgens ons ontbrak er een diagonaal, maar met een dergelijk goed team heb je die waarschijnlijk ook niet nodig.

Voor Femke Stoltenborg was er een podiumplaats als de op één na beste spelverdeelster van het toernooi. Celeste Plak werd met een aanvalspercentage van 44,65%  derde bij de aanvalsters.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Volley Masters Montreux.