Montreux: Halve finale Oranje vs China

00Femke

In de derde wedstrijd van gisteren bij de Volley Masters in Montreux speelde Oranje tegen Servië, twee teams die present zullen zijn op de Olympische Spelen in Rio. Gisteren was er voor de winnaar een plaatsje in de halve finale weggelegd. Het werd een enerverend duel met geweldige verdedigende acties, lange rally’s en veel aanvallend geweld, waarin Oranje aan het eind met 3-1 de betere partij was. Via de setstanden 25-18, 25-23, 22-25 en 26-24 plaatste Nederland zich bij de laatste vier.

Invalcoach Gil Ferrer Cutino stuurde spelverdeelster Femke Stoltenborg (2), libero Myrthe Schoot (-), diagonaal Judith Pietersen (18), de midspeelsters Robin de Kruijf (6) en Yvon Beliën (2) en de passer lopers Celeste Plak (27) en Anne Buijs (17) drie sets als starting seven het veld in. In de vierde set nam Quinta Steenbergen (3) de plaats van Yvon Beliën in. Invalbeurten waren er voor Britt Bongaerts, set 3, Nicole Oude Luttikhuis, set 3 en 4, en Nicole Koolhaas, set 3. Tussen haakjes de gescoorde punten.

Oranje was op de aanval (58/56) en blokkerend (7/6) ietsje beter dan Servië, serverend was het verschil groter met 10/5 aces. En in de foutenlast deden de teams met 23/23 punten voor de tegenstander niets voor elkaar onder.

In de eerste set ging Nederland na het ace van Judith Pietersen met 7-4 aan de leiding, wat later zorgde Celeste Plak met een harde uithaal voor een 8-5 stand. Nadat Servië met een spectaculaire ‘voetbalactie’ de bal in het spel had gehouden, kon Sanja Malagurski (totaal 23 punten) een 10-11 tussenstand op het bord krijgen, Plak sloeg Oranje naar 15-12. Robin de Kruijf blokkeerde Nederland naar vijf punten voorsprong bij 17-12, een door Servië gewonnen challenge maakte er 20-15 in plaats van 21-14 van. Robin de Kruijff nam ook de 25-18 voor haar rekening.

In de tweede set ging Servië al bij 4-1 de time out in. Trainer coach Zoran Terzic was zichtbaar niet tevreden met hetgeen zijn ploeg presteerde. Aanvankelijk hielp het niet, pas nadat hij de dames bij 12-8 nog eens rond zich had verzameld en nogmaals verbaal duidelijk had gemaakt dat het zo niet verder kon veranderde er het een en ander. Servië maakte gelijk bij 12-12, via een technische fout van Femke Stoltenborg. Ook Myrthe Schoot bezondigde zich aan deze score voor de tegenstander bij 13-13, Servië stond op 15-17 twee punten los, op 18-19 één en na de ketser van Judith Pietersen bij 22-23 nog steeds één, nadat het tussendoor bij 21-19 en 22-20 ook al achter had gestaan. Judith Pietersen (23-23), Celeste Plak (24-23) en een ace van Anne Buijs beslisten de set met 25-23 voor Oranje.

In de derde set ging de strijd tot op de drempel van de big points gelijk op met  tussenstanden 8-8, 13-13 en 18-18. Mina Popovic scoorde de 18-20 en 19-21 voor Servië. Na twee punten van Alecsic werd de stand 20-23, op 21-24 ging Oranje naar de zijlijn voor even rust. Anne Buijs bracht het verschil terug op twee punten, waarna Malagurski het vonnis velde en Servië de 22-25 setwinst bezorgde.

De vierde set was weer een gelijkopgaand gevecht, waarbij de voordelen gedurende de set meestal met minimaal verschil aan de Nederlandse kant van het net lagen. Tussenstanden 8-6, 11-8 en 13-11 tot aan het midden van de set, waarna Servië via onder andere Mina Popovic de stand gelijk kon maken bij 13-13 en 16-16. Na de Servische time out op 19-17 scoorde Anne Buijs 20-17 en het lobje van Celeste Plak liet de 21-18 op het scorebord verschijnen.

Oranje had de weg naar de halve finale ingeslagen, maar kwam op de afslag toch nog weer de taaie Servische ploeg tegen, die niet van opgeven wilde weten. Op 22-21 ging Nederland de time out in, de 23-21 kwam via een Servische netfout tot stand. Opnieuw toonden de Serven veerkracht, bij 23-23 waren ze er weer naast, bij 24-24 nog steeds, toen maakte Anne Buijs aan alle Servische illusies een einde door twee keer achter elkaar te scoren.

Vanavond om 21:00 uur speelt Oranje tegen China voor een plek in de finale. De andere halve finale gaat tussen Thailand en Turkije.

gh @ Vizier op Volleybal. Foto Volley Masters Montreux. Femke Stoltenborg.