Vizier op volleybal

 

Montreux: Scheids veroorzaakt chaos

00Guidetti

Het was 21-19 in de vierde set voor China bij een 1-2 setstand voor Nederland toen Anne Buijs de set – up van Femke Stoltenborg langs het blok erin sloeg. China vroeg de challenge aan en even later toonden de beelden dat de bal vol op de lijn kwam. Punt voor Nederland dus. Scheids Sonja Simonovska negeerde de beelden en gaf het punt aan China, waarop er van alle kanten bij haar geprotesteerd werd. Ze maakte echter een afwerend gebaar en stuurde Judith Pietersen, die als aanvoerder protesteerde tegen deze beslissing, weg. Ondertussen was er aan de  zijlijn bij Gil Ferrer Cutino en assistent Giovanni Guidetti ook behoorlijke consternatie ontstaan. Zij protesteerden luidkeels en druk gebarend bij de tweede scheids en de jurytafel.

Maar Sonja bleef bij haar beslissing en wilde dat China ging serveren. Toen verbaal protesteren niet meer hielp, bediende Guidetti, die als assistent aan de zijlijn zat, zich van een ‘paardenmiddel’ om zijn  en Oranje ’s gelijk te halen. Hij weigerde verder te spelen en haalde de ploeg van het veld. De speelsters stonden aan de zijlijn te wachten op wat komen zou, terwijl de coaches en scheidsen verder debatteren. Guidetti maakte het gebaar ‘finito’, afgelopen. Er was druk arbitraal overleg, je zag Sonja in haar microfoontje praten. De teams kwamen op een gegeven moment weer het veld op en de scheids gaf dubbel, ze wilde dat het punt overgespeeld werd.

Opnieuw protesteerde Oranje bij monde van Pietersen en Guidetti en opnieuw haalde de assistent coach de ploeg van het veld. Oranje weigerde verder te spelen, opnieuw arbitraal overleg. De eerste scheids vroeg de challenge beelden nogmaals op, en opnieuw was de bal vol op de lijn. Hoe kan het ook anders. Nu gaf zij het punt aan Nederland en kwam Oranje dus op 21-20, maar ondertussen waren we wel een klein kwartiertje verder de nacht in. Oranje kwam weer op het veld en speelde verder maar was overduidelijk van slag, niet meer bij de les. China maakte met vier punten op rij de set uit (25-20) en scoorde daarna in de tiebreak nog vier punten op rij, naar 4-0 en won uiteindelijk met 15-9 en 3-2.

Guidetti had gelijk, de hele wereld kon zien dat Nederland op 21-20 was gekomen, en dat niet China maar Nederland het punt toekwam. Alleen scheids Sonja Simonovska dacht er anders over of had even een volledige black out, was eigenwijs en wilde niet van wijken weten. Maar wij hebben wel onze bedenkingen bij de actie die de bondscoach, op dat moment assistent, ondernam. De ploeg van het veld halen en dreigen niet verder te spelen, dus de wedstrijd willen beeindigen,  is in onze ogen wel een heel slecht voorbeeld hoe niet met een scheidsrechterlijke dwaling om te gaan.

En natuurlijk was Oranje er zelf bij toen China acht keer achter elkaar scoorde en zo de basis voor de 3-2 winst en het ticket voor de finale legde. En natuurlijk was Sonja de oorzaak van alle oponthoud en alle discussie en de gevolgen daarvan. Maar wij zetten een aantal vraagtekens bij de actie en reactie van Guidetti, hoe begrijpelijk ook!

gh @ Vizier op Volleybal.