Monza en Galatasaray naar halve finale CEV Cup

VoV, 27-01-2020. 4:24 uur. In de kwartfinales van de CEV Cup bij de dames waren er twee ‘bubbels’, waarin de wedstrijden gespeeld werden. In Monza plaatsten zich gisteren het thuisspelende Monza en ZOK UB voor de kwartfinale. In Istanbul gingen SC Dresden en Galatasaray zonder te spelen door. Corona maakte het mogelijk.

Monza vs. ZOK UB: Monza, de nummer drie in de Italiaanse Serie A1 en als favoriet voor het ticket gestart in de Monza ‘bubbel’, had het eergisteren in de achtste finale (onverwacht) lastig met de Hongaarse tegenstander. Lise van Hecke, Hanna Orthmann en Floortje Meijners hielpen de ploeg aan de beslissende punten voor de 3-0 winst, waarbij Meijners ook passend in goede vorm verkeerde.

ZOK UB was de laatste te nemen hindernis voor een plaatsje bij de laatste vier, waarvoor het Franse Béziers Angels en Tent Obrenovac zich al geplaatste hadden.

Monza werd in de eerste set vlot op een achterstand gezet (0-3) en bleef eigenlijk de hele set in de achtervolging. Af en toe konden ze het gaatje (bijna) dichten, waarna er dan weer een uitloopserie van ZOK volgde zoals naar 6-10, 12-16, 16-19 en 18-23. Met 18-25 ging de set naar de outsider.

Vanaf de tweede set nam Monza de touwtjes stevig in handen, niet die van het net, maar die van de wedstrijd. In de tweede set gingen ze naar een ruime 25-19 (na 14-8 en 20-15), in de derde set werd het verschil nog groter (25-14 na 13-8, 19-9) en in de vierde maakten ze de klus af met 25-18 (na 10-4, 16-6 en 21-10).

Bij Monza was de Belgische Lise van Hecke opnieuw de topscorer met 25 punten. Hanna Orthmann kwam op 18 scores, ZOK-speelster Jelena Vulin maakte hetzelfde aantal. Floortje Meijners was foutloos in de pass, speelde twee sets en scoorde 4 keer. Met 76 om 55 punten eigen score en 21/17 foutenlast was Monza per saldo een maatje te groot.

Dresden vs. Galatasaray: Dresden is in de Bundesliga al acht wedstrijden achter elkaar ongeslagen, gisteren was er de uitdaging om ook tegen het Turkse Galatasaray de winst binnen te halen. Zowel de achtste finale als de kwartfinale overleefde Dresden zonder te spelen, echter tegen Galatasaray troffen ze een tegenstander van formaat, waarin bijvoorbeeld de Russische Kosheleva, de Oekraïense Olesia Rykhliuk en de Turkse passer loper Güldeniz Önal tot de steunpilaren van de ploeg behoren. “We zullen geweldig goed moeten zijn op de hoge en lage verdediging en dan proberen uit de contra attack te scoren” blikte de trainer van Dresden vooruit. “Als we het niveau van het duel tegen Schwerin halen hebben we zeker een kans”

Dresden won de tweede set en was in de andere drie tot aan het laatst in de race voor de setzege. Met 1-3 ging de winst echter naar Galatasaray. Via 22-25, 25-16, 23-25 en 23-25.

In de openingsset ging een 19-17 voorsprong verloren voor Dresden, daarna konden ze alleen maar volgen bij 20-22 en 22-24. In set twee sloeg Dresden zich van 7-10 naar 14-10 en daarna van 19-14 naar 23-14, waar dikke setwinst op volgde.

De beide laatste sets weren in de big points beslist. In de derde na 18-18, toen Galatasaray met 19-21 en 21-23 voorbleef en met 23-25 won. In de laatste set werd 21-20 een 21-23 achterstand voor Dresden, met vervolgens 23-25 verlies.

Kosheleva en Rykhliuk scoorden elk 18 keer voor Galatasaray, Maja Storck van Dresden werd met 25 punten de topscorer van de partij. Met een 81 om 65 eigen score had Dresden veel voordeel, die echter via een foutenlast van 26 om 12 ook grotendeels teniet werd gedaan. Ondanks de 93 om 91 totaalscore was er dus wel verlies.

In de halve finale speelt Monza tegen Obrenovac en Galatasaray tegen Béziers. Er staat nog een uit en thuiswedstrijd gepland, maar mogelijk worden de halve finale en finale t.z.t. ook in een ‘bubbel’ afgewerkt.

gh @ vizier op Volleybal. Foto’s Meijners en Kosheleva  met beide het roemruchte nummer 14 van JC. Een bewuste keuze? Foto’s CEV.